Prevenirea diabetului

Redactia Diabet-AZ | Rubrica: Prevenire diabet | 18 aprilie 2019

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Diabetul zaharat este o boala cronica care afecteaza milioane de oameni din intreaga lume. Atunci cand diabetul nu este controlat pot sa apara complicatii grave precum insuficienta renala, boli cardiace, orbire, etc. De aceea, nu trebuie sa ignori boala si nici sa te joci cu ea, ci dupa diagnostic sa faci absolut tot ce-ti spune medicul diabetolog pentru a amana dezvoltarea complicatiilor.

Actioneaza acum pentru a preveni diabetul de tip 2!

Vestea buna este insa aceea ca inainte ca diabetul sa fie diagnosticat, exista o perioada in care nivelul zaharului din sange este ridicat, dar nu suficient de ridicat pentru a fi diagnosticat ca diabet. Acest lucru este cunoscut sub numele de prediabet. Nu toti cei care au prediabet vor dezvolta automat diabet de tip 2. Se estimeaza ca pana la 70% dintre persoanele cu prediabet dezvolta diabet de tip 2. In aceasta situatie diabetul poate fi prevenit printr-o schimbare corecta a stilului de viata. Chiar daca exista anumiti factori pe care nu ii poti schimba – cum ar fi genele, varsta sau comportamentele din trecut – exista multe actiuni pe care le poti modifica pentru a reduce riscul de diabet.

Principalele moduri pentru care poti sa previi diabetul zaharat de tip 2:

Alege sa mananci sanatos

Anumite modificari ale dietei pot avea un impact mare asupra riscului de diabet de tip 2. De exemplu, este important sa alegi cereale integrale si produsele din cereale integrale. Astazi, o multime de studii sustin ca dietele bogate in boabe integrale protejeaza impotriva diabetului, in timp ce dietele bogate in carbohidrati rafinati duc la cresterea riscului.

Explicatia consta in faptul ca taratele si fibrele din boabele integrale ingreuneaza enzimele digestive sa descompuna amidonul in glucoza, iar acest lucru duce la cresterea mai mica, mai lenta a zaharului din sange si a insulinei, in consecinta la un un indice glicemic mai scazut. Totodata, cerealele integrale sunt bogate in vitamine esentiale, minerale si fitochimicale, care pot contribui la reducerea riscului de diabet.

Trebuie mentionat faptul ca painea alba, orezul alb, cartofii piure, gogosile, gemurile daca sunt consumate la micul dejun duc la un indice glicemic ridicat si la adevarata incarcatura glicemica.

De asemenea, trebuie sa limitezi consumul de carne rosie si sa eviti carnea procesata. Ai putea sa alegi sa consumi carne de pasare sau peste. Exista cercetari care sustin ca un consum de carne rosie – carne de vita, carne de porc, miel – dar si carne rosie prelucrata – sunca, mezeluri, carne de vita – creste riscul diabetului, chiar si in randul persoanelor care consuma numai cantitati mici. De exemplu, concluziile unui studiu recent realizat arata ca renuntarea la consumul de carne rosie si inlocuirea acesteia cu o sursa de proteina mai sanatoasa, cum ar fi fructele cu coaja lemnoasa, laptele cu continut scazut de grasimi, pasarile de curte sau pestii, sau cu cereale integrale, poate sa scada riscul de diabet zaharat cu 35%.

Scoate din dieta ta zaharul si carbohidratii rafinati

Multe studii arata ca exista o legatura clara intre consumul frecvent de zahar sau carbohidrati rafinati si riscul de diabet zaharat. In plus, inlocuirea acestora cu alimente care au un efect mai mic asupra zaharului din sange poate contribui la reducerea riscului.

Bea cat mai multa apa si evita bauturile zaharoase

Bauturile zaharoase se pare ca sunt in relatie directa cu riscul de diabet zaharat tip 2 si cu cel autoimun latent la adulti – LADA. Aceasta este o forma de diabet de tip 1 care apare la persoanele de peste 18 ani. Spre deosebire de simptomele acute observate cu diabet zaharat de tip 1 in copilarie, LADA se dezvolta incet, necesitand mai mult tratament pe masura ce boala progreseaza. Pe de alta parte, apa este extrem de benefica organismului. Sunt si studii care sustin ca o crestere a consumului de apa poate ajuta la controlul nivelului de zahar din sange si al insulinei, reducand astfel riscul de diabet.

Nu in ultimul rand este indicat sa consumi cafea si ceai deoarece acestea au antioxidanti cunoscuti ca polifenoli care pot ajuta la reducerea riscului de a dezvolta diabet.

Controleaza-ti greutatea

Greutatea in exces este cea mai importanta cauza a diabetului de tip 2. Specialistii sustin ca excesul de greutate creste sansele de a dezvolta diabet de tip 2 de sapte ori. Obezitatea creste sansele de a dezvolta diabet zaharat, mai exact o persoana cu obezitate are cu pana la 20 de ori mai mare riscul de a face diabet decat o persoana care are o greutate normala. De exemplu, excesul de grasime viscerala favorizeaza inflamatia si rezistenta la insulina, care cresc semnificativ riscul de diabet. Pe de alta parte, trebuie mentionat faptul ca pierderea a 7-10% din greutatea actuala duce la micsorarea sanselor unei persoane de a face diabet cu pana la 50%.

Pentru a afla mai multe despre controlul greutatii, citeste aici

Ai grija la tensiunea arteriala

Hipertensiunea arteriala este de multe ori asociata cu insulinorezistenta dar si obezitate, dislipidemie, afectiuni cardiovasculare. De aceea, este esential sa inveti sa-ti masori tensiunea acasa, nu doar la control, la medicul specialist. Trebuie specificat ca in cazul pacientului cu diabet zaharat tip 2, mentinerea valorilor tensiunii arteriale < 130/80 mmHg este principala tinta terapeutica. Si nu in ultimul rand, controlul optim al tensiunii arteriale este absolut necesar pentru prevenirea complicatiilor vasculare la pacientul cu diabet zaharat tip 2. Citeste aici despre importanta controlului tensiunii arteriale in diabet.

Renunta la sedentarism si opreste televizorul

Inactivitatea promoveaza diabetul de tip 2. Insa daca iti faci un program de exercitii fizice si iesi cat mai des din casa, fie si pentru plimbari lungi, iti vei lucra muschii si in felul acesta va avea loc o imbunatatire a capacitatii lor de a folosi insulina si de a absorbi glucoza. Sunt studii care arata ca mersul pe jos, in ritm alert pentru cel putin 30 de minute, efectuat cu regularitate, reduce riscul de diabet zaharat de tip 2 cu 30%. In caz contrar, daca stai in casa, de exemplu la televizor pentru mult timp si nu faci miscare iti cresti sansele de a te imbolnavi. Anumite cercetari arata ca la fiecare doua ore petrecute in fata televizorului, sansele de a dezvolta diabet cresc cu 20%, iar riscul de a face boli cardiovasculare creste cu (15%). Afla cat mai multe lucruri despre combaterea sedentarismului

Optimizeaza nivelul de vitamina D

Vitamina D este importanta pentru controlul zaharului din sange. Sunt studii care au aratat ca cei care nu primesc suficienta vitamina D sau ale caror niveluri sanguine sunt prea scazute prezinta un risc mai mare pentru toate tipurile de diabet. Mai mult, cercetatorii au aratat ca persoanele cu cele mai ridicate niveluri ale vitaminei D au fost cu 43% mai putin probabil sa dezvolte diabet de tip 2 decat cele cu cele mai scazute niveluri sangvine. Inclusiv copiii care au luat suplimente de vitamina D au risc de 78% mai mic de a dezvolta diabet zaharat de tip 1 decat copiii care au primit mai putin decat cantitatea recomandata de vitamina D. Surse bune de vitamina D poti gasi in uleiul de ficat de cod, in plus expunerea controlata la soare va duce la o crestere a nivelului de vitamina D din sange.

Renunta la fumat

Fumatorii au cu 50% mai multe sanse de a dezvolta diabet decat nefumatorii, de aceea este foarte important sa te lasi de fumat cat mai repede! Afla ce pasi importanti trebuie sa parcurgi ca sa renunti definitiv la fumat.

Consuma alcool moderat!

Cantitati moderate de alcool – pana la o bautura pe zi pentru femei, pana la doua bauturi pe zi pentru barbati – maresc eficienta insulinei la obtinerea de glucoza in interiorul celulelor. Sunt studii care indica faptul ca un consum moderat de alcool reduce riscul de diabet de tip 2. Atentie! In acelasi timp timp un consum exagerat de alcool duce la cresterea riscului de diabet zaharat. Citeste despre importanta moderatiei in consumul de alcool

 

 

Etichete: / / / / / / / / / / / / / /

Pe acelasi subiect:


Carceii sau crampele musculare la picioare: cauze, tratament si preventie

Cheia succesului in managementul diabetului zaharat este educatia

Sindromul picioarelor nelinistite

Rata de deces cauzata de COVID-19 „de patru ori mai mare” in randul persoanelor cu diabet si hiperglicemie

Doua posibile tratamente COVID-19 ar putea fi letale daca sunt administrate concomitent cu metformina

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere