Vizita regulata la podiatru, o necesitate pentru persoanele cu diabet

Asociatia de Podiatrie

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Podiatrul se ocupa de toate problemele picioarelor si a gleznelor: de la unghii incarnate la monturi, de la fracturi la deformari complexe si pana la preventia complicatiilor asociate diabetului zaharat. Acesta are un rol vital in echipa multidisciplinara de management al piciorului diabetic.

Medicul de picioare – asa este numit altfel podiatrul. De la nou-nascuti, la copii, adulti sau persoane varstnice, cu totii cauta podiatrul pentru diverse patologii de la nivelul piciorului. Acesta se bucura de o varietate de persoane care ii trec pragul salii de examinare. Este un pasionat al acestei inginerii superbe care este piciorul.

Examinarile piciorului persoanei cu diabet – pe lista consultatiilor zilnice

Dintre toate competentele podiatrului, examinarile de picior diabetic reprezinta o constanta a consultatiilor zilnice.

Examinarea unui picior diabetic este nedureroasa si include verificarea pulsului la nivelul arterei pedioase dorsale, identificarea eventualelor deformari, ca de exemplu degetele in ciocan sau monturi, identificarea unor conditii speciale ale pielii, bataturi si ulceratii, testarea sensibilitatii la nivelul piciorului.

Combinatia intre o sensibilitate scazuta, o proasta circulatie sangvina si deformari ale piciorului poate predispune persoanele cu diabet la probleme grave, care pot conduce la randul lor la ulceratii, infectii si, cel mai sumbru scenariu, la amputatii.

Conform Centrului de Control al Bolilor, in Statele Unite 1 din 11 persoane sufera de diabet zaharat, iar alte 1 din 3 persoane sunt in stadiul de prediabet. Mai mult, vestile ingrijoratoare arata ca in jur de 25% dintre persoanele cu diabet nu stiu ca sufera de aceasta maladie cronica si cu potential invalidant.

Centrul de Control al Bolilor estimeaza cheltuieli de 245 miliarde de dolari drept costuri pentru proceduri medicale si salarii, necesare ingrijirii persoanelor cu diabet zaharat si complicatii severe.

Afectarea nervoasa – una dintre cele mai severe complicatii ale diabetului zaharat

Pe langa medicul de familie si diabetolog, podiatrul este un alt profesionist din domeniul sanatatii ce poate depista diabetul zaharat. Persoane cu diverse patologii la nivelul piciorului, care se adreseaza podiatrului, dupa o examinare obiectiva, descopera ca au diabet datorita prezentei unei afectari nervoase.

Neuropatia diabetica, caracterizata prin afectare nervoasa la nivelul piciorului, apare frecvent in randul celor cu diabet. Sunt cazuri in care persoana este depistata cu neuropatie periferica, dar nu fusese diagnosticata anterior cu diabet.

Afectarea nervoasa de la nivelul piciorului se poate manifesta ca o pierdere a sensibilitatii si include senzatia de arsura, usturime si furnicaturi. Nu se rezuma doar la aceste manifestari din pacate. Mai pot aparea modificari ale pielii, deformari ale oaselor si chiar probleme vasculare.

Alte manifestari asociate cu diabetul sunt calusurile, bataturile, pielea uscata cu scuame, degete in ciocan, monturi si chiar unele deformari mai complexe. Acestea pot conduce la probleme mult mai grave, cum ar fi ulceratiile, infectiile sau, din pacate, chiar amputatiile. Chiar si o gestionare buna a glicemiei prezinta un potential ridicat de complicatii, care implica interventii chirurgicale.

Podiatrul – solutia pentru ingrijirea medicala specializata a piciorului

Fiecare persoana cu diabet trebuie sa fie examinata cu regularitate de un podiatru. Exista studii care arata importanta screening-urilor regulate efectuate de un podiatru. Conform Federatiei Internationale de Diabet (IDF), s-a observat o reducere cu 80% a numarului de amputatii la persoanele cu diabet care se afla in ingrijirea unei echipe medicale formate din medic de familie, podiatru si chirurg vascular.

Podiatrul este parte din echipa ce combate aceasta maladie cronica, care se raspandeste rapid la nivel global. Împreuna cu ceilalti specialisti din echipa multidisciplinara, acesta poate ajuta pacientul sa gestioneze in mod corespunzatorul diabetul si sa previna complicatiile sale majore. Doar in acest fel se poate institui un management integrat al bolii, centrat pe pacient, si care sa imbunatateasca calitatea vietii acestuia.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / / /

Asociatia de Podiatrie

Pe acelasi subiect:


Piciorul diabetic si COVID-19: o perspectiva italiana

Cheia succesului in managementul diabetului zaharat este educatia

Cum se trateaza piciorul diabetic in Marea Britanie in timpul pandemiei

Ghidul pentru persoanele cu diabet in perioada epidemiei de coronavirus

3 categorii de persoane la care incaltamintea face diferenta intre normalitate si invaliditate

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere