De ce trebuie tratate tulburarile de alimentatie

Anca Rusen | Rubrica: Alimentatie sanatoasa | 29 august 2018

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


O multime de studii arata ca tulburarile de alimentatie sunt mai frecvente la femeile cu diabet decat la femeile care nu au diabet.

Tulburarile de alimentatie sunt boli cu o baza biologica modificata si influentata de factori emotionali si culturali. Stigma asociata cu tulburarile de alimentatie a tinut mult timp indivizii care sufereau in tacere, a impiedicat finantarea cercetarii cruciale si a creat bariere in calea tratamentului. Din cauza informatiilor insuficiente, publicul si specialistii nu reusesc sa recunoasca consecintele periculoase ale tulburarilor de alimentatie. In timp ce tulburarile de alimentatie sunt grave, potential amenintatoare de viata, exista ajutor si recuperarea este posibila.

Bulimia este cea mai frecventa tulburare de alimentatie la femeile cu diabet zaharat de tip 1. Dintre femeile cu diabet zaharat de tip 2, consumul de alcool este mai frecvent.

Este esential sa intelegem urmatoarele lucruri: complicatiile diabetului zaharat si ale tulburarilor de alimentatie pot fi grave sau chiar fatale, de aceea, un comportament responsabil si sanatos este esential.

Principalele tipuri de tulburari de consum

Anorexia (sau anorexia nervoasa) este o tulburare de alimentatie centrata pe o teama obsesiva de crestere in greutate. Anorexia implica auto-foame si pierderea excesiva in greutate. Desi anorexia este o tulburare psihologica, consecintele fizice sunt grave si, uneori, pun in pericol viata.

Bulimia se caracterizeaza prin consumul recidivant (consumul rapid controlat de cantitati mari de alimente). Perfuzarea poate aparea cu voma indusa de sine, laxative, diuretice, omisiune sau reducere a insulinei, post alimentar, diete severe sau exercitii viguroase.

Tulburarea de alimentatie a stomacului, numita suprapresiune compulsiva se caracterizeaza in primul rand prin perioade de mancare necontrolata, cu episoade impulsive sau continue, dincolo de punctul de a se simti confortabil. Astfel, pot exista posturi sporadice sau diete repetitive.

Exista si anumite problemele legate de consumul de alimente, insa fara sa fie prezente toate caracteristicile unei tulburari alimentare. De exemplu, persoanele care restrictioneaza sever aportul alimentar, dar care nu indeplinesc criteriile complete pentru anorexia nervoasa.

Principalele tulburari de nutritie si sarcina

Femeile cu tulburari de alimentatie au rate mai mari de avort spontan decat femeile sanatoase, normale. De asemenea, bebelusul se poate naste prematur, ceea ce inseamna ca nu va cantari la fel de mult sau va fi la fel de bine dezvoltat ca bebelusii care se nasc la termen.

Femeile cu anorexie nervoasa sunt subponderali si nu pot obtine o greutate suficienta in timpul sarcinii. Ele risca sa aiba un copil cu greutate anormal de scazuta la nastere si probleme de sanatate conexe.

Femeile cu bulimie nervoasa care pot suferi de deshidratare, dar pot sa aiba si dezechilibre chimice sau chiar nereguli cardiace. Sarcina sporeste aceste riscuri pentru sanatate.

Femeile care sufera de excesul de greutate datorita consumului de alcool au un risc mai mare de a dezvolta tensiune arteriala crescuta, diabet gestational.

Pe acelasi subiect:


Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere