Medic: Screeningul pentru neuropatie diabetica este obligatoriu

Anca Rusen | Rubrica: Neuropatie diabetica | 14 decembrie 2018

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Lupta impotriva diabetului zaharat presupune o abordare complexa, pe mai multe paliere, care incepe cu preventia primara si continua cu diagnosticarea precoce, screeningul pentru complicatii si ingrijirea interdisciplinara completa. Neuropatia diabetica, una dintre complicatiile cronice ale diabetului, afecteaza pâna la 66% dintre persoanele cu diabet. Desi in multe cazuri pacientii nu stiu ca au aceasta complicatie, neuropatia diabetica ar putea fi depistata in stadiile incipiente, prin intermediul unor programe de screening. Un tratament adecvat, inca de la inceput, ajuta la imbunatatirea evolutiei bolii (care, in lipsa unui control eficient, poate conduce la aparitia ulceratiilor, un factor de risc pentru amputatiile la nivelul picioarelor) si reduce astfel impactul asupra calitatii vietii, se arata intr-un comunicat de presa trimis de Societatea de Neuropatie Diabetica si citat de Agerpres.

Specialistii de la Asociatia Americana de Diabet, spun ca screeningul neuropatiei diabetice trebuie efectuat la debutul diabetului zaharat de tip 2 si la cinci ani de la diagnosticul diabetului de tip 1, iar apoi, cel putin anual, releva sursa citata.

Screeningul presupune anamneza pacientului si o serie de teste clinice, se explica in comunicatul citat de Agerpres.

In jur de 1 din 10 pacienti prezinta simptomatologie evidenta de neuropatie diabetica, atunci când se pune diagnosticul de diabet zaharat, in timp ce dupa 25 de ani de la depistarea diabetului, aproximativ 1 din 2 pacienti are semne clinice de neuropatie, a explicat presedintele Societatii de Neuropatie Diabetica, prof. dr. Gabriela Radulian, citata in comunicat.

 

 

Etichete: / /

Pe acelasi subiect:


Prevenirea neuropatiei diabetice

Diabetul imi poate cauza rani la nivelul picioarelor?

7 Simptome ale neuropatiei periferice diabetice

Cheia succesului in managementul diabetului zaharat este educatia

Sindromul picioarelor nelinistite

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere