Anca Rusen | Rubrica: Mentinerea greutatii optime | 29 ianuarie 2019
Astazi obezitatea a ajuns la cote alarmante, fiind o reala epidemie la nivel global. Nici tara noastra nu sta prea bine la acest capitol. Datele statistice la nivel global, aratau ca in 2014, peste 1,9 miliarde de adulti au fost supraponderali. Dintre acestea, peste 600 de milioane, sau 13% din populatia globala, au fost obezi. Aproximativ 3,4 milioane de persoane mor anual din cauza excesului de greutate si a obezitatii. Persoanele obeze sunt mai predispuse la diabet zaharat, boli cardiovasculare, cancer, accident vascular cerebral, dementa in comparatie cu cei care nu sunt obezi.
Specialistii sustin ca atunci cand ai multe kilograme in plus sau ai fost diagnosticat cu obezitate este esential sa iei masuri, sa alegi alimente sanatoase si sa combati sedentarismul prin practicarea unui sport. De regula, obezitatea este asociata cu probleme medicale precum: afectiuni cardiovasculare, diabet zaharat, hipertensiune arteriala, dureri cronice de spate, osteoartrita, depresie.
Primul pas este renuntarea la alimentatia de tip fast-food, la alimentele procesate, la bauturile zaharoase.
Uite ce în ce consta o dieta sanatoasa:
Specialistii spun ca atunci cand vrei sa slabesti sunt multe schimbari fizice si psihologice care trebuie abordate. O dieta buna trebuie sa fie completata cu un regim bun de fitness.