In ce consta tratamentul diabetului la domiciliu

Anca Rusen | Rubrica: Tratament diabet | 6 martie 2019

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Odata diagnosticat diabetul zaharat, o boala cronica, pe viata, pacientul trebuie sa inteleaga cat de important este buna gestionarea a bolii. De asemenea, tratamentul fie el realizat prin diabetice orale, fie prin insulina trebuie respectat cu sfintenie.

Un rol extrem de important in buna gestionare a bolii, dar si in prevenirea complicatiilor sau mai corect spus in amanarea instalarii lor o are regimul alimentar. Nu in ultimul rand exercitiile fizice sunt si ele esentiale.

Medicii spun ca dieta, exercitiile fizice, pierderea kilogramelor in plus pot ajuta persoanele cu diabet zaharat sa-si imbunatateasca controlul asupra glicemiei, precum si sa-i ajute sa reduca sau sa previna in intregime complicatiile diabetului.

De ce este importanta dieta:

O dieta sanatoasa este cheia controlului nivelului de zahar din sange la persoanele cu diabet zaharat si in prevenirea complicatiilor diabetului. Persoanele care sunt supraponderale si care au dificultati in scaderea in greutate pot sa vorbeasca cu un nutritionist care sa le spuna exact ce sa manance si ce nu. Consumul unei diete echilibrate, care are un continut scazut de grasimi saturate si dulciuri concentrate, precum si fibre bogate, in aproximativ acelasi numar de calorii in acelasi timp in fiecare zi este cel mai bun lucru. Acest lucru il va ajuta pe medic sa prescrie dozele adecvate de insulina sau de medicamente si in plus, ajuta la mentinerea echilibrata a nivelului zaharului din sange, precum si la evitarea nivelurilor de zahar din sange periculos de ridicate sau scazute.

De ce sunt importante exercitii fizice:

Orice forma de exercitiu, efectuata in mod regulat, poate ajuta la reducerea riscului de aparitie a diabetului zaharat in primul rand. Sportul practicat zilnic ajuta la reducerea riscurilor de complicatii ale diabetului zaharat, cum ar fi insuficienta renala, boli de inima, ulcerele piciorului, si orbire. Orice forma de exercitiu este benefica. Medicii spun ca si douazeci de minute de mers pe jos de trei ori pe saptamana are efecte benefice.

De ce trebuie sa renunti la alcool:

Persoanele cu diabet zaharat ar trebui sa consume fie moderat, fie sa renunte complet la alcool. De exemplu, in cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip 2, alcoolul este un factor de risc cunoscut pentru cresterea trigliceridelor dar si pentru cresterea sau scaderea nivelului de zahar din sange.

De ce trebuie sa renunti la fumat:

Persoanele cu diabet care fumeaza nu fac decat sa si agraveze boala. Fumatul creste semnificativ riscul pentru fiecare complicatie a diabetului zaharat in parte. Daca esti fumator si ai fost diagnosticat cu diabet zaharat, vrei sa te lasi de fumat si nu reusesti, atunci ar trebuie sa ceri sprijinul medicului. Astazi exista o gama larga de produse care te pot ajuta sa renunti foarte usor la acest viciu.

De ce este importanta monitorizarea corecta a glicemiei:

Monitorizarea glicemiei este singura metoda prin care diabetul zaharat poate sa fie corect gestionat. In plus, este unica masura de amanare a complicatiilor diabetului. Medicii atrag atentia asupra faptului ca nivelurile mari de zahar in sange duc la aparitia afectiunilor cardiovasculare, oculare, renale. Uneori, se ajunge la pierderea unui picior, la amputare. De aceea, este esential sa-ti masori glicemia inainte de fiecare masa principala, inainte de a gustari, inainte de a face sport dar si inainte de a te culca, exact protocolul pe care ti l-a recomandat diabetologul tau.

Pe acelasi subiect:


Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere