Initiativa: Etichetarea produselor alimentare procesate care contin AGTN

Anca Rusen | Rubrica: Alimentatie sanatoasa | 20 septembrie 2018

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Se doreste introducerea obligativitatii privind etichetarea produselor alimentare procesate care contin acizi grasi trans-nesaturati.

Mai exact, Adrian Wiener, membru al Comisiei de Sanatate, prezent ieri la cea de-a sasea intalnire a Comunitatii Asociatiilor de Pacienti, organizata pe 19 septembrie, la Hotel Pullman, din Capitala, de Oameni si Companii, a vorbit despre proiectul sau de lege care introduce obligativitatea etichetarii produselor alimentare procesate care contin acizi grasi trans-nesaturati (AGTN), precum si reducerea acestor aditivi la maximum doua grame la suta de grame de uleiuri sau grasimi, motivand ca acest lucru ar duce la reducerea mortalitatii cu 2.000 – 2.500 de persoane pe an.

Totodată acesta a atras atentia asupra faptului ca in Romania avem cea mai mare mortalitate evitabila, atat prin boli cardiovasculare cat si cea infantila, iar unul dintre cele mai mari riscuri este cel nutritional. De exemplu, 1 din 2 decese vasculare au legatura cu nutritia deficitara.

Obezitatea dubleaza riscul de moarte prematura

In acelasi timp, conform OMS, 2,8 milioane de oameni decedeaza anual ca urma a supraponderalitatii sau a obezitatii. Specailistii atrag atentia ca obezitatea, pe langa consecintele reumatologice, repercursiunile psiho-sociale si stigmatizare, determina o crestere de 7 ori a riscului de a dezvolta diabet zaharat. Nu in ultimul rand, obezitatea dubleaza riscul de moarte prematura prevenibila.

“Exista o legatura directa intre consumul de bauturi indulcite si incidenta supragreutatii/obezitatii si a riscului de a dezvolta diabet zaharat, boli cardiovasculare si boli neoplazice, iar incidenta diabetului zaharat in Romania este cea mai mare din Uniunea Europeana, devenind chiar o problema de securiate nationala”, a sustinut Adrian Wiener.

Acesta a mai aratat ca cifrele referitoare la consumul de bauturi acidulate in Romania este ingrijorator. Mai exact, la noi exista cel mai mare consum de bauturi carbogazoase din regiune, cu un total de 1.349 milioane litri si 71l per capita. Comparativ Bulgaria se afla la un nivel de 52l per capita, Polonia la 47, Ungaria la 46 iar Cehia la 45 litri per capita, mult peste media regiunii de 52 litri per capita.

De aceea, senatorul a vorbit in timpul conferintei despre ideea sa de a de accizare a zaharurilor libere (monozaharidele, dizaharidele sau oligozaharidele), astfel: nu se percepe acciza pentru bauturile indulcite cu un continut mai mic de 5g/100 ml zahar liber; acciza in cuantum de 33 lei/hectolitru pentru bauturile cu un continut de zahar liber intre 5 si 8 g/100 ml; acciza in cuantum de 100 lei/hectolitru pentru bauturile cu un continut de zahar liber peste 8 g/100 ml. Conform acestuia, impactul bugetar pozitiv estimat este de peste 300 de milioane.

Pe acelasi subiect:


Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere