Stresul, principalul inamic al omului

Anca Rusen | Rubrica: Prevenire diabet | 11 ianuarie 2019

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Stresul face parte din viata noastra a tuturor, fie ca vrem, fie ca nu ne dorim acest lucru. Important este insa sa stim cum sa-l tinem sub control, sa nu-l lasam sa-si puna amprenta asupra sanatatii fizice si psihice.

Din ce in ce mai multi cercetatori sustin faptul ca stresul poate afecta sanatatea mentala si fizica in multe feluri, uneori generand boli serioase.

Astfel, specialistii spun ca stresul este un factor principal al problemelor digestive, al anxietatii, durerilor de cap, depresiei, problemelor legate de tulburarile de somn. De asemenea, stresul duce la cresterea in greutate, la episoade de afectare a memoriei, creste tensiunea arteriala, sau duce la aparitia bolilor cardiovasculare si a accidentului vascular cerebral.

Mai mult, in cazul persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat, stresul afecteaza nivelul de glicemie din sange si face boala de fond greu de gestionat. Se crede chiar că stresul poate fi și unul dintre factorii care declanseaza diabetul zaharat.

De aceea, este esential sa gasesti modul care ti se potriveste pentru a reusi sa reduci nivelul de stres.

De exemplu, poti sa alegi sa practici un sport care iti face placere. Poti sa mergi la yoga, poti sa mergi la bazin, poti sa alergi.

De asemenea, de ajutor iti este si sa vorbesti cu un prieten, sa-i povestesti ceea ce te supara.

Mergi cu prietenii la film, la teatru, iesi din casa si poate ceea ce este mai important, fa in fiecare zi ceva bun si frumos pentru tine. Daca tot nu reusesti sa scazi nivelul stresului din organism cauta ajutor specializat, mergi la un terapeut cu ajutorul caruia sa inveti sa te relaxezi. Si nu in ultimul rand, dormi cel putin 8 ore pe noapte.

 

 

 

Pe acelasi subiect:


Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere