Ce faci cand cel drag este diagnosticat cu diabet zaharat

Anca Rusen | Rubrica: Tratament diabet | 21 decembrie 2018

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Sora ta sau poate altcineva drag tie a fost diagnosticat cu diabet zaharat, o boala despre care pana acum nu stiai nimic. Inca de la inceput trebuie sa retii ca oricat de neclar sau nedrept ti se pare tie, cel in cauza trece printr-un adevarat soc. Nu este deloc usor sa accepti ca ai o boala cronica, adica care te va insoti toata viata.

Este firesc ca la inceput sa fie socul urmat de negarea diagnosticului, spun specialistii. Pana la acceptarea bolii este drum lung. Asa cum pana la intelegerea ei si invatarea modului in care aceasta afectiune trebuie gestionata va trece mult timp. De aceea, in astfel de momente nu poti decat sa fii alaturi de cel bolnav, sa-l sustii si sa invatati impreuna cum se poate convietui cu suferinta.

De asemenea, spun psihologii, tu, ruda sanatoasa trebuie sa joci mai multe roluri, iar unele sunt mai dificile decat altele.

Esential este sa inveti cum sa actionezi in caz de urgenta. Cu alte cuvinte trebuie să cunoști foarte bine semnele hipoglicemiei tocmai pentru a reactiona rapid in caz de nevoie. De exemplu, este indicat sa stii unde isi tine glucagonul.

Totodată, este bine să cunoști ce presupune o dieta a persoanei cu diabet. Astfel, atunci cand faceti cumparaturi impreuna sa ai idee ce alimente este bine sa fie evitate.

Ca sa-l ajuti ai putea sa-i propui sa mergeti impreuna de exemplu, la sala. Sau sa faceti zilnic miscare, intotdeauna in doi este mai usor.

Invata sa-l asculti.Cu empatie si cu dragoste. La inceput este dificil sa accepte boala, sa invete tot ce presupune  administrarea insulinei, orele de masa, si mai ales cum sa evite instalarea complicatiilor. Nu trebuie sa uiti, in astfel de momente sprijinul familie este esential pentru cel bolnav.

 

Pe acelasi subiect:


Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere