Romanii consuma zahar in exces

Pavel Adriana | Rubrica: Alimentatie sanatoasa | 8 octombrie 2018

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Statisticile arata ca romanii sunt mari consumatori de zahar. Media nationala este de 30 de kilograme pe an, de doua ori mai mare decat cea din Uniunea Europeana.

O explicatie ar fi aceea ca oamenii nu citesc etichetele produselor pe care le cumpara. Daca ar face-o, ar afla ca aproape orice aliment procesat contine adaos de zahar, relateaza Digi24.

„Ingredientele sunt obligatorii prin lege sa fie in ordine descrescatoare, vrem sa luam o bautura carbogazoasa si vedem ca primul ingredient e zaharul, trebuie sa fim constienti ca e cea mai mare in produsul respectiv”, spune Sorin Mierlea, de la Asociatia pentru Protectia Consumatorului, potrivit sursei citate.

Medicii spun ca o persoana care face miscare ar trebui sa consume cam 20 grame de zahar adaugat pe zi. La un simplu calcul, constatam ca cei mai multi dintre romani depasesc limita.

„Consumul in exces de zahar si orice zaharuri, cum ar fi si glucoza din fructe, duce la boli metabolice si obezitate. Asta inseamna diabet, hipertensiune, boli vasculare, sindrom metabolic, obezitate si multe altele. Pe langa asta, vorbim de aspectul exterior. Este foarte important daca facem miscare, pentru ca zaharurile, carbohidratii, reprezinta principala sursa de energie. Totodata, zaharul este cel care rupe fibra de colagen si elastina din structura pielii.”, spune si nutritionistul Florin Ioan Balanica, citat de Digi24.

Romania se afla pe primul loc in Europa la consumul de zahar, cu 30 de kilograme anual pe cap de locuitor. Cifra este de doua ori mai mare decat media europena.

Pe acelasi subiect:


Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere