Celulele alfa rezistente la insulina duc la exces de glucagon in diabetul de tip 2

Nature Communications

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Organismul unei persoane cu diabet zaharat de tip 2 nu produce cantitatea necesara de insulina, dar produce in exces glucagon, care determina un control deficitar al glicemiei in sange, au spus cercetatorii.

O echipa de cercetatori de la Universitatea Uppsala a analizat modul in care nivelul ridicat de glucagon poate contribui la hiperglicemie in diabetul de tip 2.

Glucagonul are asupra organismului efecte opuse comparativ cu cele ale insulinei, desi ambii hormoni ar trebui sa functioneze in armonie pentru a mentine constant nivelul glicemiei.

Glucagonul este produs de celulele insulare pancreatice de tip alfa si ajuta organismul sa-si regleze nivelul glucozei si grasimilor din sange. Glucagonul este secretat atunci cand nivelul glucozei este scazut, dar nivelul ridicat de zahar in sange blocheaza eliberarea acestuia.

Cu toate acestea, la persoanele cu diabet de tip 2, acest proces nu functioneaza asa cum ar trebui, iar nivelul ridicat de glucoza opreste eliberarea glucagonului.

Cauzele dezechilibrului

Echipa de cercetatori a dorit sa afle care sunt cauzele acestui dezechilibru si a efectuat o serie de experimente in acest sens. Prin separarea celulelor alfa de pancreas, au descoperit ca celulele au inceput sa functioneze „diabetic” si au continuat sa elibereze glucagon chiar si atunci cand nivelul glucozei era mai mare decat limita normala.

Aceasta constatare sugereaza ca celulele alfa sunt de obicei blocate de insulina si alti hormoni, care sunt secretati atunci cand nivelul glucozei din sange este mai ridicat in celulele din apropiere. Cu toate acestea, atunci cand celulele alfa au fost separate de pancreas comunicarea la nivelul celulelor nu mai exista si totusi eliberarea glucagonului continua, chiar daca ar fi trebuit sa se opreasca.

Cercetatorii cred, de asemenea, ca celulele alfa la persoanele cu diabet zaharat de tip 2, devin rezistente la insulina, ceea ce inseamna ca eliberarea glucagonului nu mai este oprita dupa o masa atunci cand glicemia creste, ceea ce duce la niveluri mai ridicate ale hormonului la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.

Rezultatele cercetarii au fost publicate in revista Nature Communications.

Etichete: / / / / / /

Nature Communications

Pe acelasi subiect:


Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere