Dieta echilibrata a copilului

Articolul este realizat de Dr Marinela Sirbu

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Dieta echilibrata a copilului este o componenta esentiala in ingrijirea celor cu diabet.

In plus, alimentatia trebuie sa-i asigure micutului un aport caloric adecvat precum si principii nutritive astfel incat sa se dezvolte armonios. Scopul dietei la copii este acela de a echilibra ingestia alimentelor cu doza de insulina si activitatea fizica si de a obtine o glicemie pe cat posibil in limitele de referinta, eliminand extremele ca hipoglicemia si hiperglicemia.

In consecinta, ghidurile de specialitate recomanda ca aportul caloric zilnic trebuie sa fie de: glucide 50-55%, lipide sub 30% si proteine 15-20%. Totodata, se recomanda excluderea pe cat posibil a glucidelor simple (glucoza si sucroza).

Necesarul caloric la copil este de 1.000 calorii plus 100 de calorii pentru fiecare an de varsta.

Numarul de mese recomandat: trei mese principale (mic dejun, pranz, cina) si trei gustari (ora 10, 16 si 22, inainte de culcare).

Totodata, repartitia procentuala generala a aportului caloric si glucidic (120-140g CH/zi) pe mese optim este urmatorul: mic dejun 20%, pranz 30%, cina 20%, iar cele trei gustari cate 10% pentru fiecare (ora 10, 16, 22).

Etichete: / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Marinela Sirbu

MEDIC SPECIALIST DIABET ZAHARAT, NUTRITIE SI BOLI METABOLICE CLINICA DE PODIATRIE BUCURESTI, Calea Dudești nr. 104-122, Corp B (C2), sector 3, București (aripa dreaptă a Policlinicii Vitan), 0770 337 793

Pe acelasi subiect:


In ce consta educatia specifica pentru ingrijirea piciorului diabetic?

Aprecierea factorilor de risc la nivelor picioarelor in cazul pacientilor cu diabet

Clasificarea infectiilor si ulceratiilor de la nivelul picioarelor

In ce consta tratamentul infectiilor si al ulceratiilor?

In ce consta screening-ul de neuropatie – testarea sensibilitatilor

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere