PETITIE: Afisarea informatiilor nutritionale ale produselor in toate restaurantele!

 

A merge sa mananci in oras nu ar trebui sa fie o problema de viata si de moarte pentru cei care gestioneaza diabetul!

Pentru persoanele cu diabet, a manca in oras este riscant. Restaurantele nu sunt obligate sa puna informatii nutritionale pe meniurile lor si, de obicei, nu o fac. Adesea este jenant si suparator sa ceri personalului restaurantului informatii despre ce contine precis un bol cu ​​supa sau o farfurie cu spaghete. Fara o lege in vigoare, membrii personalului ar putea chiar respinge cererea, sustinand ca informatiile nu sunt disponibile.

Ghicirea carbohidratilor

Prea des, aceste scenarii frustrante pun persoanele cu diabet in postura de a ghici cati carbohidrati au mesele lor. Ghicirea incorecta poate duce la dezechilibrul nivelului glicemic, ceea ce ar putea duce la un episod hipoglicemic sau hiperglicemic. In unele cazuri, aceste probleme severe pot duce la alte complicatii diabetice mai grave, chiar si la moarte.

In prezent, gasim informatii despre calorii pe toate produsele din comert. De ce ar fi greu sa ofere aceste informatii si restaurantele sau unitatile care vand mancare gatita ? Ar util sa aiba informatii nutritionale disponibile in scris pentru cei care le solicita. Aceste informatii ar trebui sa includa: calorii totale, calorii din grasimi, grasimi totale, grasimi saturate, grasimi trans, colesterol, sodiu, totalul de carbohidrati, fibre, zaharuri si proteine.

In mod cert, informatiile nutritionale ar putea fi facute accesibile atat in restaurantele de lux, dar si in fast food-uri, care de multe ori sunt cele mai aglomerate.

Accesul la informatiile nutritionale

Oamenii merita sa aiba acces la aceste informatii, astfel incat sa poata lua decizii cu privire la dieta lor. Tuturor restaurantelor ar trebui sa li se solicite sa posteze informatiile nutritionale pentru toate produsele alimentare si bauturi servite in unitatea lor, inclusiv calorii, grasimi, proteine ​​si – cel mai important – carbohidrati. Aceasta mica schimbare ar putea ajuta la prevenirea complicatiilor accidentale pentru cei cu diabet, dar si pentru persoanele cu alte probleme de sanatate.

Semneaza mai jos petitia adresata Miniserului Sanatatii pentru a face demersurile necesare unui astfel proiect de hotarare. Acestia pot defini anumite reguli si standarde pentru a ne simti in siguranta atunci cand alegem sa mancam in oras.


Catre Nelu Tataru, ministrul Sanatatii

In fiecare zi, persoanele cu diabet sau cu alte afectiuni isi risca sanatatea de fiecare data cand comanda mancare si nu li se pun la dispozitie informatii nutritionale despre produsele din meniurile restaurantelor.

Oamenii merita sa aiba acces la aceste informatii. Nimeni nu trebuie sa ghiceasca ce se gaseste in alimentatia lor, in speranta ca va putea sa-si dozeze corect cantitatea de medicamente pentru a evita complicatii ale bolii.  Nicio persoana nu ar trebui sa traiasca cu teama ca mancarea servita intr-un restaurant i-ar putea afecta sanatatea.

Este timpul sa protejam oamenii de acest risc inutil. Cerem adoptarea unei legislatii care sa asigure informatii nutritionale pentru toate restaurantele, fie ca sunt unitati de tip fast-food, cafenele, bufeturi, restaurante, baruri cu mancare sau bauturi. Pentru binele oamenilor, ar trebui sa li se solicite acestor unitati de alimentatie publica sa dezvaluie informatiile nutritionale relevante pentru fiecare aliment si bautura pe care o vand.

Cu sinceritate,

SEMNATARII PETITIEI

138 semnaturi la data 12-04-2024

!

Semnez petitia si cer
Afisarea informatiilor nutritionale ale produselor in toate restaurantele

Email:

Nume:

Prin semnare, autorizez site-ul Diabet AZ sa-mi predea semnatura catre persoanele care au autoritatea necesara. Declar ca am cel putin 18 ani si sunt de acord cu Termenii si conditiile

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere