Importanta controlului tensiunii arteriale

Articolul este realizat de Dr Căpraru Oana Maria

Tensiunea arteriala trebuie masurata constant (macar anual), iar in cazul persoanelor cu afectiuni cronice mult mai des. Nu trebuie uitat ca un control al tensiunii arteriale salveaza vieti.

Cu atat mai mult, persoanele diagnosticate cu diabet zaharat au un risc cardiovascular de 2-4 ori mai mare decat populatia generala. Mai mult, afectiunile cardiovasculare explica mortalitatea de 70% in cazul pacientilor diagnosticati cu diabet zaharat. De asemenea, datele statistice arata ca hipertensiunea arteriala este diagnosticata la aproximativ 30-50% din pacientii cu diabet zaharat de tip 2 si de multe ori deja este asociata cu complicatii macro si microvasculare.

Hipertensiunea arteriala este de multe ori asociata cu insulinorezistenta dar si obezitate, dislipidemie.

De aceea este esential sa invatam sa masuram tensiunea acasa, nu doar la control, la medicul specialist. Trebuie specificat ca in cazul pacientului cu diabet zaharat tip 2, mentinerea valorilor tensiunii arteriale < 130/80 mmHg este principala tinta terapeutica. Si nu in ultimul rand, controlul optim al tensiunii arteriale este absolut necesar pentru prevenirea complicatiilor vasculare la pacientul cu diabet zaharat tip 2. Alaturi de acestea se impune, in cazul pacientilor cu diabet zaharat tip 2 si modificarea stilului de viata, cu alte cuvinte scadere ponderala, initierea si mentinerea unei diete hiposodate, reducerea consumului de alcool, dar si combaterea sedentarismului.

Etichete: / /

Articolul este realizat de Dr Căpraru Oana Maria

Medic specialist endocrinologie, doctor in stiinte medicale, RMN Diagnostica Brasov

Pe acelasi subiect:


Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate