Zaharul si obezitatea duc la imbatranirea prematura

Anca Rusen | Rubrica: Mentinerea greutatii optime | 6 februarie 2019

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Imbatranirea este un proces firesc al vietii prin care trecem toti. Cu toate acestea, sunt cazuri în care imbatranirea  survine mult mai devreme decat este firesc din punct de vedere biologic. Principalul vinovat este stilul de viata haotic alcatuit din alimentatie nesanatoasa, alimente procesate, dar si fumatul, sedentarismul, obezitatea, stresul si consumul de alcool in mod regulat.

Un consum constant de zahar poate avea consecinte nefaste asupra intregului organism, inclusiv poate duce la imbatranirea prematura. Mai grav este ca anumite alimente din comert contin zahar, iar noi nici nu am banui acest lucru. De exemplu, zaharul se gaseste in cartofi, fructe, cereale, ketcup, sosuri, supe, dressinguri pentru sosuri si salate. Un consum frecvent de zahar duce la aparitia cariilor, la dezvoltarea bolilor de inima, creste riscul de aparitie al cancerului. De asemenea, zaharul favorizeaza aparitia obezitatii la copil si la adult, creste riscul de diabet zaharat tip 2, slabeste sistemul imunitar si degreleaza intre metabolismul calciului in corp fapt ce duce in ani la aparitia osteoporozei.

De asemenea si obezitatea este un alt factor de risc pentru aparitia diabetului zaharat, a bolilor de inima sau a imbatranirii premature. Sunt studii care spun ca la persoanele obeze reducerea cu 10-15% a greutatii corporale este echivalenta cu o scadere a varstei biologice cu 5 ani.

Fumatul este extrem de nociv, acesta duce la aparitia radicalilor liberi si creste stresul oxidativ din corp. Intr-un cuvant, cei care fumeaza sunt expusi riscului de imbatranire prematura.

Pe acelasi subiect:


Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere