Afectiunile reumatologice la persoanele cu diabet

Anca Rusen | Rubrica: Alte complicatii | 19 octombrie 2018


Diabetul zaharat este o boala care din pacate are consecinte asupra structurii si elasticitatii tesutului conjunctiv, cat si a tendoanelor si a ligamentelor, fiind asociat si cu aparitia afectiunilor reumatologice.

Hiperglicemia duce la o crestere a eliberarii de radicali liberi, ceea ce afecteaza structura ligamentelor si articulatiilor determinand aparitia unor afectiuni reumatologice specifice persoanelor cu diabet.

Neuropatia periferica diabetica este legata de scaderea capacitatii de a percepe vibratiile si duritatea la nivelul extremitatilor ceea ce predispune la aparitia de leziuni agresive de artroza. Nu in ultimul rand, tratamentul pentru diabetul zaharat poate avea interferente cu medicamentele administrate in caz de artroza, de aceea, rezistenta la insulina este posibil sa fie afectata la pacientii care au afectiuni articulare si utilizeaza glucozamina. Inclusiv sindromul de tunel carpian, o neuropatie care apare la pacientul diabetic prin compresia nervului median poate fi o problema care necesita ingrijire speciala.

De asemenea, obezitatea poate duce la agravarea fibrozei de aceea este esential ca persoanele supraponderale, obeze sa faca sport, sa mearga la nutritionist si sa aiba un regim alimentar care sa le inlesneasca pierderea kilogramelor in plus.

Medicii spus ca diabetul zaharat de tip 1 este posibil sa duca si la o afectare a formarii osului si la scaderea densitatii minerale osoase. Inclusiv carenta de vitamina D poate determina osteomalacie si deformari osoase la aceste persoane.

De aceea este esential ca pacientul cu diabet zaharat sa faca tot ce-i sta in putinuta sa-si mentina in limite optime valorile glicemiei si sa ia tratamentul recomandat de medicul diabetolog, dar sa mearga la controale regulate si la medicul reumatolog pentru a putea preveni instalarea afectiunilor  osteoarticulare. Nu in ultimul rand, numai specialistul poate sa spuna cu exactitate daca exista sau nu interactiuni medicamentoase intre tratamentul de diabet si cel destinat afectiunilor osteoarticulare, de aceea vizitele la acesti medici sunt esentiale.

 

Pe acelasi subiect:


Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate