Diabetul de tip 2 si sarcina

Articolul este realizat de Dr Andreas Vythoulkas

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Pentru cele mai multe dintre femei, sarcina este un moment asteptat, marcat de cele mai multe ori cu nerabdare si bucurie. Pentru femeile diagnosticate cu diabet de tip 2, vestea sarcinii vine insa si cu temeri legate atat de sanatatea fatului, cat si de a pacientei.

Diabetul de tip 2

Diabetul de tip 2 este caracterizat de o tulburare a metabolismului si este legat de secretia de insulina a pancreasului si de felul in care acest hormon este folosit de organism. Astfel, o persoana cu diabet zaharat de tip 2 produce mai multa insulina decat are nevoie, organismul dezvolta o rezistenta la insulina, motiv pentru care celulele sale nu mai primesc si folosesc glucoza asa cum ar trebui. Printre principalele cauze ale acestui tip de diabet se numara: mostenirea genetica, obezitatea, sindromul metabolic, ficatul produce prea multa glucoza etc.

Pastrarea glicemiei in limite normale

Pastrarea glicemiei in limite normale, atat in perioada dinaintea sarcinii, cat si timpul celor 9 luni, este o conditie esentiala pentru femeia diagnosticata cu diabet de tip 2. Un nivel crescut de zahar in sange poate ajunge, prin intermediul placentei, la fat, astfel ca riscul de avort spontan si malformatii creste semnificativ. Cel mai mare pericol are loc in primul trimestru de sarcina, atunci cand se formeaza organele fatului.

Cand glicemia este prea mare in sarcina, riscurile ce pot aparea atat la fat, cat si la mama sunt: avort, malformatii congenitale, nastere prematura, greutate mare la nastere (macrosomie), hiperglicemie, icter, agravarea problemelor oculare (cresterea miopiei) si renale, infectii urinare, preeclampsie (hipertensiune arteriala si exces de proteine in urina).

Tocmai de aceea, pentru prevenirea acestor riscuri, este recomandata planificarea unei sarcini in cazul femeii diagnosticate cu diabet de tip 2. Pentru o sarcina fara probleme, este important controlul glicemiei cu trei pana la sase luni inainte de momentul conceptiei. Valorile zaharului din sange variaza de la om la om si trebuie luate in calcul cele indicate de medicul diabetolog. Pe langa aceasta, este important ca viitoarea mama sa faca si cateva schimbari in stilul de viata; renuntarea la fumat si alcool (chiar si ocazional), evitarea sedentarismului si a stresului, alimentatie corecta.

Obezitatea si sindromul ovarelor polichistice

Sunt in stransa legatura cu diabetul si imposibilitatea de a obtine sarcina pe cale naturala. Femeile supraponderale dezvolta o rezistenta mai mare la insulina, aceasta din urma fiind responsabila de anovulatie sau de dereglearea ciclului menstrual in care nu are loc eliberarea lunara a unui ovul. Totodata, femeile supraponderale au un nivel ridicat de estrogen, acest lucru influentand menstruatia si ovulatia.

Obezitatea este des asociata cu o calitate alterata a ovulelor, implantarea defectuoasa a ovulelor din cauza rezistentei la insulina, dificultatea de a mentine sarcina pana la termen din cauza modificarii hormonilor, circulatie sanguina deficitara la nivelul placentei ceea ce duce la afectarea dezvoltarii fatului, risc crescut de aparitie in timpul sarcinii a unor afectiuni precum tromboflebita, hipertensiune de sarcina, diabet gestational, factori ce pot duce la pierderea sarcinii.

Femeile cu diabet de tip 2

Prezinta un risc major de a dezvolta sindromul ovarelor polichistice, o afectiune des intalnita in randul femeilor aflate la varsta fertila, afectiune caracterizata de rezistenta la insulina si cresterea cantitatii de insulina din corp, lipsa ovulatiei, pierderi premature de sarcina, nivel crescut de hormoni androgeni.

Tinut sub observatie de medicul diabetolog, in stransa colaborare cu medicul ginecolog/obstetrician, diabetul nu impiedica ducerea sarcinii la final. Este importanta masurarea zilnica a glicemiei si notarea ei intr-un jurnal, respectarea unui regim alimentar si masurarea regulata a greutatii, efectuarea exercitiilor fizice regulate sunt reguli sfinte pentru o viitoare mama diagnosticata cu diabet de tip 2.

Etichete: / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Andreas Vythoulkas

Medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate

Pe acelasi subiect:


Cele mai importante analize ginecologie pentru femei

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere