Importanta controlului tensiunii arteriale

Articolul este realizat de Dr Căpraru Oana Maria

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Tensiunea arteriala trebuie masurata constant (macar anual), iar in cazul persoanelor cu afectiuni cronice mult mai des. Nu trebuie uitat ca un control al tensiunii arteriale salveaza vieti.

Cu atat mai mult, persoanele diagnosticate cu diabet zaharat au un risc cardiovascular de 2-4 ori mai mare decat populatia generala. Mai mult, afectiunile cardiovasculare explica mortalitatea de 70% in cazul pacientilor diagnosticati cu diabet zaharat. De asemenea, datele statistice arata ca hipertensiunea arteriala este diagnosticata la aproximativ 30-50% din pacientii cu diabet zaharat de tip 2 si de multe ori deja este asociata cu complicatii macro si microvasculare.

Hipertensiunea arteriala este de multe ori asociata cu insulinorezistenta dar si obezitate, dislipidemie.

De aceea este esential sa invatam sa masuram tensiunea acasa, nu doar la control, la medicul specialist. Trebuie specificat ca in cazul pacientului cu diabet zaharat tip 2, mentinerea valorilor tensiunii arteriale < 130/80 mmHg este principala tinta terapeutica. Si nu in ultimul rand, controlul optim al tensiunii arteriale este absolut necesar pentru prevenirea complicatiilor vasculare la pacientul cu diabet zaharat tip 2. Alaturi de acestea se impune, in cazul pacientilor cu diabet zaharat tip 2 si modificarea stilului de viata, cu alte cuvinte scadere ponderala, initierea si mentinerea unei diete hiposodate, reducerea consumului de alcool, dar si combaterea sedentarismului.

Etichete: / /

Articolul este realizat de Dr Căpraru Oana Maria

Medic specialist endocrinologie, doctor in stiinte medicale, RMN Diagnostica Brasov

Pe acelasi subiect:


Arteriopatia diabetica necesita tratament toata viata

Antidiabetice orale, necesare in diabetul zaharat tip 2

Tinte terapeutice in tratarea obezitatii

Ochiul diabetic

Obezitatea, cauza a cel putin 12 forme de cancer

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere