Menopauza precoce sau cea tardiva – risc pentru diabetul zaharat tip 2

Anca Rusen | Rubrica: Diabet zaharat tip 2 | 6 decembrie 2018

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Un studiu realizat pe un lot de 124.000 de femei din SUA si publicat in revista “Menopause” arata ca instalarea menopauzei precoce – inainte de 45 de ani – sau cea tardiva – dupa 55 – creste riscul de diabet zaharat tip 2.

Explicatia specialistiilor este aceea ca din pricina bulversarii hormonale si a celei emotionale, psihice, femeile manifesta un apetit crescut pentru alimentele groase. Totodata, medicii sustin ca se poate diminua riscul cu ajutorul unei diete echilibrate si prin practicarea sportului.

Ce este menopauza precoce

Menopauza, indiferent de momentul instalarii ei, implica si rarirea pana la oprirea completa a ciclului menstrual. Menopauza precoce se instaleaza mult mai devreme decat in mod obisnuit. Menopauza este insotita de oprirea ciclului menstrual, direct influentat de secretia hormonala ovariana, precum si de fenomene de disconfort de tip neurovegetativ: bufeuri de caldura, inrosirea fetei, transpiratii tahicardie sau batai rapide ale inimii, nervozitate, depresie, insomnii, cauzate de scaderea nivelului de estrogeni la nivel cerebral.

Cea mai mare provocare a femeilor care au de-a face cu menopauza prematura este, in realitate, dificultatea infertilitatii asociata cu depresia. De asemenea, acestea prezinta un risc crescut de a dezvolta osteoporoza, mai ales in cazul celor cu un nivel estrogenic scazut. Instalarea precoce a menopauzei isi pune amprenta si asupra sanatatii cavitatii orale, deoarece pierderea de masa osoasa poate influenta pierderea unuia sau mai multor dinti si provoca retractie osoasa si gingivala la nivelul mandibulei sau a maxilarulului.

 

 

Pe acelasi subiect:


Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere