Obezitatea si problemele legate de greutate in copilarie

Sursa Help Guide

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Ajutati-va copilul sa atinga si sa mentina o greutate sanatoasa

Ca parinte, putine lucruri sunt mai dragalase decat copilul tau cu obrajori bucalati si picioruse dolofane. Cu toate acestea, copiii grasuti si dragalasi pot avea probleme din aceasta cauza mai tarziu. Daca copilul dvs. se lupta cu problemele create de greutatea excesiva, trebuie sa stiti ca nu sunteti singuri. Obezitatea si problemele legate de greutate in copilarie afecteaza un numar enorm de familii din intreaga lume, dar majoritatea acestor cazuri pot fi prevenite – si chiar vindecate. Cu sprijin, incurajare si atitudine pozitiva, va puteti ajuta copilul sa atinga si sa mentina o greutate sanatoasa.

Obezitatea la copii: intelegerea problemei

Astazi, aproape 1 din 4 copii si adolescenti din tarile dezvoltate sunt supraponderali sau obezi. Aceste kilograme in plus pun copiii in fata riscului de a dezvolta probleme serioase de sanatate, inclusiv diabet, boli de inima si astm. De asemenea, obezitatea la copii are si efecte emotionale. Copiii supraponderali au adesea probleme in a tine pasul cu alti copii, de a se alatura activitatilor sportive. Sunt tachinati de alti copii sau chiar exclusi, acest lucru ducand la scaderea stimei de sine, la o imagine negativa a propriului corp si nu in ultimul rand la depresie.

Totusi esista posibilitatea de a va ajuta copiii. Diagnosticarea problemelor de greutate si a obezitatii la copii, cat mai curand posibil, poate reduce riscul de a dezvolta afectiuni medicale grave pe masura ce cresc. Si prin implicarea intregii familii, puteti intrerupe ciclul problemelor de greutate si a obezitatii, intari sanatatea fizica si psihica a copiilor. Ii puteti ajuta sa stabileasca, pentru toata viata, o atitudine sanatoasa fata de alimente. Indiferent de greutatea copiilor dvs., spuneti-le ca ii iubiti si ca tot ce doriti este sa-i ajuti sa fie sanatosi si fericiti.

Copilul dumneavoastra este supraponderal?

Copiii se dezvolta in mod diferit, de aceea nu este intotdeauna usor sa-ti dai seama daca un copil este supraponderal. Indicele de masa corporala (IMC) se determina masurand inaltimea si greutatea, pentru a estima cantitatea de grasime corporala pe care o are un copil. Cu toate acestea, in timp ce IMC este, de obicei, un indicator bun, NU este un indicator perfect pentru determinarea grasimii corporale. Poate chiar sa fie inselatoar atunci cand copiii se confrunta cu perioade de crestere rapida. Daca copilul inregistreaza o valoare ridicata a IMC in raport cu varsta, este nevoie ca furnizorul dvs. de servicii medicale sa efectueze evaluari si investigatii suplimentare pentru a determina daca excesul de grasime reprezinta o problema.

Cauzele problemelor de greutate si obezitate la copii

Intelegerea cauzelor obezitatii la copii este, in primul rand, un pas important spre rezolvarea problemei. Cele mai multe cazuri de obezitate la copii se datoreaza mancatului in exces si lipsa exercitiilor fizice. Copiii au nevoie de o alimentatie suficienta pentru a sustine cresterea si dezvoltarea sanatoasa. Dar cand consuma mai multe calorii decat ard toata ziua, rezultatul este cresterea in greutate.

Cauzele problemelor de greutate la copii pot include:

  • Familiile ocupate care gatesc mai putin la domiciliu si mananca mai mult in oras.
  • Acces usor la fast-food-uri ieftine si la hrana nesanatoasa.
  • Portii mai mari de mancare, atat in oras cat si acasa.
  • Copiii consuma cantitati uriase de zahar in bauturi indulcite si in multe alte alimente.
  • Copiii petrec mai putin timp in mod activ, la joaca, si mai mult timp in fata TV si calculatorului.
  • Multe scoli elimina sau reduc programele de educatie fizica.

Mit si Realitate despre problemele de greutate si obezitate la copii

Mitul 1:  Obezitatea in copilarie este genetica, deci nu poti face nimic in legatura cu asta.
Realitate: In timp ce genele unei persoane pot influenta greutatea, ele sunt doar o mica parte din ecuatie. Desi unii copii sunt mai predispusi a fi supraponderali decat altii, asta nu inseamna ca vor avea probleme cu greutatea. Majoritatea copiilor pot mentine o greutate sanatoasa daca mananca corect si fac exercitii fizice.

Mitul 2:  Copiii care sufera de obezitate sau sunt supraponderali trebuie sa tina o dieta.
Realitate: Daca nu este recomandat ca atare de medic, tratamentul pentru obezitatea copilului nu presupune pierdere in greutate. Scopul trebuie sa fie acela de a incetini sau opri cresterea in greutate, permitand copilului sa atinga greutatea normala.

Mitul 3:  E doar grasime specifica copiilor mici. Mai tarziu va disparea.
Realitate: Obezitatea infantila nu duce intotdeauna la obezitate la varsta adulta, dar reprezinta un risc mai mare. Majoritatea copiilor care sunt supraponderali in copilarie, vor fi supraponderali si in adolescenta si nu vor putea depasi aceasta problema.

Pentru a combate problemele de greutate, intreaga familie trebuie sa se implice. Obiceiurile sanatoase incep de acasa.

Cea mai buna modalitate de a lupta sau de a preveni obezitatea si problemele legate de greutatea copiilor este de a convinge intreaga familie sa adopte un stil de viata sanatos. O alimentatie adecvata si mai multa activitate fizica vor aduce beneficii tuturor, indiferent de greutatea corporala. De asemenea, timpul petrecut impreuna cu copiii dvs. – discutii, jocuri, lectura, gatitul impreuna – poate avea un impact enorm asupra sanatatii copiilor dvs. Acestea le stimuleaza stima de sine de care au nevoie pentru a face schimbari benefice lor.

Puterea exemplului

Daca copiii dvs. vad ca mancati legume, sunteti activi si va limitati timpul in fata TV, exista sanse mari sa faca si ei acelasi lucru.

Ce mananci: Dati informatii copilului dvs. despre alimentele sanatoase pe care le consumati, in timp ce le consumati. Ii puteti spune: „Mananc broccoli cu sos de usturoi. Vrei sa gusti?”

Cand gatiti: Gatiti mancare sanatoasa in fata copiilor. Incurajati-i sa va ajute si povestiti-le despre alimentele care va mentin sanatosi.

Miscare: Faceti miscare in fiecare zi. Faceti lucruri care va bucura. Invitati copiii sa vi se alature.

Timpul liber: Evitati televizorul sau prea mult timp petrecut la calculator. Copiii vor fi mai putin tentati sa deschida calculatorul daca ii implicati in activitatile dvs.

Strategii pentru o Viata mai Buna

Recunoasteti ca aveti mai mult control decat credeti. Puteti dezactiva televizorul, computerul sau jocul video. Puteti alege sa coborati din autobuz inainte sa ajungeti la destinatie si sa mergeti pe jos, mai ales cand sunteti cu copiii dvs. Puteti opta pentru mese mai bogate in legume.

Ganditi-va la beneficiile imediate. Daca reducerea riscului de boli cardiace in viitor pare ceva abstract, concentrati-va asupra lucrurilor bune care se pot intampla chiar acum. Nu va veti infometa daca micsorati portiile sau renuntati la desert. Drumetiile, dansul sau jocul cu copiii dvs. sunt foarte distractive si pot fi excelente exercitii fizice.

Incet, incet aduceti schimbari in activitatile zilnice. Sugerand ca membrii familiei sa merge la jogging in fiecare zi, s-ar putea sa surprinda. Este mai usor sa incepeti cu unele modificari in alimentatie si activitatile fizice pe care intreaga familie este cu adevarat dispusa sa le incerce. De exemplu, faceti o plimbare dupa cina cateva seri pe saptamana, in loc sa dati drumul la televizor.

Alegeti alimente mai sanatoase

Este posibil sa trebuiasca sa faceti schimbari majore in obiceiurile alimentare ale familiei, dar daca schimbarile sunt bruste, exista riscul sa nu fie acceptate sau abandonate rapid. Porniti cu pasi mici si progresivi catre o alimentatie sanatoasa – cum ar fi adaugarea unei salate la cina in fiecare seara sau schimbarea cartofilor prajiti cu legume la cuptor – mai degraba decat o transformare drastica. Pe masura ce schimbarile mici devin obisnuinte, puteti sa adaugati mai multe alegeri sanatoase.

Manancare in culorile curcubeului. Serviti si incurajati consumul unei varietati mari de fructe si legume. Aceasta ar trebui sa includa rosu (sfecla, rosii), portocaliu (morcovi, dovleac), galben (cartofi, banane), verde (salata verde, broccoli) si asa mai departe.

Faceti din micul dejun o prioritate. Copiii care mananca micul dejun sunt mai putin susceptibili de a fi supraponderali sau obezi decat cei care renunta la prima masa a zilei. Este important sa se concentreze asupra alegerilor sanatoase, cum ar fi fulgii de ovaz, fructele proaspete, cerealele integrale bogate in fibre si continut scazut in zahar, laptele cu continut scazut de grasimi, in loc de cereale dulci, gogosi sau produse de patiserie.

Alimente bogate in zaharuri. Reducerea cantitatii de bomboane si deserturi pe care dvs. si copilul dvs. le consumati este doar o parte a bataliei. Zaharul este, de asemenea, ascuns in produse diverse, cum ar fi paine, supe conservate, sos pentru paste, cartofi, mancaruri congelate, alimente cu continut scazut de grasimi, fast-food si ketchup. Organismul obtine zaharul necesar din alimentele care il contin in mod natural – adaosurile nu reprezinta nimic altceva decat o multime de calorii goale. Verificati etichetele si optati pentru produsele cu continut scazut de zahar, utilizati ingrediente proaspete sau congelate in locul celor conservate.

Optati pentru ore de masa regulate. Majoritatea copiilor prefera rutina. Daca copiii dvs. stiu ca vor primi mancare la anumite ore, vor avea mai multe sanse sa manance ceea ce primesc, atunci cand primesc.

Limitati mesele in oras. Daca trebuie sa mancati in oras, incercati sa evitati mancarea fast-food.

Nu optati pentru mancare fara grasime, preferati grasimea buna.

Nu toate grasimile contribuie la cresterea in greutate. In loc sa incercati sa eliminati complet grasimea din dieta copilului dvs., concentrati-va asupra inlocuirii grasimilor nesanatoase cu grasimi sanatoase.

Evitati grasimile trans care sunt periculoase pentru sanatatea copilului dvs. incercati sa eliminati sau sa renuntati la mancarurile semipreparate, prajite si la orice ingredient cu ulei „partial hidrogenat”, chiar daca se pretinde a fi fara grasimi.

Adaugati mai multe grasimi sanatoase, va pot ajuta copilul sa controleze zaharul din sange si sa evite diabetul. Grasimile nesaturate sau „bune” includ avocado, ulei de masline, nuci, peste gras, soia, tofu, seminte de in, germeni, varza de Bruxelles, kale si spanac.

Alegeti cu intelepciune grasimile saturate. Este recomandabil limitarea continutului de grasimi saturate la 10% din caloriile zilnice ale copilului dvs. Concentrati-va pe sursa de grasimi saturate consumate: un pahar de lapte integral sau branza naturala, mai degraba decat un hot-dog, gogosi sau produse de patiserie. De exemplu: sau pui la gratar sau peste in loc de pui prajit.

Atentie la gustari si dulciuri

Casa ta este locul in care copilul tau mananca cel mai probabil majoritatea meselor si gustarilor, deci este vital ca in bucatarie sa aveti alimente sanatoase.

Nu interzice in intregime dulciurile. Interzicerea totala a dulciurilor poate tenta copilul sa le consume in cantitate si mai mare decat de obicei, cand i se ofera ocazia. In schimb, limitati cantitatea de prajituri, bomboane si produse de patiserie pe care copilul dvs. le mananca si introduceti in schimb gustari si deserturi pe baza de fructe.

Limitati sucul, bauturile carbo-gazoase si cafeaua. Bauturile racoritoare contin mult zahar, iar shake-urile si cafeaua pot fi la fel de rele. In schimb oferiti copilului apa minerala cu putin suc de lamaie sau fructe cu menta proaspata.

Preferati gustarile in cantitati mici. Nu transformati gustarile intr-o masa in sine. Limitati-le la 100 sau 150 de calorii.

Concentrati-va pe fructe. Sa aveti mereu un castron cu fructe, portocale, mandarine pentru copiii dvs. Oferiti-le in loc de dulciuri, sucuri din fructe de padure, capsuni, smoothies, fructe proaspete adaugate la iaurt simplu sau mere taiate cu unt de arahide.

Ierburi si condimente. Folositi ierburi si mirodenii cu gust dulce, cum ar fi menta, scortisoara, cuisoare sau nucsoara, pentru a adauga dulceata mancarii.

Verificati continutul de zahar al cerealelor. Exista o mare diferenta in cantitatea de zahar adaugata in cereale. Unele cereale contin mai mult de 50% zahar. Incercati sa amestecati cereale cu continut scazut de zahar, cu cerealele indulcite, preferate ale copilului dvs. sau adaugati fructe proaspete sau uscate in fulgi de ovaz pentru un gust dulce natural.

Gustari de acasa

Gustari bune

Gustari rele

Fructe proaspete alaturi de pranz

Bauturi carbo-gazoase, limonada si sucuri indulcite

Lapte si produse lactate, inclusiv branza

Hot dog, carne grasa, carnati, chicken nuggets

Paie integrala si cereale, covrigi, nuci, cereale, masline

Paine alba, cereale dulci

Iaurt grecesc, fructe, batoane din smochine si ghimbir

Fursecuri, prajituri, bomboane, inghetata, gogosi

Atentie la marimea portiilor

Exista metode pentru a controla apetitul familiei si pentru a evita portiile supradimensionate atunci cand manancati in oras.

Aflati care este dimensiunea normala a unei portii. Cantitatea de alimente cu care dvs. si familia sunteti obisnuiti sa le consumati s-ar putea sa insemne de doua sau trei ori dimensiunea normala a unei portii. Pentru a tine cantitatea de calorii sub control, incercati sa limitati portiile la dimensiunea pumnului.

Cititi etichetele produselor alimentare. Informatii despre marimea portiei si calorii de pot fi gasite pe spatele ambalajului. S-ar putea sa fiti surprinsi afland cat de mici sunt portiile recomandate sau cate calorii contine mancarea.

Utilizati farfurii mai mici. Portiile vor arata mai mari si veti manca mai putin atunci cand utilizati boluri sau farfurii mici. Pentru a micsora tentatia de a mai servi inca o portie, nu puneti pe masa tot vasul cu mancare.

Distribuiti alimentele din ambalajele mari in recipiente mai mici. Cu cat pachetul este mai mare, cu atat oamenii tind sa manance mai mult fara sa-si dea seama.

Impartiti alimentele cu continut ridicat de calorii, cum ar fi branza, pizza sau ciocolata, in bucati mai mici – si oferiti copiilor mai putine bucati.

Micsorati comenzile. Cand manancati in oras, impartiti aperitivul cu copilul sau comandati doar un aperitiv. Cereti jumatate de portie sau medie in loc de una mare.

Invitati copiii sa faca miscare

Copiii sedentari, care fac prea putina miscare, prezinta cel mai inalt risc de a deveni supraponderali. Copiii au nevoie de o ora de exercitiu fizic zilnic pentru o sanatate optima. Poate parea mult, dar exercitiile nu trebuie sa aiba loc intr-o sala de sport sau toate deodata. In schimb, incercati sa includeti miscarea in programul zilnic al familiei.

Idei pentru activitati fizice:

Inainte era normal sa-i gasesti pe copii alergand si jucandu-se pe strada, consumand in mod firesc energie. Astazi se intalnesc mai rar astfel de situatii, dar exista, totusi, alte optiuni pentru a practica o activitate fizica.

Jocuri active. Puneti telecomanda deoparte si organizati jocuri active in interior. Incercati jocuri video bazate pe activitati, cum ar fi cele de la Wii si Kinect care se joaca in picioare, in miscare – simuland dans, skateboarding, fotbal, bowling sau tenis. Odata ce copilul capata incredere, lasati ecranul si continuati jocul in aer liber.

Faceti activitati in aer liber impreuna cu copilul. Plimbati-va impreuna, mergeti cu bicicleta prin cartier, in parc, vizitati un loc de joaca sau jucati-va in curte.

Faceti treburile impreuna. Poate ca nu este prima alegere a copilului dvs., dar a participa la treburile casnice este o modalitate foarte eficienta de a face miscare.

Inscrieti copiii la o activitate sportiva sau la alte activitati. In cazul in care bugetul va permite, sugerati copiilor sa practice un sport sau sa se angajeze intr-o activitate care implica efort fizic.

Inscrieti-va la un mars sau maraton de 5 sau 10 kilometri cu copilul dvs. Uneori, urmarirea unui scop ii poate motiva chiar si pe cei mai reticenti.

Limitati timpul in fata ecranului. Studiile arata o legatura stransa intre timpul petrecut in fata ecranului si obezitate. Stabiliti limite pentru vizionarea TV, jocuri si navigarea pe Internet. Expertii recomanda pentru copii nu mai mult de doua ore pe zi. Cu cat copiii petrec mai putin timp in fata ecranului cu atat au mai mult timp pentru activitati fizice. Exemplul personal este important, reduceti si dvs. timpul petrecut pe calculator sau la televizor.

Nu mai mancati in fata televizorului. Limitati aportul caloric al copilului prin scurtarea timpului petrecut in fata ecranului. Spuneti-i copilului ca, incepand din acel moment, familia mananca la masa.

Alegeti o alta recompensa. In loc sa va recompensati copilul cu mai mult timp in fata televizorului sau a computerului, promiteti ceva diferit, cum ar fi o excursie sau o activitate la alegere.

Incurajati copilul sa dezvolte hobby-uri noi

Introducerea schimbarilor majore in stilul de viata poate aduce mai mult stres pentru copil. Uneori, copilul dvs. supraponderal sau obez poate sa se simta singur, trist, suparat, jenat sau descurajat. In trecut, s-ar fi putut confrunta cu stresul apeland la mancare sau petrecand timp in fata televizorului. Ajutati-l sa gaseasca o alternativa sanatoasa. Intrebati-l ce hobby i-ar place. Hobby-urile ii pot ajuta pe copii sa-si mareasca stima de sine, sa elibereze stresul si sa aiba o atitudine pozitiva.

Etichete: / / / / / / / / / / / / / / /

Sursa Help Guide

Pe acelasi subiect:


Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere