Asociatia de Podiatrie
Educatia terapeutica a pacientului este unul din pilonii cheie in managementul diabetului zaharat. Daca nu exista o educatie corespunzatoare, optimizarea stilului de viata devine un obiectiv greu de realizat.
In primul rand, imbunatatirea controlului glicemic se poate realiza cu ajutorul unei diete echilibrate si a activitatii fizice regulate. Astfel de masuri educationale ajuta la crearea unui stil de viata sanatos. Pe de alta parte, devine viabil conceptul de „self-management.”
Abordarea diabetului zaharat, o maladie cronica si degenerativa ce scade calitatea vietii datorita numeroaselor sale complicatii, printre care neuropatia diabetica si piciorul diabetic, inseamna si o implicare activa din partea pacientului in managementul bolii de care sufera.
Pe langa optimizarea stilului de viata, pacientul trebuie instruit si asupra utilizarii noilor glucometre, a abordarilor terapeutice, a tratamentelor injectabile insulinice sau non-insulinice sau a noilor tehnologii, senzori si pompe de insulina. Educatia este vitala pentru a se putea realiza aceste obiective, chiar si in stadiile de prediabet. O aderenta scazuta la tratament si la optimizarea stilului de viata poate fi combatuta printr-o educare corespunzatoare a pacientului si a trecerii sale in „self-management.”
Este important ca masurile educationale sa fie implementate cand o persoana are valori glicemice care definesc pre-diabetul. Ele includ un aport nutritional adecvat, care sa normalizeze valorile glicemice, cu scopul de a intarzia instalarea diabetului zaharat.
In scenariul in care diabetul zaharat a fost diagnosticat, educatia pacientului are ca prim scop mentinerea unui control glicemic cat mai bun, pentru a reduce riscul de aparitie a complicatiilor critice si invalidante de la nivelul picioarelor, cum este neuropatia diabetica si piciorul diabetic.
O alta masura educationala se refera la examinarea zilnica a piciorului. Desi controlul glicemic este corespunzator, din cauza prezentei complicatiilor amintite mai sus sau a bolii arteriale periferice (BAP), orice leziune de la nivelul piciorului poate deveni o ulceratie periculoasa, care se poate suprainfecta, iar din acel punct pana la amputatie mai este „doar un pas”.
Cheia succesului in managementul diabetului zaharat este educatia. O persoana informata si care isi asuma o parte din managementul bolii sale este pregatita sa duca o lupta de durata si sa o castige.
Acest articol este realizat cu sprijinul:
Asociatia de Podiatrie