Pacientii octogenari sunt mai predispusi la artroplastia totala a gleznei?

Redactia Diabet-AZ | Rubrica: Piciorul diabetic | 17 mai 2021

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Umflarea gleznei este una dintre cele mai mari probleme pentru pacientii care sufera de diabet.

Un studiu recent de artroplastie totala a gleznei prezentat in revista Specialistul in Afectiunile Piciorului si Gleznei, a constatat ca octogenarii nu sunt mai predispusi decat pacientii mai tineri sa dezvolte complicatii postoperatorii in primele 30 de zile si nici nu au prezentat un numar crescut de complicatii.

In urma cercetarii datelor dintr-o baza de date nationala cu pacientii care au suferit o artroplastie totala a gleznei, cercetatorii au evaluat 1.059 pacienti cu varsta sub 80 de ani si un grup de 54 de pacienti cu varsta peste 80 de ani. Desi nu au existat diferente intre grupuri in ceea ce priveste complicatiile dezvoltate, autorii studiului au observat ca pacientii mai in varsta au petrecut mai mult timp in spital (2,5 fata de 1,9 zile) si au prezentat un risc crescut de a fi transferati la un centru de reabilitare sau asistenta medicala postoperatorie.

Octogenarul potrivit

Lawrence DiDomenico, podiatru chirurg, afirma ca cele mai importante cauze care duc la artroplastia totala a gleznei, la aceasta categorie de varsta, includ starea medicala, nivelul de activitate, calitatea vietii si nivelul de deformare a gleznei. El spune ca, mai intai, chirurgii trebuie sa parcurga pasii corespunzatori pentru a fi siguri ca pacientul este un ,,octogenar potrivit” inainte de interventia chirurgicala totala de artroplastie a gleznei si sa discute despre optiuni cu pacientul.

,,Aceasta trebuie sa fie o decizie comuna intre pacient si chirurgul podiatru”, noteaza dr. DiDomenico, directorul de Formare a Specialistilor in Chirurgia Reconstructiva a Piciorului si Gleznei, la Centrele de Ingrijire a Gleznei si Picioarelor NOMS din Youngstown, Ohio. ,,Din momentul in care cineva decide sa faca operatia, chirurgul trebuie sa evalueze vascularizatia, starea de sanatate a invelisului tesuturilor moi, sistemul osos, sau procedurile/operatiile asociate necesare.”

Cat de activa este viata pacientilor

Ashim Wadehra, podiatru chirurg, relateaza ca, de obicei, nu efectueaza artroplastie totala a gleznei la pacientii cu varsta sub 50 de ani. Cu toate acestea, el tine cont de optiunile si cat de activa este viata pacientilor.

,,Activitatea fizica sustinuta la orice varsta este contraindicata in cazul artroplastiei totale a gleznei in practica mea”, sustine dr. Wadehra. ,,Un octogenar sanatos, care isi propune sa gestioneze artroza gleznei in stadiu final cu interventie chirurgicala, poate fi foarte bine un candidat la artroplastia totala a gleznei. Cu toate acestea, majoritatea pacientilor mei octogenari se descurca destul de bine cu ajutorul unor bretele simple pentru glezna. „

Pe baza rezultatelor acestui studiu, aceasti pacienti pot beneficia de o proteza articulara a gleznei pentru a-i imbunatati functia si a diminua durerea, spune dr. DiDomenico.

Dr. Wadehra considera ca odata cu noile tipuri de implanturi, artroplastia totala a gleznei devine standardul de aur in gestionarea artritei gleznei in stadiul final. Cu toate acestea, el spune ca varsta si optiunea pentru nivelul de functionalitate sunt factori cheie in evaluarea optiunilor de tratament.

,,Fuziunea gleznei este inca o procedura foarte viabila pe care ar trebui sa o luam in considerare la pacientii mai tineri care au un stil de viata mai intens din punct de vedere fizic”, spune dr. Wadehra.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Pe acelasi subiect:


Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere