Problemele piciorului diabetic

Diabetes ORG

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Persoanele cu diabet au tendinta de a dezvolta multe complicatii la nivelul picioarelor. Chiar si problemele obisnuite se pot agrava si pot duce la complicatii grave.

Aceste afectiuni apar, cel mai adesea, atunci cand exista leziuni ale nervilor, numite si neuropatie. Aceasta provoca furnicaturi, durere (arsura sau usturime) sau slabiciune la nivelul piciorului. De asemenea, bolnavul poate sa aiba capacitate redusa de a simti durerea la nivelul membrelor inferioare, poate sa nu simta o taietura, o rana ori inflamatie. Fluxul sanguin slab sau modificarile formei picioarelor sau degetelor de la picioare pot provoca, de asemenea, probleme.

Neuropatia

Desi poate fi dureroasa, neuropatia diabetica poate diminua si capacitatea de a simti durere, caldura si frig. Pierderea senzatiei inseamna ca nu veti simti eventualele leziuni la picior. Lipsa acestor senzatii este numita „neuropatie diabetica senzoriala”. Daca nu simtiti o taietura sau o leziune pe picior, aceasta se poate agrava si apoi infecta.

Deteriorarea terminatiilor nervoase poate duce, de asemenea, la modificari ale formei picioarelor si degetelor de la picioare. Consultati medicul referitor la incaltamintea speciala, nu fortati picioarele sau degetele deformate in incaltaminte necorespunzatoare.

Modificari de aspect ale pielii

Diabetul poate provoca modificari de aspect ale pielii piciorului. Pielea de la nivelul picioarelor poate fi uscata, exfoliata, cu crapaturi. Problema este ca nervii de la nivelul picioarelor controleaza si hidratarea pielii, iar alterarea functiei acestora determina uscarea pielii.
De asemenea, nu tineti picioarele in apa calda, exista riscul ca pielea sa devina foarte uscata.

Calusurile

Calusurile apar mai des si cresc mai repede pe picioarele persoanelor cu diabet. Ele apar ca urmare a frecarii repetate si pe o perioada lunga de timp la nivelul pielii. Daca aveti calusuri la picioare trebuie sa purtati incaltaminte terapeutica cu insertatii moi.

Calusurile, daca nu sunt toaletate, devin foarte groase, se descompun si se transforma in ulcere (rani deschise). Nu incercati niciodata sa taiati singuri calusurile sau bataturile – acest lucru poate duce la ulcere si infectii. Apelati la serviciile unui specialist. De asemenea, nu incercati sa scoateti calusurile si bataturile cu agenti chimici, sunt produse care va pot arde pielea.

Folosirea unei pietre ponce in fiecare zi va ajuta la indepartarea calusurilor fara riscuri. Cel mai bine este sa folositi piatra ponce pe pielea umeda si apoi sa ungeti pielea cu o lotiune hidratanta.

Ulcerele piciorului

Ulcerele apar cel mai adesea pe proeminenta osoasa rotunda lateral labei piciorului sau pe partea de jos a degetului mare. Ulcerele de pe partile laterale ale piciorului sunt cauzate, de obicei, de o incataminte nepotrivita. Amintiti-va, chiar daca unele leziuni nu dor, fiecare ulceratie ar trebui sa fie vazuta imediat de medic. Neglijarea poate duce la infectii, care la randul lor pot duce la pierderea piciorului.

In functie de gravitatea situatiei medicul poate face radiografii ale piciorului pentru a se asigura ca osul nu este infectat. Tot el va curata tesutul mort si infectat, in cabinet sau la spital si apoi, va recomanda un antibiotic adaptat tipului de infectie.

Nu fortati in mers un picior care are o ulceratie, rana se poate mari si astfel infectia patrunde mai adanc in picior. Medicul podiatru va va recomanda incatamintea adecvata sau alte dispozitive pentru a proteja acea zona.

Daca ulcerele nu se vindeca si circulatia la nivelul piciorului este slaba, este posibil sa se apeleze la chirurgie vasculara. O buna gestionare a diabetului este importanta. Nivelul ridicat de zahar din sange face dificila combaterea infectiilor. Un nivel ridicat de glucoza in sange ingreuneaza lupta impotriva infectiilor, principalul obiectiv trebuie sa fie tinerea glicemiei sub control.

Dupa ce ulcerul piciorului se vindeca, acordati mai multa atentie ingrijirii picioarelor. Tesutul cicatrizat se poate rupe cu usurinta. Este posibil sa trebuiasca sa purtati incaltaminte speciala dupa vindecarea ulcerului pentru a proteja aceasta zona si pentru a preveni recidivarea.

Circulatia proasta

Circulatia sanguina slaba nu ajuta piciorul sa lupte impotriva infectiilor si sa se vindece. Diabetul provoaca ingustarea si intarirea vaselor de sange la nivelul piciorului. Puteti tine sub control cauzele care duc la un flux sanguin slab:

  • Nu fumati; fumatul ingroasa arterele,
  • Urmati sfaturile medicului si tineti sub control tensiunea arteriala si nivelul colesterolului.

Daca aveti picioarele reci veti fi tentati sa le incalziti. Din pacate, in cazul in care la nivelul picioarelor nu simtiti caldura, este usor sa le opariti cu apa fierbinte, sau alte surse calde. Cel mai bun mod de a ajuta picioarele reci sa se incazeasca este sa purtati sosete incalzite.

Unle persoane simt dureri in gambe atunci cand merg repede, urca sau pasesc pe o suprafata dura. Aceasta afectiune se numeste claudicatie intermitenta. Un repaos scurt ar trebui sa puna capat durerii. Daca aveti aceste simptome, trebuie sa renuntati la fumatu. Consultati-va cu medicul dumneavoastra pentru a demara o schema de activitate fizica cum ar fi mersul pe jos. Pentru alti pacienti administratrea unui tratament medicamentos poate imbunatati circulatia sanguina.

Exercitiile fizice sunt bune pentru o circulatie deficitara. Acestea stimuleaza fluxul sanguin la nivelul picioarelor. Folositi incaltaminte comoda, adecvata, dar nu mergeti pe jos daca aveti ulceratii.

Amputarea

Persoanele cu diabet sunt mult mai susceptibile de a suferi o amputare a labei piciorului sau a piciorului. Cauza? Multe persoane cu diabet zaharat au o boala arteriala periferica (PAD), care reduce fluxul sanguin in picioare. De asemenea, multe persoane cu diabet prezinta afectiuni ale nervilor, ceea ce reduce senzatia la nivelul membrelor. Impreuna, aceste probleme faciliteaza aparitia ulcerelor si infectiilor care pot duce la amputare. Majoritatea amputarilor pot fi prevenite daca ingrijiti picioarele zilnic si purtati incaltaminte adecvata.

Consultati-va medicul cu privire la problemele picioarelor si metode de prevenire a complicatiilor, respectati recomandarile lui in cazul in care apar ulcere sau alte probleme ale piciorului.

Una dintre cele mai mari amenintari la sanatatea picioarelor este fumatul. Fumatul afecteaza vasele de sange mici. Poate provoca scaderea fluxului sanguin la picioare si poate duce la vindecarea lenta a ranilor. Foarte multe persoane, care sufera de diabet zaharat si necesita de amputari, sunt fumatori.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / / / / / / /

Diabetes ORG

Pe acelasi subiect:


Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere