Declinul cognitiv, posibila complicatie a diabetului zaharat

Anca Rusen | Rubrica: Alte complicatii | 1 martie 2019

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

O complicatie a diabetului zaharat despre care nu se vorbeste atat de mult este declinul cognitiv. Acesta este intalnit atat la pacientii cu diabet de tip 1, cat si la cei cu diabet de tip 2.

De exemplu, mai multe studii au aratat ca exista un risc ridicat pentru dezvoltarea dementei, a atrofiei cerebrale la pacientii diagnosticati cu diabet. De asemenea, semne ale disfunctiei cognitive pot sa apara in copilarie, dar si in viata de adult sau la batranete atunci cand este prezenta neurodegenerarea.

Sunt studii care sustin si faptul ca pacienții cu diabet zaharat au, de asemenea, un risc crescut de dezvoltare a bolii Alzheimer, comparativ cu alte persoane care nu au boala de fond.

Nu in ultimul rand, cercetatorii sustin ca in cazul copiilor cu diabet zaharat de tip 1 pot anumite dificultati de invatare, de memorare, practic exista riscul unor rezultate mai slabe scolare. Totodata, cu cat este mai mică varsta de debut a diabetului, cu atat este mai mare impactul cognitiv.

Toate aceste complicatii sunt accentuate si accelerate de hiperglicemia cronica. Acesta poate grabi neurodegenerarea.

Insa sunt si cercetatori care considera ca atentia, perceptia, memoria sunt alte functii care pot fi afectate din pricina diabetului.

Totodata, diabetul zaharat este un factor de risc considerabil pentru dementa vasculara. Iar in acest caz, se pare ca hiperinsulinemia constituie riscul de debut a problemelor.

Vestea buna este insa ca in ultimii ani, cercetatorii considera ca este posibil ca disfunctia cognitiva sa fie reversibila odata cu imbunatatirea controlului glicemic.

Pe acelasi subiect:


Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere