Cercetatorii romani au reusit sa produca un parizer fara aditivi si alte E-uri

Anca Rusen | Rubrica: Alimentatie sanatoasa | 3 septembrie 2018

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Parizer sanatos, cu ingrediente perfect naturale. Pare imposibil cand vine vorba despre un mezel, pentru ca stim cu totii cat de blamat este acest tip de aliment din cauza E-urilor. Si, totusi, iata ca a devenit realitate. Profesorii din cadrul Universitatea Dunarea de Jos din Galati au reusit sa creeze un astfel de produs.

Parizerul de porc cu srot de catina a luat nastere in statia pilot a Facultatii de Ingineria Alimentelor, dupa ce cercetatorii romani au inlocuit din produsul clasic toti aditivii periculosi pentru sanatate.

Dupa un an de munca in laborator si numeroase teste, echipa formata din patru profesori a reusit sa creeze un produs complet bio, fara conservanti si coloranti.

„Am eliminat unul dintre cei mai injurati aditivi: azotitul de sodiu. Acel azotit dovedit a fi cancerigen. De 40 de ani incercam sa gasim o solutie la reducerea sau la eliminarea acestui azotit de sodiu”, a declarat Petre Alexe, decanul Facultatii de Ingineria si Stiinta Alimentelor, potrivit Digi24.

La primele analize in laborator, cercetatorii au constatat ca srotul de catina, rezultat dupa extragerea uleiului din fructe, este bogat in proteine si fibre. Produsul este acum in curs de brevetare.

„Este un produs reformulat, un produs din care s-a scos cel mai contestat aditiv: nitritul”, a precizat Maricica Stoica, profesor la Facultatea de Ingineria si Stiinta Alimentelor, conform sursei mentionate.

Parizerul natural obtinut are valabilitatea de cel mult 28 de zile si poate fi fabricat in orice unitate procesatoare din industria carnii incepand de maine, potrivit cercetatorilor. In plus, nu necesita achizitionarea altor echipamente de productie.

Parizerul de porc cu srot de catina a obtinut medalia de aur si un premiu special al juriului Salonului International al Cercetarii de la Cluj-Napoca.

Pe acelasi subiect:


Asociatia Acces la Sanatate © 2020

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere

diabet-az.ro Web analytics