Cheia succesului in managementul diabetului zaharat este educatia

Asociatia de Podiatrie

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

De la aderenta scazuta la tratament, la conceptul de „self-management”.

Educatia terapeutica a pacientului este unul din pilonii cheie in managementul diabetului zaharat. Daca nu exista o educatie corespunzatoare, optimizarea stilului de viata devine un obiectiv greu de realizat.

In primul rand, imbunatatirea controlului glicemic se poate realiza cu ajutorul unei diete echilibrate si a activitatii fizice regulate. Astfel de masuri educationale ajuta la crearea unui stil de viata sanatos. Pe de alta parte, devine viabil conceptul de „self-management.”

Abordarea diabetului zaharat, o maladie cronica si degenerativa ce scade calitatea vietii datorita numeroaselor sale complicatii, printre care neuropatia diabetica si piciorul diabetic, inseamna si o implicare activa din partea pacientului in managementul bolii de care sufera.

Pe langa optimizarea stilului de viata, pacientul trebuie instruit si asupra utilizarii noilor glucometre, a abordarilor terapeutice, a tratamentelor injectabile insulinice sau non-insulinice sau a noilor tehnologii, senzori si pompe de insulina. Educatia este vitala pentru a se putea realiza aceste obiective, chiar si in stadiile de prediabet. O aderenta scazuta la tratament si la optimizarea stilului de viata poate fi combatuta printr-o educare corespunzatoare a pacientului si a trecerii sale in „self-management.”

Reducerea riscului de amputatie, scopul final al educatiei

Este important ca masurile educationale sa fie implementate cand o persoana are valori glicemice care definesc pre-diabetul. Ele includ un aport nutritional adecvat, care sa normalizeze valorile glicemice, cu scopul de a intarzia instalarea diabetului zaharat.

In scenariul in care diabetul zaharat a fost diagnosticat, educatia pacientului are ca prim scop mentinerea unui control glicemic cat mai bun, pentru a reduce riscul de aparitie a complicatiilor critice si invalidante de la nivelul picioarelor, cum este neuropatia diabetica si piciorul diabetic.

O alta masura educationala se refera la examinarea zilnica a piciorului. Desi controlul glicemic este corespunzator, din cauza prezentei complicatiilor amintite mai sus sau a bolii arteriale periferice (BAP), orice leziune de la nivelul piciorului poate deveni o ulceratie periculoasa, care se poate suprainfecta, iar din acel punct pana la amputatie mai este „doar un pas”.

Cheia succesului in managementul diabetului zaharat este educatia. O persoana informata si care isi asuma o parte din managementul bolii sale este pregatita sa duca o lupta de durata si sa o castige.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / /

Asociatia de Podiatrie

Pe acelasi subiect:


Piciorul diabetic si COVID-19: o perspectiva italiana

Cum se trateaza piciorul diabetic in Marea Britanie in timpul pandemiei

Ghidul pentru persoanele cu diabet in perioada epidemiei de coronavirus

Vizita regulata la podiatru, o necesitate pentru persoanele cu diabet

3 categorii de persoane la care incaltamintea face diferenta intre normalitate si invaliditate

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere