Un control bun al glicemiilor la persoanele cu diabet de tip 1 reduce neuropatia cu 60%

Anca Rusen | Rubrica: Neuropatie diabetica | 14 ianuarie 2019

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Specialistii sustin ca un bun management al glicemiilor, evitarea pe cat posibil a hiperglicemiilor poate sa duca la scaderea riscului de a dezvolta neuropatie diabetica. Astfel, cercetatorii spun ca un controlul bun al glucozei din sange cel putin in cazul persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat de tip 1 ar putea reduce neuropatia diabetica cu 60%.

Neuropatia diabetica este cea mai frecventa complicatie a diabetului zaharat, afectand aproximativ 70% dintre persoanele care sufera de diabet zaharat. Neuropatia diabetica afecteaza unul sau mai multi nervi si se manifesta prin diverse semne si simptome, dintre care cele mai des intalnite sunt paresteziile si durerea.

Care sunt cauzele neuropatiei diabetice

Nivelurile ridicate de glucoza si lipide din sange si produsii toxici generati de acestea prin metabolismul lor sunt considerate a fi cauzele majore ale neuropatiei asociate diabetului. Cu toate acestea, controlul bun al glucozei la persoanele cu diabet zaharat de tip 1 poate reduce neuropatia cu 60%.

Beneficiile controlului bun al glucozei la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 sunt mai modeste. Imbunatatirea nivelului de lipide poate reduce, de asemenea, incidenta leziunilor nervoase la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.

Factori de risc pentru neuropatia diabetica

  • Cu cat controlul bolii de fond este mai slab cu atat mai mult creste riscul de aparitie al neuropatiei diabetice.
  • Fumatul este un alt factor de risc al neuropatiei diabetice.
  • Tensiunea arteriala ridicata este si ea un factor de risc al diabetului zaharat.
  • Excesul de greutate, obezitatea sunt factori de risc. De aceea, sedentarismul trebuie inlaturat in favoarea miscarii, a exercitiilor fizice practicate cu regularitate, zilnic chiar.

Nervii deteriorati nu mai pot fi reparati, de cele mai multe ori acest proces de lezare a nervilor fiind ireversibil. Dar, riscul de complicatii ulterioare poate sa fie redus prin:

  • Vigilenta – controlul, inspectia regulata a picioarelor pentru depistarea semnele precoce ale unor probleme sau anumite zone potentiale cu probleme (de exemplu: pielii, semne de infectie sau de deformare).
  • Controalele regulate la medic. De exemplu, medicii spun ca tratamentul precoce al ulcerului piciorului ofera sanse bune de vindecare.
  • Mentinerea unei igiene bune a picioarelor si a unghiilor este foarte importanta.
  • Alege șosete și încaltamintea potrivite piciorului tau.
  • Stai departe de activitatile care pot dauna picioarelor.
  • Mergi la control la medicul specialist podiatru pentru evaluarea starii de sanatate a picioarelor tale.

Pe acelasi subiect:


Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere