Cu diabetul de sarbatori

Anca Rusen | Rubrica: Educatie diabet | 17 decembrie 2018

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Chiar daca ai diabet zaharat nu inseamna ca nu te pot bucura de meniul de Craciun. Insa pentru a nu lasa diabetul sa ti strice sarbatorile de iarna trebuie sa iti planifici din timp mesele si sa ai grija sa tii glicemia sub control.

De asemenea, este foarte important sa fii cat se poate de organizat. Noteaza-ti orele la care trebuie sa iei tratamentul sau sa-ti faci insulina. Nu pleca de acasa fara kitul tau de drum.

Ca sa-ti fie usor, atunci cand pleci in concediu, ideal este sa faci o lista.

Iata ce trebuie sa contina lista pentru calatorie:

  • Ia cu tine glucometru – este esential sa il ai la tine. Nu poti risca sa te asezi la masa de Craciun cu un nivel al glucozei in sange deja ridicat.
  • Ia cu tine o cantitate dupa de insulina sau de medicamente. Nu ai idee ce se poate intampla pe drum si ce surprize te pot astepta. De exemplu, poti sa ramai inzapezita sau este posibil sa ramai la cabana mai multe zile decat ti-ai propus initial. Nu este indicat sa nu ai la tine cantitatea necesara de insulina.
  • Ai grija ca pe drum, in masina sa ai la tine gustari pe care sa le foloseste daca iti scade glicemia. Gustarile pot fi compuse din fructe, legume, iaurt, seminte, alune.
  • Intotdeauna intreba ce mancare e servita la masa.
  • Nu pleca de acasa fara scrisoare de la medicul tau diabetolog. Ia cu tine toate documentele necesare care atesta ca ai diabet si mai ales tipul diabetului, precum si tratamentul.
  • Daca ai tratament cu insulina este obligatoriu sa ai la tine si un kit cu glucagon.

Nu uita sa faci miscare chiar daca esti in concediu. Cel putin 30 de minute pe zi.

Reguli din timpul meselor festive:

  • Ideal este sa iei o gustare inainte de masa festiva.
  • Stai departe de bauturi dulci.
  • Nu exagera cu mancarea si nici cu alcoolul. Maximum un pahar.

 

 

 

 

 

 

 

Pe acelasi subiect:


Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere