CNAS: Peste 60% din persoanele cu diabet dezvolta neuropatie diabetica

Pavel Adriana | Rubrica: Neuropatie diabetica | 19 octombrie 2018

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Peste 60% din persoanele cu diabet dezvolta neuropatie diabetica, iar circa 7% ajung nu doar la picior diabetic, ci la amputatii ale membrelor inferioare, a declarat un reprezentant al CNAS.

„La ora actuala, datele statistice sunt mai degraba sumbre: peste 60% din persoanele cu diabet dezvolta neuropatie diabetica, iar circa 7% ajung nu doar la picior diabetic, ci la amputatii ale membrelor inferioare. Ca sa nu mai mentionam si celelalte complicatii: atacul vascular cerebral, oftalmopatia si nefropatia diabetica, etc. In aceste conditii, avand in vedere si ritmul de crestere a numarului persoanelor afectate de diabet, este evident ca oricat am mari fondurile alocate sanatatii acestea vor fi mereu insuficiente daca este necesar sa tratam in mare parte boli aflate in stadii avansate, cu complicatii si uneori cu sanse incerte de reusita a tratamentului. De aceea ne dorim pentru viitor sa convingem populatia sa investeasca in propria sanatate, prin adoptarea unei conduite preventive. Ne dorim sa trecem de la medicina omului bolnav la medicina omului sanatos”, a spus Augustul Costache din partea CNAS, citat de Agerpres.

Programul national de diabet zaharat

Potrivit acestuia, in Romania sufera de diabet aproximativ 1,5 milioane de persoane, dintre acestea 823.000 fiind cuprinse in Programul national de diabet zaharat derulat de CNAS, iar restul sunt in diverse situatii (stadiu incipient care nu necesita medicatie, boala nedepistata sau neingrijita medical, etc).

„Numarul beneficiarilor programului s-a dublat in doar zece ani, iar bugetul alocat anual s-a marit de aproape cinci ori in acelasi interval de timp, depasind in anul 2018 suma de 1 miliard de lei. Subliniez in context ca acest program este cel mai mare din cele 14 programe nationale derulate de CNAS din punct de vedere al numarului de pacienti si al doilea ca nivel de finantare dupa cel oncologic”, a mai precizat Costache.

El a mai precizat ca peste 20% din totalul fondurilor alocate programelor nationale curative sunt alocate acestui program.

„De-a lungul timpului, programul a fost permanent imbunatatit pentru a raspunde cat mai bine necesitatilor medicale ale pacientilor, iar aici as mentiona ca recent s-a facut o noua extindere, introducand-se tehnologii de ultima generatie de monitorizare electronica a nivelului glicemiei si de reglare automatizata a acestui nivel. Aceste tehnologii permit cresterea preciziei mentinerii sub control a nivelului glicemiei si deci pot creste sansele de evitare a complicatiilor bolii”, a mai spus reprezentantul CNAS conform sursei mentionate.

Pe acelasi subiect:


Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere