Piciorul Charcot: cauze, simptome, manifestari – partea I

Dr. Rodica Perciun

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Piciorul Charcot sau altfel spus piciorul osteo-neuro-artropat este piciorul care are simultan o suferinta osoasa, articulara si a nervilor raspunzatori.

Nu de putine ori ansamblul acestei suferinte complexe este completat cu anomalii anatomice si functionale ale marilor vase care iriga membrul inferior (care se mai numeste si pelvin), dar si cutanate si chiar mai profunde, cu caracter ulcerativ sau chiar necrotic.

Aceasta entitate, adica situatie patologica, poate finaliza evolutia nefavorabila a mai multor boli nu numai a diabetului zaharat.

Piciorul diabetic

Noi ne vom ocupa de aceasta complicatie redutabila, in masura in care ea este o consecinta, dupa cum spuneam, a diabetului zaharat.

Prevalenta este de 0,08%-8 % la persoanele cu diabet zaharat adica acestea vor avea nesansa manifestarii unei astfel de complicatii. In mod predilect cei care au neuropatie pot dezvolta, in anumite circumstante, piciorul Charcot chiar la o rata mai mare.

Este bine sa precizam si sa diferentiem doua notiuni care frecvent preteaza la confuzii. Piciorul Charcot este in mod corect asimilabil notiunii de “picior diabetic”.

Daca o persoana are diabet zaharat insa fara a intruni complicatiile incluse in insasi titulatura completa de osteo-neuro-artropatie diabetica, atunci acea persoana cu diabet este posesoarea unor picioare fara complicatii simultan osoase, neurologice, articulare, cutanate sau/si infectioase. Cu alte cuvinte, piciorul (generic vorbind), este piciorul unui pacient cu diabet zaharat si nu “picior diabetic”. Aceasta precizare este necesara pentru a risipi confuzia si a linisti persoanele diabetice care asimileaza orice suferinta a piciorului celei cunoscute ca “picior diabetic”.

Cand apare aceasta complexa afectare a piciorului

Vechimea mare diabetului zaharat indiferent de tipul acestuia (tratat cu insulina sau preparate orale sau injectabile neinsulinice) dar mai ales in conditiile in care sindromul diabetic a evoluat nefavorabil, altfel spus dezechilibrat. Daca pe acest fond si din cauza acestuia se instaleaza complicatia cunoscuta ca neuropatie atunci terenul este inca si mai pregatit pentru aparitia piciorului Charcot. Dar, exista si alte boli pot intruni conditiile manifestarii unei astfel de entitati.

Ce conditii pregatitoare presupune aceasta complicatie

Afectarea nervilor lungi ai membrelor (inferioare) pelvine conduce in timp, la scaderea sensibilitatii picioarelor adica la lipsa sesizarii contactului cu factorii nocivi, agresivi: temperaturi extreme, intepaturi, taieri, contactul cu substante caustice, frecarea de o incaltaminte improprie (mai mica, mai stramta, mai putin inalta, rigida, etc). Chiar mersul devine un factor traumatic pentru tesuturile denervate sau cu profunde tulburari neurologice. Sa ne imaginam acum la ce poate conduce repetitivitatea unor astfel de factori asupra tesuturilor care alcatuiesc pielea, tesutul subcutanat, tendoane, ligamente, oase, articulatii. Acest formidabil complex cu functie bine definita care inseamna piciorul nostru.

Leziunile cutanate ignorate, tratate incomplet sau greu vindecabile pot conduce si intretine inflamatii articulare adica a jonctiunilor dintre capetele osoase ale piciorului, co-afectarea ligamentelor sau a tendoanelor. Iata cum se poate suprapune unui proces infectios initial superficial o profunda co-afectare a structurilor profunde osteoarticulare si musculare care astfel, in ansamblu devine mai greu tratabila.

Se intalnesc modificari importante ale piciorului cu afectare neuropata fara o initiala leziune cutanata. Este situatia eliberarii de catre tesuturile repetitiv traumatizateprin mers, traumatisme( chiar fara rani deschise), interventii  chirurgicale, fracturi vechi, a unor factori proinflamatori, care pot destructura  matricea osoasa dar si articulatiile, a unor factori care maresc si intretin o retea vasculara ea insasi cu efect de demineralizare (inmuiere) osoasa, care, alaturi de alte procese predominent locale vor declansa, intretine si accentua procesul inflamator osteo-articular al piciorului afectat.

Piciorul neuro-artropat

In anumite cazuri, procesele amintite apar pe fondul unor suferinte vasculare importante. Ne referim aici la cunoscuta boala arteriala cu interesare a vaselor mari ale membrului pelvin. Acest complex sistem circulator, daca are teritorii excluse functional (ocluzii sau stenozari), va intretine un deficit in hranirea unor tesuturi bolnave ce numai gasesc singure solutii reparatorii. Procesul normal de irigare sanguina a extremitatilor este salutar in conditii de repaus fizic de mers, de efort fizic sustinut dar si pentru reparatiile unor tesuturi ulcerate sau infectate. Trebuie precizata coexistenta suferintei unei vaste retele microvasculare cutanate si de profunzime care intretine la randul ei defectuosul proces al vindecarii piciorului neuro-artropat.

Alti factori

Alti factori care predispun la aparitia si intretinerea piciorului Charcot sunt cei care provin din necorectarea viciilor dobandite in urma traumatismelor, actelor chirurgicale, a incaltamintei neadaptate geometriei in schimbare a piciorului, a neglijaii regulilor de igiena, a neurmarirea zilnica a integritatii, formei, culorii pielii si a unghiilor, a viciilor prin uzare a incaltamintei etc.

Nu toti avem acuitatea vizuala, priceperea, flexibilitatea, cunostintele pentru a face personal o astfel de supraveghere dar un membru al familiei ne poate ajuta pana la un nou contact cu un echipa medicala care ne supravegheaza.

Cum apreciem daca unul din picioare are modificari alarmante care necesita o atitudine rapida?

Trebuie sa avem un termen de comparatie pentru ceea ce se intampla unuia dintre picioare. Daca un picior este suferind iar celalalt picior este, consideram, cu aspect normal atunci cel mai corect termen de comparatie este la indemana.

Modificarile pot sa apara fie pe tot piciorul, fie in anumite regiuni.

Vedem edemul adica umflarea tesuturilor care la suprafata poate avea culoarea violacee-rosiatica (culoarea sugereaza in cazurile de fata inflamatia tesuturilor inclusiv a celor profunde); caldura locala mai mare sesizabila la palpare (apreciere prin atingere); vedem discreta sau accentuata rotunjire a reliefului piciorului si putem aprecia, daca suntem direct afectati, scaderea mobilitatii piciorului raportat la celelalte segmente anatomice.

Dilatatiile venoase superficiale

O atenta observatie permite detectarea cu ochiul liber a dilatatiilor venoase superficiale pe fata dorsala a piciorului. Observam, de asemenea, deformarea piciorului la care devin evidente pierderea boltei adica aspectul anormal rotunjit al plantei (talpii) prin prabusirea oaselor piciorului.

Slabirea legaturilor ligamentare, tendinoase si articulare intre componentele osoase ale piciorului ele insele devenind friabile si supuse fracturilor si subluxatiilor, conduc, in ansamblu la aceste deformari, uneori impresionante. Astfel, in afara tratamentului, piciorul va pierde pe termen lung si foarte lung abilitatea de a merge, de a avea o pozitie corecta chiar in repaus, de a fi incaltat.

Ca o consecinta a deformarii si subtierii straturilor de tesut protector (subcutanat) care coafeaza adica imbraca suprafetele osoase ale piciorului in scop protector si de amortizare pot aparea, in cele mai putin protejate locuri, ulceratii sau acele clavusuri (bataturi) atat de comune dar atat de nocive. Astfel, nu numai mersul dar chiar incaltatul devin actiuni agresive care actioneaza continuu modificand anatomia si geometria, piciorului atat de vulnerabil.

Sunt accesibile vederii modificari ale unghiilor, prezenta straturilor cornoase adica hipercheratozice care pot constitui clavusul (batatura), deformarea degetelor care se curbeaza inspre talpa creand asa-numitul “deget in ciocan”. Putem aprecia vizual orice leziune ulcerata sau nu si care, pe fundalul precizat confera un plus de gravitate situatiei. In anumite cazuri ambele picioare pot suferi.

 

Etichete: / / / / / /

Dr. Rodica Perciun

Medic primar diabet, nutritie si boli metabolice, doctor in medicina la INDNBM Prof. N.C Paulescu si la CDNBM Prof. I Pavel Bucuresti, dar si la Centrul Medical pentru Ingrijirea Piciorului CLINICA DE PODIATRIE BUCURESTI, Calea Dudești nr. 104-122, Corp B (C2), sector 3, București (aripa dreaptă a Policlinicii Vitan), 0770 337 793

Pe acelasi subiect:


Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere