Bananele afecteaza nivelul zaharului din sange

Anca Rusen | Rubrica: Alimentatie sanatoasa | 20 decembrie 2018

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Mai ales daca ai diabet zaharat trebuie sa fii maxim de atent la ceea ce consumi. De asemenea, trebuie sa faci in asa fel incat sa mentii nivelurile de zahar din sange cat mai stabile.

Controlul bun al glicemiile, spun medicii, ajuta la prevenirea sau incetinirea progresiei unora dintre principalele complicatii ale diabetului zaharat. De aceea, evitarea sau reducerea la minimum a alimentelor care cauzeaza varfuri mari de zahar din sange este importanta.

Daca ai diabet zaharat, constientizarea cantitatii si a tipului de carbohidrati din dieta ta este importanta. Acest lucru se datoreaza faptului ca carbohidratii ridica nivelul de zahar din sange mai mult decat alti nutrienti, ceea ce inseamna ca pot afecta foarte mult controlul zaharului din sange. Când zaharul din sange creste la persoanele nediabetice, organismul produce insulina. Practic, ajuta organismul sa transfere zaharul din sange si in celulele in care este folosit sau stocat. . Cu toate acestea, acest proces nu functioneaza asa cum ar trebui la diabetici. In schimb, organismul nu produce suficienta insulina sau celulele sunt rezistente la insulina produsa.

Bananele contin carbohidrati, care ridica zaharul din sange. 93% din calorii din banane provin din carbohidrati. Aceste carbohidrati sunt sub forma de zahar, amidon si fibre. Bananele sunt bogate in carbohidrati, care determina cresterea nivelului zaharului din sange mai mult decat alti nutrienti.

Dar, pe de alta parte, spun specialistii, in plus fata de amidon si zahar, o banana de dimensiuni medii contine 3 grame de fibre. Inclusiv diabeticii trebuie sa manance cantitati adecvate de fibre dietetice datorita potentialelor beneficii pentru sanatate.

Cu toate acestea, fibrele sunt deosebit de importante pentru persoanele cu diabet zaharat, deoarece pot ajuta la incetinirea digestiei si absorbtiei carbohidratilor. Banana poate reduce nivelul de zahar din sange si poate imbunatati controlul zaharului din sange.

Persoanele cu diabet zaharat tip 2 trebuie sa consume alimente cu indice glicemic cat mai mic. Acest lucru este explicat de specialisti prin faptul ca alimentele care au indice glicemic mic sunt absorbite mai lent si provoaca o crestere mai graduala a nivelului de zahar din sange.

In afara de zahar si amidon, bananele contin anumite fibre. Acest lucru inseamna ca zaharurile din banane sunt digerate si absorbite mai incet, ceea ce ar putea impiedica cresterea nivelului zaharului din sange.

Specialistii spun ca bananele verzi contin mai putin zahar. De asemenea si dimensiunea bananei conteaza. Cu cat aceasta e mai mare, cu atat mai multi carbohidrati vor contine.

Spre deosebire de produsele din zahar rafinat cum ar fi bomboane si prajituri, carbohidratii din fructe precum bananele vin cu fibre, antioxidanti, vitamine si minerale. Mai precis, bananele va ofera fibre, potasiu, vitamina B6 si vitamina C. Acestea contin, de asemenea, unii antioxidanti si compusi de plante benefice.

Sursa: www.healthline.com

 

Pe acelasi subiect:


Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere