Stresul, principalul inamic al omului

Anca Rusen | Rubrica: Prevenire diabet | 11 ianuarie 2019

Stresul face parte din viata noastra a tuturor, fie ca vrem, fie ca nu ne dorim acest lucru. Important este insa sa stim cum sa-l tinem sub control, sa nu-l lasam sa-si puna amprenta asupra sanatatii fizice si psihice.

Din ce in ce mai multi cercetatori sustin faptul ca stresul poate afecta sanatatea mentala si fizica in multe feluri, uneori generand boli serioase.

Astfel, specialistii spun ca stresul este un factor principal al problemelor digestive, al anxietatii, durerilor de cap, depresiei, problemelor legate de tulburarile de somn. De asemenea, stresul duce la cresterea in greutate, la episoade de afectare a memoriei, creste tensiunea arteriala, sau duce la aparitia bolilor cardiovasculare si a accidentului vascular cerebral.

Mai mult, in cazul persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat, stresul afecteaza nivelul de glicemie din sange si face boala de fond greu de gestionat. Se crede chiar că stresul poate fi și unul dintre factorii care declanseaza diabetul zaharat.

De aceea, este esential sa gasesti modul care ti se potriveste pentru a reusi sa reduci nivelul de stres.

De exemplu, poti sa alegi sa practici un sport care iti face placere. Poti sa mergi la yoga, poti sa mergi la bazin, poti sa alergi.

De asemenea, de ajutor iti este si sa vorbesti cu un prieten, sa-i povestesti ceea ce te supara.

Mergi cu prietenii la film, la teatru, iesi din casa si poate ceea ce este mai important, fa in fiecare zi ceva bun si frumos pentru tine. Daca tot nu reusesti sa scazi nivelul stresului din organism cauta ajutor specializat, mergi la un terapeut cu ajutorul caruia sa inveti sa te relaxezi. Si nu in ultimul rand, dormi cel putin 8 ore pe noapte.

 

 

 

Pe acelasi subiect:


Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate