VIDEO: Cei mai importanti factori de risc pentru bolile metabolice la copii

Pavel Adriana | Rubrica: Cauze diabet la copii | 10 octombrie 2018

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Numarul copiilor supraponderali, obezi si chiar cu prediabet este ingrijorator de mare in ultimii ani. De altfel, medicii specialisti avertizeaza ca deja multi copii fac diabet de la varste tot mai mici. O statistica realizata anul trecuta arata ca in Romania, peste 3.000 dintre ei se lupta deja cu aceasta boala.

Factorii de risc sunt multipli si dificil de controlat in lumea tentatiilor de tot felul in care traim, iar provocarea este una imensa mai ales pentru parinti.

Stilul de viata nesanatos este un factor important. Greselile in alimentatie pe de-o parte, dar tind sa cred, mai ales la copii, ca limitarea miscarii, sedentarisul este cauza cea mai importanta. Copiii, ati vazut, discuta intre ei folosind telefoanele mobile. Toata ziua sunt fie pe telefonia mobila, pe retelele de socializare, fie la telvizor. Foarte putini copii se mai joaca, mai alearga. Ne punem toate sperantele in conducerea scolilor, pentru ca trei ore de sport pe saptamana ar fi extrem de utile pentru a combate o mare parte dintre aceste afectiuni„, a declarat pentru Diabet AZ prof. dr. Maria Mota, medic primar Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Statisticile arata ca romanii sunt cei mai mari consumatori de zahar din toata Europa. Media nationala este de 30 de kilograme pe an, de doua ori mai mare decat cea din Uniunea Europeana.

O explicatie ar fi aceea ca oamenii nu citesc etichetele produselor pe care le cumpara. Daca ar face-o, ar afla ca aproape orice aliment procesat contine adaos de zahar. Astfel, implicit, copiii au cel mai mult de suferit pentru ca tot ei sunt cei care mananca cele mai multe dulciuri.

Ar trebui sa consumam dulciuri rafinate intr-un procent de maxim 7-10 % din necesarul nostru caloric, dar se pare ca, intradevar, in Romania depasim cu mult. Nu atat prin consumul de produse care contin glucide rafinate cat prin consumul de racoritoare indulcite, bauturi carbogazoase care contin zahar„, a mai declarat prof. dr. Maria Mota pentru Diabet AZ.

Alti factori la fel de importanti care duc la bolile metabolice sunt si cele nascute din teribilismul la perioadele de preadolescenta si adolescenta. Fie din nevoia de acceptare sociala intr-un grup, fie din exemplul parintilor, multi copii fumeaza si chiar consuma bauturi alcoolice. Nici faptul ca unele baruri si localuri de alimentatie publica sunt chiar in preajma scolilor nu ajuta.

Fumatul– nu e cazul la copii, desi multi copii fumeaza. Fumatul, consumul de bauturi alcoole sunt factori care duc la aceasta patologie. Iar la dezvoltarea diabetului si a obezitatii un rol important il are si genetica, pe de-o parte, dar si mediul intrauterin nesanatos pe de alta parte„, a mai precizat medicul Maria Mota pentru Diabet AZ.

Medicii specialisti spun ca in ultimii 25 de ani numarul cazurilor de diabet de tip 1 la copii a crescut cu 400%, iar despre diabetul de tip 2 inca nu se stiu exact cati copii au acest risc. O evaluarea realizata recent la scolile din Pitesti, la clasele a V-a, a aratat ca cca 30 % dintre copii au risc de diabet tip 2.

Reporter: Adriana Pavel

Pe acelasi subiect:


Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere