Arteriopatia diabetica necesita tratament toata viata

Articolul este realizat de Dr Căpraru Oana Maria

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Arteriopatia diabetica afecteaza, de regula, vasele de la nivelul distal al membrelor inferioare. Din nefericire, pacientii diagnosticati cu arteriopatie diabetica au nevoie de tratament pe tot parcursul vietii.

Arteriopatia este o boala a arterelor membrelor inferioare, caracterizata prin dezvoltarea unor „dopuri” in interiorul vaselor, care duc la diminuarea circulatiei sangelui. Altfel spus, tesuturile si muschii nu mai sunt oxigenate corespunzator, circulatia sangelui este ingreunata, chiar blocata. In cazul pacientilor cu diabet zaharat, boala arteriala periferica este o complicatie a diabetului. Atentie! La aceste persoane, leziunile vasculare sunt multiple si pot sa aiba consecinte grave in timp, mai ales in lipsa administrarii tratamentului adecvat.

Principala cauza a arteritei este ateroscleroza. De aceea, este esential ca diagnosticul sa fie pus cat mai devreme si sa fie corect. In astfel de situatii, daca boala este depistata in primele stadii de evolutie si pacientul va urma un tratament corect, sunt mari sanse de recuperare, astfel incat calitatea vietii sa nu fie stirbita. Insa, din nefericire, in fazele avansate de boala tratamentul nu mai are acelasi efect si pacientul are mare risc sa ajunga la amputatie.

Principalii factori de risc ai arteriopatiei diabetice

Factorii de risc sunt aceiasi cu cei pentru ateroscleroza. Practic, cei 3 factorii principali sunt: diabetul zaharat, fumatul si varsta de peste 60 de ani. Alti factori de risc sunt :

  • Datele statistice arata ca la diabetici arteriopatia membrelor inferioare este mult mai des intalnita decat la populatia generala.
  • Stilul de viata nesanatos. Mai exact, nerespectarea regimului alimentar, alegerile nesanatoase care includ o alimentatie bogata caloric, cu lipide saturate, glucide si proteine animale, precum si consumul excesiv de cafea si alcool duc la cresterea riscului de arteriopatie diabetica.
  • Hipertensiunea arteriala.
  • Nefropatia diabetica.

Care sunt simptomele si cand apar:

Cei mai multi dintre indivizi sunt asimptomatici, de aceea diagnosticul nu este atat de usor de stabilit. De regula, simptomele isi fac simtita prezenta in momentul in care persoana respectiva face sport. Principalul simptom este durera acuta in gambe – claudicatie – durerea fiind resimtita la inceput in clipa cand se fac exercitii fizice, apoi, in timp, este resimtita si noaptea, in repaus. In stadiile tardive isi fac aparitia ulceratii, gangrena, pentru ca in final persoana respectiva sa ajunga la amputatie.

Necesara pentru stabilirea diagnosticului de certitudine este ecografia Doppler.

Clasificare:

In literatura de specialitate, arteriopatia membrelor inferioare a fost clasificata de Fontain in patru stadii, in functie de simptomele prezente:

  • stadiul 1 – ocluzie arteriala, nu exista simptome
  • stadiul 2 – claudicatie
  • stadiul 3 – durere de repaus
  • stadiul 4 – ulcer si in final gangrena

Atentie! In cazul persoanelor cu diabet, clasificarea nu se prea poate respecta fiindca lipsesc simptomele datorita neuropatiei periferice.

In ce consta tratamentul:

Tratamentul consta in primul rand in incetarea fumatului, controlul adecvat al diabetului zaharat, tratamentul dislipidemiilor si al hipertensiunii arteriale. De asemenea, pacientul trebuie sa beneficieze de exercitii fizice de recuperare, de tratament farmacologic si in rare cazuri de cel chirurgical.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Articolul este realizat de Dr Căpraru Oana Maria

Medic specialist endocrinologie, doctor in stiinte medicale, RMN Diagnostica Brasov

Pe acelasi subiect:


Antidiabetice orale, necesare in diabetul zaharat tip 2

Tinte terapeutice in tratarea obezitatii

Ochiul diabetic

Importanta controlului tensiunii arteriale

Obezitatea, cauza a cel putin 12 forme de cancer

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere