Cele mai importante analize ginecologie pentru femei

Articolul este realizat de Dr Andreas Vythoulkas

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Un control ginecologic, testul Papanicolau, ecografia mamara sau mamografia efectuate o data pe an nu sunt analize complicate sau greu de efectuat. Dar inseamna un pas important in preventia unor boli, altfel tacute si fara prea multe simptome. Cu alte cuvinte, un simplu control ginecologic poate salva viata oricarei femei.

De la ce varsta ar fi bine ca o femeie sa mearga la controlul ginecologic? Dar este necesar consultul daca nu exista simptome ca lucrurile nu ar sta bine? Dupa instalarea menopauzei mai este necesar efectuarea testului Papanicolau?

O examinare ginecologica ofera pacientei date importante despre sanatatea aparatului reproducator, tocmai de aceea, aceasta este bine sa aiba loc anual. Daca, in plus, apar anumite situatii precum scurgeri vaginale ce provoaca disconfort – senzatii de mancarimi, arsuri sau care au un miros specific -, sangerari vaginale intre menstruatii, dureri in timpul actului sexual, sangerari dupa instalarea menopauzei etc, controlul ginecologic se impune a fi facut imediat. Practic, orice manifestare, orice simptom ce iese din normal, este un semnal ce ar trebui sa trimita femeia la medic pentru consult si efectuarea unor analize ginecologice.  Cele mai importante sunt: analiza secretiei vaginale, efectuarea testului Papanicolau, ecografia transvaginala, colposcopia si examinarea sanilor.

Secretia vaginala

Eliminarea secretiilor vaginale este un proces natural, firesc si atat timp cat acestea nu isi schimba culoarea, consistenta ori abundenta nu ridica semne de ingrijorare. Atunci insa devin abundente, au miros neplacut, prezinta consistenta grunjoasa, branzoasa sau apoasa, au o culoare gri-albicioasa sau alb-verzuie si sunt insotite de senzatii de usturime, mancarime sau chiar durere la urinare prezenta la medic este obligatorie.

Testul Papanicolau

Este cea mai buna metoda de a depista si preveni cancerul de col uterin, identificand dintr-o faza timpurie celulele anormale de la nivelul colului, inainte ca acestea sa se transforme in celule canceroase. Recoltarea se face conventional sau in mediu lichid, dar amandoua metode au aceeasi abilitate de a detecta celulele anormale. Cea mai indicata perioada pentru recoltare este intre a 10-a si a 14-a zi a ciclului menstrual (in care ziua 1 este prima zi de menstruatie), iar recomandarea este sa nu se foloseasca ovule, spermicide, creme sau tampoane vaginale cu 48 de ore inainte de ziua programata pentru recoltare. De asemenea, tot cu 48 de ore inainte, nu se fac spalaturi vaginale si nu se recomanda raporturile sexuale.

Ecografia transvaginala

Este o metoda imagistica performanta de investigare a organelor de reproducere feminine (uterul, ovarele, colul uterin, vaginul) si presupune introducerea in vagin a unei sonde ecografice speciale, acoperita de un prezervativ lubrefiat, pentru a reda informatii despre organele vizate. Poate fi efectuata in orice perioada a ciclului menstrual, dar in anumite cazuri, pentru anumite afectiuni, medicul poate recomanda efectuarea ecografiei transvaginale in anumite perioade:
•        in ziua a 22 a ciclului cand se doreste investigarea grosimii endometrului
•        dupa menstruatie cand sunt investigati polipii endometriali
•        in a doua saptamana de ciclu daca sunt investigate chisturi ovariene

Ecografia transvaginala nu are contraindicatii si poate fi repetata ori de cate ori este nevoie. Nu este o interventie invaziva sau iradianta, nu afecteaza embrionul (in cazul unei sarcini) si nu dureaza mult – 15 – 30 de minute, in functie de ceea ce medicul investigheaza.

Colposcopia

Atunci cand rezultatul testului Papanicolau indica un rezultat anormal, sunt necesare investigatii suplimentare ale colului uterin. Colposcopia si biopsia cervicala sunt investigatiile ce vor ajuta la obtinerea unui diagnostic corect. Colposcopia este o investigatie minim invaziva cu ajutorul careia se examineaza suprafata vulvei, vaginului si colului. Se realizeaza folosind un instrument numit colposcop, ce poate mari imaginea de pana la 60 de ori, astfel incat medicul poate vizualiza si cele mai mici leziuni ori celule modificate, ce vor fi prelevate pentru analiza in laborator. Pregatirea pentru aceasta investigatie nu este una speciala, dar se vor evita contactele sexuale, folosirea tampoanelor interne, a tratamentelor interne ori a dusurilor intravaginale cu 48 de ore inainte de ziua programarii. In acelasi timp, este recomandat ca pacienta sa anunte medicul daca este insarcinata sau alergica la vreo substanta de contrast.

Examinarea sanilor

Autoexaminarea zilnica a sanilor, pe care fiecare femeie o poate face in timpul dusului, nu inlocuieste consultul de specialitate. Consultul cuprinde examinarea sanilor, apoi palparea acestora. Daca sunt depistate posibile modificari la nivelul sanilor sau axilelor si exista suspiciuni, medicul va recomanda efectuarea unei ecografii, recomandata in special pacientelor sub 40 de ani, sau mamografia, recomandata dupa implinirea varstei de 40 de ani.

 

 

Articolul este realizat de Dr Andreas Vythoulkas

Medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate

Pe acelasi subiect:


Diabetul de tip 2 si sarcina

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere