4 lucruri despre sanatatea ta orala care se vad in periuta de dinti

Anca Rusen | Rubrica: Stiri diverse | 17 ianuarie 2019

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Periajul in mod regulat este esential pentru mentinerea dintilor si gingiilor sanatoase si pentru prevenirea problemelor de sanatate orala. Ba mai mult, Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, spune ca periuta dentara merita sa ii acordam o atentie deosebita, deoarece semnele pe care aceasta ni le transmite ne pot ajuta la pastrarea sanatatii orale pe termen lung.

Totul in jurul nostru este comunicare. Chiar si lucrurile neinsufletite, cum ar fi o simpla periuta dentara, ne pot comunica lucruri importante, daca le acordam atentia cuvenita. Iar unele dintre ele ne pot influenta sanatatea.

Iata ce iti poate transmite despre sanatatea ta periuta dentara:

Urme de sange pe periuta si in chiuveta.

Acestea sunt primul semn de gingivita, o afectiune care trebuie oprita din evolutie, in cabinetul medicului stomatolog.

Daca gingiile sunt umflate, rosii si sangereaza usor la atingere, aveti gingivita, care este stadiul initial, din fericire reversibil, al parodontozei. Sangele contine celulele de aparare impotriva bacteriilor, iar corpul il trimite acolo unde acestea sunt prezente: spre zonele dentare cu placa bacteriana sau resturi alimentare care duc la inmultirea bacteriilor, adica langa gingie, a spus specialistul ortodont.

Ce e de facut: zona respectiva trebuie curatata din ce in ce mai bine si in nici un caz evitata la periaj, deoarece acest lucru va favoriza acumularea a si mai multa placa bacteriana, iar sangerarea va fi si mai mare. Regula de aur: periem pana nu mai sangeram.

Peri tociti, decolorati.

Acest lucru este semn ca periuta este deja foarte veche si nu isi mai indeplineste corect rolul, fiind momentul ca ea sa fie inlocuita.

Ce e de facut: este timpul pentru o noua periuta dentara, de preferat tot cu peri colorati, care sa indice gradul de uzura. Un reminder in calendar poate fi util pentru a o schimba peste 2-3 luni.

Peri inclinati, imprastiati.

Chiar si daca periuta este aproape noua, daca ea prezinta peri aproape orizontali si ciufuliti, inseamna ca periajul este prea agresiv, iar in timp smaltul se va toci, iar gingia se va retrage.

Ce e de facut: folosim o periuta electrica sau schimbam metoda de periere a dintilor.

In acest caz exista doua optiuni: fie schimbarea tehnicii de periaj, fie folosirea unei periute electrice cu senzor de presiune, care avertizeaza sonor sau luminos sau chiar se opreste daca presiunea este prea mare si riscam sa periem si radacinile si sa ne alegem cu sensibilitate dentara, a spus specialistul.

Daca periuta de dinti are un miros neplacut.

Periutele de dinti pot fi o baza de reproducere pentru bacterii, in urma studiilor descoperindu-se ca perii lor pot contine microorganisme daunatoare, cum ar fi Streptococcus mutans (care poate provoca carii dentare) si Candida albicans (o ciuperca ce poate provoca infectie fungica).

Temerile legate de bacteriile prezente in baie determina multe persoane sa isi acopera periutele de dinti, insa capacele din plastic pastreaza periile mai umezite si, prin urmare, germenii se inmultesc repede, favorizand aparitia mirosului neplacut, a mai spus medicul.

Ce e de facut:

In primul rand, sa inlocuim periuta de dinti imediat si sa renuntam la folosirea capacului. Dupa utilizare, periuta de dinti trebuie curatata, scuturata si lasata sa se usuce in aer liber, a recomandat ortodonatul.

Pe acelasi subiect:


Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere