Un control bun al glicemiilor la persoanele cu diabet de tip 1 reduce neuropatia cu 60%

Anca Rusen | Rubrica: Neuropatie diabetica | 14 ianuarie 2019

Specialistii sustin ca un bun management al glicemiilor, evitarea pe cat posibil a hiperglicemiilor poate sa duca la scaderea riscului de a dezvolta neuropatie diabetica. Astfel, cercetatorii spun ca un controlul bun al glucozei din sange cel putin in cazul persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat de tip 1 ar putea reduce neuropatia diabetica cu 60%.

Neuropatia diabetica este cea mai frecventa complicatie a diabetului zaharat, afectand aproximativ 70% dintre persoanele care sufera de diabet zaharat. Neuropatia diabetica afecteaza unul sau mai multi nervi si se manifesta prin diverse semne si simptome, dintre care cele mai des intalnite sunt paresteziile si durerea.

Care sunt cauzele neuropatiei diabetice

Nivelurile ridicate de glucoza si lipide din sange si produsii toxici generati de acestea prin metabolismul lor sunt considerate a fi cauzele majore ale neuropatiei asociate diabetului. Cu toate acestea, controlul bun al glucozei la persoanele cu diabet zaharat de tip 1 poate reduce neuropatia cu 60%.

Beneficiile controlului bun al glucozei la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 sunt mai modeste. Imbunatatirea nivelului de lipide poate reduce, de asemenea, incidenta leziunilor nervoase la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.

Factori de risc pentru neuropatia diabetica

  • Cu cat controlul bolii de fond este mai slab cu atat mai mult creste riscul de aparitie al neuropatiei diabetice.
  • Fumatul este un alt factor de risc al neuropatiei diabetice.
  • Tensiunea arteriala ridicata este si ea un factor de risc al diabetului zaharat.
  • Excesul de greutate, obezitatea sunt factori de risc. De aceea, sedentarismul trebuie inlaturat in favoarea miscarii, a exercitiilor fizice practicate cu regularitate, zilnic chiar.

Nervii deteriorati nu mai pot fi reparati, de cele mai multe ori acest proces de lezare a nervilor fiind ireversibil. Dar, riscul de complicatii ulterioare poate sa fie redus prin:

  • Vigilenta – controlul, inspectia regulata a picioarelor pentru depistarea semnele precoce ale unor probleme sau anumite zone potentiale cu probleme (de exemplu: pielii, semne de infectie sau de deformare).
  • Controalele regulate la medic. De exemplu, medicii spun ca tratamentul precoce al ulcerului piciorului ofera sanse bune de vindecare.
  • Mentinerea unei igiene bune a picioarelor si a unghiilor este foarte importanta.
  • Alege șosete și încaltamintea potrivite piciorului tau.
  • Stai departe de activitatile care pot dauna picioarelor.
  • Mergi la control la medicul specialist podiatru pentru evaluarea starii de sanatate a picioarelor tale.

Pe acelasi subiect:


Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate