Anca Rusen | Rubrica: Afectiuni cardiovasculare | 3 septembrie 2018
Insuficienta cardiaca se produce in momentul in care muschiul inimii nu mai pompeaza cantitatea de sange necesara organismului, astfel ca inima nu mai poate functiona in parametrii normali.
Riscul de boli de boli cardiace este de 3 ori mai ridicat in randul pacientilor diagnosticati cu diabet de tip 2 decat in randul persoanelor care nu sufera de aceasta maladie.Diabetul zaharat este un factor de risc important pentru insuficienta cardiaca.
Un nou studiu efectuat la Univesitatea din Iowa si publicat in ultima editie a jurnalului Circulation Research, arata ca pacientii cu diabet zaharat au un risc de cinci ori mai mare de a suferi si de insuficienta cardiaca daca se constata ca in jurul inimii un exces de grasime, potrivit Agentiei Xinhua.
Cercetatorii au precizat ca o cantitate in exces de lipide din cord declanseaza aparitia unor defecte de structura a mitocondriilor, acestea nemaiputand sa produca energie la fel de eficient precum cele normale.
Totodata, pe fondul unui diabet zaharat are loc o incetinire metabolica a cordului care determina celulele sa utilizeze in exces grasimea ca si cum aceasta ar fi combustibil metabolic Acest fapt ar conduce in timp la aparitia problemelor la nivel mitocondrial si cardiac.
„Diabetul care afecteaza aproximativ 30 de milioane de americani, creste semnificativ riscul de insuficienta cardiaca”, a declarat conducatorul stiinfitic al studiului, E. Dale Abel, profesor de medicina interna la Facultatea de Medicina a Universitatii din Iowa, potrivit Xinhua.
Concret, cercetatorii sustin ca supraincarcarea pe termen lung cu lipide duce la o crestere a nivelurile de substante daunatoare care se numesc specii reactive de oxigen (SRO).
Cand acestea sunt in exces are loc o perturbare a activitatii unor proteine care au rolul de a controla dimensiunile si forma mitocondriilor, avand loc practic o intrerupere a retelei mitocondriale.
Totodata, oamenii de stiinta au mai susutinut si faptul ca daca SRO sunt indepartate din celulele normale ale inimii, mitocondriile sunt de patru ori mai mari decat in mod normal, ceea ce arata ca nivelurile de SRO sunt invers proportionale cu dimensiunea mitocondriilor.
In consecinta, studiul arata ca un exces de lipide din jurul inimii care tulbura structura mitocondriala normala va afecta functionarea inimii.