Diabetul zaharat la copil

Articolul este realizat de Dr Marinela Sirbu

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Cei mai multi dintre copii au diabet tip 1, insa in ultimii ani s-a observat o crestere a cazurilor de tip 2. Principalii vinovati sunt sedentarismul si obezitatea, atat de des intalnite la copiii din Romania.

Viata unui copil se schimba definitiv si radical atunci cand este diagnosticat cu diabet. Totodata nici viata familiei nu mai este din acel moment linistita. Copilul, alaturi de parinti, trebuie intai sa accepte diagnosticul, apoi copilul trebuie invatat sa aiba grija ce mananca, cand mananca, cand sa-si masoare glicemia. Micutii diagnosticati cu diabet de tip 1 sunt de regula dependenti de insulina si ajung sa faca sute de injectii, toata viata. Cauzele sunt genetice si din nefericire boala nu poate sa fie prevenita.

Ingrijorator este insa faptul ca in ultimii zece ani, tot mai multi copii sunt diagnosticati cu diabet zaharat tip 2, principalii vinovati fiind sedentarismul si alimentatia haotica, bazata pe fast-food, dulciuri si bauturi carbogazoase. In felul acesta, copilul ajunge sa fie supraponderal si ulterior obez. Concret, pancreasul lui nu va mai secreta insulina necesara, iar zaharul din sange nu mai poate fi reglat de organism.

Semnele si simptomele diabetului zaharat tip 1

Varful de incidenta al bolii este cuprins de regula intre 4-6 ani si intre 10-14 ani, iar primele semne si simptome apar brusc, la scurt timp dupa declansarea bolii.

Principalele simptome de diabet zaharat la copii

 • senzatie continua de sete (polidipsie), uneori copilul poate bea intre 3-5 litri de apa/zi,
 • urinari frecvente (poliurie),
 • foame excesiva,
 • scadere in greutate,
 • oboseala cronica, stare de letargie,
 • stari de nervozitate, de iritabilitate,
 • vedere in ceata, neclara,
 • dureri de stomac asociate cu febra,
 • greata si voma,
 • frecventa crescuta a ritmului respirator (tahipnee),
 • halena respiratorie (miros specific de acetona),

Semnele si simptomele diabetului zaharat tip 2

Diabetul zaharat de tip 2 desi este des intalnit la varsta adulta, astazi este tot mai des diagnosticat la copii. Afectiunea este caracterizata de rezistenta crescuta a insulinei si raspunsul neadecvat asupra nevoilor fiziologice ale organismului. Concret, pancreasul este capabil de productia hormonala, insa apare un deficit relativ de insulina, care nu poate compensa rezistenta dezvoltata.

Diabetul zaharat de tip 2 prezinta debut lent si insidios, spre deosebire de diabetul tip 1, unde aparitia este brusca. Primele simptome sunt reprezentate de senzatia crescuta de sete, urinarea frecventa sau nocturna, fatigabilitatea. In cadrul bolii, copiii sunt la risc de a face complicatii, precum este cetoacidoza.

Cum se pune diagnosticul diabetului zaharat la copii

Diagnosticul se stabileste in urma investigatiilor. Trebuie mentionat si faptul ca valorile crescute ale glicemiei de 200 mg/dl sau mai mari, asociate cu numarul crescut al mictiunilor, senzatia puternica de sete sau pierderea semnificativa in greutate confirma diagnosticul de diabet.

Si testul de toleranta la glucoza este un instrument important in diagnosticarea corecta. Mai exact, un copil care prezinta in timpul testului de toleranta la glucoza, valori ale glicemiei egale cu 126 mg/dl sau mai mari, iar la un interval de aproximativ doua ore glucoza plasmatica are valoarea mai mare sau egala cu 200 mg/dl, are diabet.

Nu in ultimul rand, medicii vor cere si efectuarea analizei numite hemoglobina glicozilata, analiza care arata valorile glicemiei din ultimele 3 luni. Aceasta analiza este de un real ajutor in diagnosticarea diabetului zaharat tip 2 la copii care nu prezinta simptome specifice sau sunt asimptomatici.

Cum se face diagnosticul diferential dintre tipul 1 si tipul 2 de diabet?

Diagnosticul diferentierii diabetului zaharat de tip 1 de diabetul tip 2 se realizeaza in urma evaluarii unor anticorpi ai proteinelor produse de celulele beta pancreatice. Acesti anticorpi sunt prezenti de obicei, in cazul diabetului de tip 1, spre deosebire de diabetul de tip 2, unde acestia nu se regasesc.

In ce consta tratamentul

Administrarea si respectarea tratamentului sunt esentiale pentru controlul bolii, cat si pentru evitarea aparitiei posibilelor complicatii.

De asemenea, este foarte important ca pacientul sa aiba un regim alimentar echilibrat si sa faca zilnic exercitii fizice pentru a combate sedentarismul.

In situatia unui diabet de tip 1 este necesara administrarea de insulina, iar in cazul unui diabet de tip 2, tratamentul este bazat pe medicatie orala.

Atentie! Pacientul cu diabet, fie el adult sau copil, trebuie sa-si faca periodic o evaluare a parametrilor sanguini si urinari pentru ca medicul sa se asigure ca este totul in regula cu tratamentul si ca acesta nu necesita modificari.

Etichete: / / / / /

Articolul este realizat de Dr Marinela Sirbu

MEDIC SPECIALIST DIABET ZAHARAT, NUTRITIE SI BOLI METABOLICE CLINICA DE PODIATRIE BUCURESTI, Calea Dudești nr. 104-122, Corp B (C2), sector 3, București (aripa dreaptă a Policlinicii Vitan), 0770 337 793

Pe acelasi subiect:


In ce consta educatia specifica pentru ingrijirea piciorului diabetic?

Aprecierea factorilor de risc la nivelor picioarelor in cazul pacientilor cu diabet

Clasificarea infectiilor si ulceratiilor de la nivelul picioarelor

In ce consta tratamentul infectiilor si al ulceratiilor?

In ce consta screening-ul de neuropatie – testarea sensibilitatilor

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere