Uite ce poti face daca ai probleme cu kilogramele

Anca Rusen | Rubrica: Mentinerea greutatii optime | 29 ianuarie 2019

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Astazi obezitatea a ajuns la cote alarmante, fiind o reala epidemie la nivel global. Nici tara noastra nu sta prea bine la acest capitol. Datele statistice la nivel global, aratau ca in 2014, peste 1,9 miliarde de adulti au fost supraponderali. Dintre acestea, peste 600 de milioane, sau 13% din populatia globala, au fost obezi. Aproximativ 3,4 milioane de persoane mor anual din cauza excesului de greutate si a obezitatii. Persoanele obeze sunt mai predispuse la diabet zaharat, boli cardiovasculare, cancer, accident vascular cerebral, dementa in comparatie cu cei care nu sunt obezi.

Specialistii sustin ca atunci cand ai multe kilograme in plus sau ai fost diagnosticat cu obezitate este esential sa iei masuri, sa alegi alimente sanatoase si sa combati sedentarismul prin practicarea unui sport. De regula, obezitatea este asociata cu probleme medicale precum: afectiuni cardiovasculare, diabet zaharat, hipertensiune arteriala, dureri cronice de spate, osteoartrita, depresie.

Primul pas este renuntarea la alimentatia de tip fast-food, la alimentele procesate, la bauturile zaharoase.

Uite ce în ce consta o dieta sanatoasa:

  • Consuma legume si fructe din abundenta
  • Alege cerealele integrale,
  • Mananca carne slaba de pasare, oua, seminte, fasole,
  • Lapte, iaurt si branza cu un continut slab de grasimi,
  • Bea minimum 2 litri de apa pe zi,
  • Limiteaza consumul de sare, zahar, dar si alcool.
  • Evita carnea rosie si inlocuieste-o cu puiul sau cu somonul. Sunt studii care spun ca adaugarea de proteine la fiecare masa ar putea ajuta la pierderea in greutate.
  • Stai departe de grasimile trans, ele se pare ca sunt vinovate de cresterea in greutate, de obezitate la nivel global.
  • Mentine un consum de zahar cu 10% mai mic din totalul caloriilor pentru o femeie cu o greutate normala care are nevoie de 1900 kcal/zi. Fii atent si la alimentele care contin zahar desi nici nu te-ai fi gandit.

Specialistii spun ca atunci cand vrei sa slabesti sunt multe schimbari fizice si psihologice care trebuie abordate. O dieta buna trebuie sa fie completata cu un regim bun de fitness.

Pe acelasi subiect:


Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere