Pacienti Asistente Medici

Dieta echilibrata a copilului

Articolul este realizat de Dr Marinela Sirbu


Dieta este o componenta esentiala a ingrijirii copilului cu diabet.

In plus, alimentatia trebuie sa-i asigure micutului un aport caloric adecvat precum si principii nutritive astfel incat sa se dezvolte armonios. Scopul dietei la copii este acela de a echilibra ingestia alimentelor cu doza de insulina si activitatea fizica si de a obtine o glicemie pe cat posibil in limitele de referinta, eliminand extremele ca hipoglicemia si hiperglicemia.

In consecinta, ghidurile de specialitate recomanda ca aportul caloric zilnic trebuie sa fie de: glucide 50-55%, lipide sub 30% si proteine 15-20%. Totodata, se recomanda excluderea pe cat posibil a glucidelor simple (glucoza si sucroza).

Necesarul caloric la copil este de 1.000 calorii plus 100 de calorii pentru fiecare an de varsta.

Numarul de mese recomandat: trei mese principale (mic dejun, pranz, cina) si trei gustari (ora 10, 16 si 22, inainte de culcare).

Totodata, repartitia procentuala generala a aportului caloric si glucidic (120-140g CH/zi) pe mese optim este urmatorul: mic dejun 20%, pranz 30%, cina 20%, iar cele trei gustari cate 10% pentru fiecare (ora 10, 16, 22).

Articolul este realizat de Dr Marinela Sirbu

MEDIC SPECIALIST DIABET ZAHARAT, NUTRITIE SI BOLI METABOLICE CLINICA DE PODIATRIE BUCURESTI, Calea Dudești nr. 104-122, Corp B (C2), sector 3, București (aripa dreaptă a Policlinicii Vitan), 0770 337 793

Pe acelasi subiect:


Dieta unui japonez ajuta la scaderea riscului de diabet zaharat

3 ceaiuri ideale pentru mentinerea sanatatii

Alimente care mentin sanatatea organismului

Supa de morcovi

Supa de pui cu lamaie

Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate