Semnele orale ale diabetului zaharat

Anca Rusen | Rubrica: Afectiuni dentare | 7 ianuarie 2019

Diabetul zaharat este o boala din ce in ce mai des intalnita in lumea moderna, ca urmare a sedentarismului si alimentatiei necorespunzatoare, hipercalorigene si bogate in zaharuri. Ceea ce parea o problema a civilizatiei occidentale, incepe sa apara din ce in ce mai des si la populatia tarii noastre, si din pacate, si la copii.

Cei afectati de diabet sau care au in familie persoane dragi atinse de aceasta boala cunosc efectele sistemice devastatoare in timp ale acestei boli asupra inimii, rinichilor, retinei, nervilor periferici etc, insa mai putini cunosc manifestarile si complicatiile orale ale acesteia.

Medicul Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, a explicat pentru Diabet AZ care sunt, la nivelul sanatatii orale, principalele semne ale diabetului zaharat.

Iata care sunt principalele semne si simptome:

 1. Parodontopatie marginala cronica (parodontoza) – aceasta este cea mai importanta afectiune ce insoteste diabetul si presupune reducerea implantarii dintelui in os, ceea ce poate duce in timp la pierderea dintilor
 2. Infectii frecvente, in special candida albicans, dar si stomatita, glosita migratoare.
 3. Ulceratii orale frecvente.
 4. Gingivita, cu marirea de volum si sangerare, spontana sau la periaj si masticatie.
 5. Scaderea cantitatii de saliva (xerostomia) cu uscaciunea gurii si senzatie de arsura.
 6. Migrari dentare cu spatieri si mobilitate dentara, produse de parodontoza.
 7. Alterarea gustului.
 8. Intarziere in vindecarea leziunilor orale.
 9. Carii dentare – din cauza scaderii fluxului salivar.
 10. Respiratie cu miros de acetona – la pacientii decompensati.
 11. Marirea de volum a parotidelor (glande salivare).

Un control stomatologic periodic poate ajuta la identificarea, tratarea sau macar ameliorarea acestor simptome. In cazul celor care neglijeaza efectuarea analizelor periodice, uneori dentistul este cel care descopera primul aceste semne si trimite pacientul la investigatii ce duc la diagnosticarea diabetului.

Pe acelasi subiect:


Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate