Articolul este realizat de Dr Marinela Sirbu
Cei mai multi dintre copii au diabet tip 1, insa in ultimii ani s-a observat o crestere a cazurilor de tip 2. Principalii vinovati sunt sedentarismul si obezitatea, atat de des intalnite la copiii din Romania.
Viata unui copil se schimba definitiv si radical atunci cand este diagnosticat cu diabet. Totodata nici viata familiei nu mai este din acel moment linistita. Copilul, alaturi de parinti, trebuie intai sa accepte diagnosticul, apoi copilul trebuie invatat sa aiba grija ce mananca, cand mananca, cand sa-si masoare glicemia. Micutii diagnosticati cu diabet de tip 1 sunt de regula dependenti de insulina si ajung sa faca sute de injectii, toata viata. Cauzele sunt genetice si din nefericire boala nu poate sa fie prevenita.
Ingrijorator este insa faptul ca in ultimii zece ani, tot mai multi copii sunt diagnosticati cu diabet zaharat tip 2, principalii vinovati fiind sedentarismul si alimentatia haotica, bazata pe fast-food, dulciuri si bauturi carbogazoase. In felul acesta, copilul ajunge sa fie supraponderal si ulterior obez. Concret, pancreasul lui nu va mai secreta insulina necesara, iar zaharul din sange nu mai poate fi reglat de organism.
Varful de incidenta al bolii este cuprins de regula intre 4-6 ani si intre 10-14 ani, iar primele semne si simptome apar brusc, la scurt timp dupa declansarea bolii.
Diabetul zaharat de tip 2 desi este des intalnit la varsta adulta, astazi este tot mai des diagnosticat la copii. Afectiunea este caracterizata de rezistenta crescuta a insulinei si raspunsul neadecvat asupra nevoilor fiziologice ale organismului. Concret, pancreasul este capabil de productia hormonala, insa apare un deficit relativ de insulina, care nu poate compensa rezistenta dezvoltata.
Diabetul zaharat de tip 2 prezinta debut lent si insidios, spre deosebire de diabetul tip 1, unde aparitia este brusca. Primele simptome sunt reprezentate de senzatia crescuta de sete, urinarea frecventa sau nocturna, fatigabilitatea. In cadrul bolii, copiii sunt la risc de a face complicatii, precum este cetoacidoza.
Diagnosticul se stabileste in urma investigatiilor. Trebuie mentionat si faptul ca valorile crescute ale glicemiei de 200 mg/dl sau mai mari, asociate cu numarul crescut al mictiunilor, senzatia puternica de sete sau pierderea semnificativa in greutate confirma diagnosticul de diabet.
Si testul de toleranta la glucoza este un instrument important in diagnosticarea corecta. Mai exact, un copil care prezinta in timpul testului de toleranta la glucoza, valori ale glicemiei egale cu 126 mg/dl sau mai mari, iar la un interval de aproximativ doua ore glucoza plasmatica are valoarea mai mare sau egala cu 200 mg/dl, are diabet.
Nu in ultimul rand, medicii vor cere si efectuarea analizei numite hemoglobina glicozilata, analiza care arata valorile glicemiei din ultimele 3 luni. Aceasta analiza este de un real ajutor in diagnosticarea diabetului zaharat tip 2 la copii care nu prezinta simptome specifice sau sunt asimptomatici.
Diagnosticul diferentierii diabetului zaharat de tip 1 de diabetul tip 2 se realizeaza in urma evaluarii unor anticorpi ai proteinelor produse de celulele beta pancreatice. Acesti anticorpi sunt prezenti de obicei, in cazul diabetului de tip 1, spre deosebire de diabetul de tip 2, unde acestia nu se regasesc.
Administrarea si respectarea tratamentului sunt esentiale pentru controlul bolii, cat si pentru evitarea aparitiei posibilelor complicatii.
De asemenea, este foarte important ca pacientul sa aiba un regim alimentar echilibrat si sa faca zilnic exercitii fizice pentru a combate sedentarismul.
In situatia unui diabet de tip 1 este necesara administrarea de insulina, iar in cazul unui diabet de tip 2, tratamentul este bazat pe medicatie orala.
Atentie! Pacientul cu diabet, fie el adult sau copil, trebuie sa-si faca periodic o evaluare a parametrilor sanguini si urinari pentru ca medicul sa se asigure ca este totul in regula cu tratamentul si ca acesta nu necesita modificari.
Articolul este realizat de Dr Marinela Sirbu
MEDIC SPECIALIST DIABET ZAHARAT, NUTRITIE SI BOLI METABOLICE CLINICA DE PODIATRIE BUCURESTI, Calea Dudești nr. 104-122, Corp B (C2), sector 3, București (aripa dreaptă a Policlinicii Vitan), 0770 337 793