Hidratarea corecta previne crampele musculare

Anca Rusen | Rubrica: Stiri diverse | 15 octombrie 2018

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Sportul este util atat in prevenire, cat si in tratamentul diabetului zaharat. Avantajele sportului pentru sanatate sunt practic incontestabile.

Pentru a beneficia de avantajele sportului, nu este obligatoriu sa-l practici la nivel de performanta, este suficient sa renunti la lift, sa faci o plimbare de cel putin o jumatate de ora in ritm alert dupa fiecare masa, sa mergi cu bicicleta cat mai mult, sa cobori din autobuz/metrou cu o statie inainte de destinatie, pentru a parcurge pe jos restul drumului.

Atentie! Nu este insa recomandat efortul fizic intens pacientilor care sufera de o forma de diabet greu de tinut sub control. De asemenea, anumite sporturi care presupun o solicitare extrema – maraton, triatlon – pot fi practicate de persoanele cu diabet numai daca acestia isi cunosc foarte bine boala. Mai exact, acestia trebuie sa abordeze o disciplina dupa un antrenament pregatitor gradual de mai multe luni, care sa-i permita sa-si ajusteze exact doza de insulina si sa-si adapteze alimentatia.

Sfaturi utile:

Odata sportul ales trebuie sa tii cont de urmatoarele reguli:

  • Supravegheaza nivelul zaharului din sange inainte, in timpul si dupa efort, pentru a evita o eventuala hipoglicemie. Atentie! Aceasta poate sa apara si la cateva ore bune dupa ce antrenamentul s-a terminat.
  • Bea apa multa pentru a preveni instalarea crampelor musculare. Daca optezi pentru o bautura special destinata sportivilor ai grija sa nu aiba mai mult de 6% zahar.
  • Urmatoarele doua mese dupa un antrenament solicitant este bine sa consumi o cantitate mai mare de feculenti, pentru a ti reface rezervele de glicogen.
  • Protejeaza-ti picioarele, fiindca la nivelul lor, in contextul unui diabet zaharat, pot sa apara extrem de usor complicatii. Cumpara incaltari adecvate sportului pe care il practici, care sa aiba aerisire si sosetele sa fie obligatoriu din bumbac.

Pe acelasi subiect:


Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere