Pacienti Asistente Medici

Cozonac

Anca Rusen | Rubrica: Retete pentru diabet | 14 februarie 2019

Ingredientele de mai jos sunt suficiente pentru realizarea a doi cozonaci

  • 1 kg faina integrala
  • 3-4 linguri zahar brun
  • 1/2 litru lapte degresat (0.1% grasimi)
  • 3 oua
  • 50 grame cacao
  • 150 grame nuci pisate
  • 50 grame drojdie
  • esente (vanilie, rom lamaie, fistic etc.)
  • 50 ml ulei

Cum se prepara:

Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.

Se pune faina intr-un recipient incapator si se face o gaura in mijloc. In aceasta gaura se pun toate ingredientele pentru maia (drojdie, zahar brun, lapte cald), se amesteca totul incorporand incet toata faina.

Se separa albusurile de galbenusuri. Peste galbenusuri se adauga esentele, se amesteca pana la incorporare si se adauga peste maia si se framanta.

Uleiul se foloseste pentru a proteja mana cand se incepe framantarea aluatului si pe parcursul lui pentru ca aluatul sa nu se lipeasca de mana noastra. Se framanta aluatul timp de 30-40 min.

Aluatul este suficient framantat cand nu mai este lipicios (de maini si recipientul in care se framanta). Dupa care se acopera si se lasa intr-un loc cald cam 2-3 h ca sa creasca.

Se lasa la dospit intr-un loc cald pana isi dubleaza sau tripleaza volumul initial.

Separat albusurile batute spuma se amesteca cu cacaoa, nucile pisate si esente.

Dupa ce aluatul a crescut, se imparte in doua, se intinde o foaie dreptunghiulara si se pune jumatate din cantitatea de albusuri cu nuca si cacao, se ruleaza si se aseaza in tava unsa cu ulei. Se procedeaza la fel si cu cealalta parte de aluat.

Cozonacii se mai lasa 15 min la crescut in tava si se ung pe deasupra cu galbenus pentru luciu inainte de a-i introduce in cuptorul incalzit.

Timpul de coacere: 50-60 min. Se verifica daca sunt gata cu testul scobitorii.

O portie contine:

Fiecare portie are aproximativ 240 calorii, 39 gr glucide, 8 gr lipide, 9 gr proteine si 6,6 gr fibre alimentare

Reteta a fost alcatuita de nutritionistul Iulia Hadarean care face parte din echipa de specialisti a Programului „inCerc” de Preventie a Diabetului Zaharat de Tip 2 si a Bolilor Civilizatiei.

Pe acelasi subiect:


Adevarat sau fals despre diabetul zaharat

Ghid de utilizare a glucometrului pentru copii

Factorii de risc pentru aparitia problemelor sexuale

Relatia dintre crom si diabetul zaharat

Cum controlam glicemia daca este cald afara

Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate