Neuropatia diabetica

Articolul este realizat de Dr Marinela Sirbu

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Diabetul zaharat odata declansat poate aduce, in ani, complicatii grave, printre ele regasindu-se si neuropatia diabetica. Aceasta reprezinta practic prezenta unor leziuni ale nervilor, leziuni determinate de diabetul zaharat. Diabetul poate afecta un singur nerv sau o intreaga retea de nervi.

Datele statistice arata ca peste 60% dintre pacientii cu diabet zaharat dezvolta in timp, neuropatie diabetica. Vestea buna este insa aceea, ca aceasta complicatie a diabetului zaharat poate sa fie amanata multi ani, daca pacientul respecta regimul alimentar, face sport zilnic, isi ia tratamentul prescris de medic si isi monitorizeaza glicemia permanent. Concret, mentinerea glicemiei in parametrii normali este esentiala pentru prevenirea neuropatiei diabetice.

Barbatii diabetici au in general o incidenta mai mare a neuropatiei. Aceasta complicatie poate sa apara la orice varsta, insa pacientii care au peste 50 de ani sunt mai frecvent simptomatici.

Principalele tipuri de neuropatie diabetica:

Exista patru tipuri principale de neuropatie diabetica. O persoana poate sa aiba unul sau mai multe tipuri de neuropatie. Simptomele sunt in stransa legatura cu tipul de neuropatie instalat in organism dar si de nervii care sunt afectati. De cele mai multe ori simptomele se dezvolta treptat. Este posibil sa nu observi nimic rau pana cand nu au avut loc daune semnificative ale nervilor.

Neuropatie periferica, cea mai intalnita forma de neuropatie

Intai sunt afectate picioarele si ulterior mainile. Afectiunea se poate manifesta prin: amorteala sau capacitate redusa de a simti durerea sau modificarile de temperatura, senzatia de arsura, crampe, sensibilitate musculara, diminuarea echilibrului si a coordonarii. Este esential ca persoana in cauza sa-si verifice zilnic picioarele, deoarece in cazul in care se confrunta cu lipsa senzatiilor in picioare, adica acesta nesimtind nimic nu poate sesiza daca are probleme precum sunt leziunile sau chiar banalele bataturi.

Neuropatia autonoma sau vegetativa

Practic in acest caz exista anumite dereglari ale sistemului nervos autonom care este responsabil de controlul organelor interne. Mai exact, sunt afectate anumite organe precum: inima, stomacul, ochii, sistemul endocrin, cel urinar etc. Principalele semne si simptome sunt: incontinenta urinara, infectii dese ale tractului urinar, diaree sau constipatie, greata, varsaturi, inapetenta, tulburari de reglare a temperaturii, disfunctii erectile, dificultati de inghitire.

Neuropatie proximala

Sunt afectati nervii coapselor, ai soldurilor si ai feselor. De regula apare la pacientii cu diabet zaharat tip 2. Principalele simptome sunt: senzatie de slabiciune, atrofierea muschilor, dureri accentuate in zona coapselor si a soldurilor, umflarea si cresterea in volum a abdomenului, scadere brusca in greutate.

Mononeuropatia sau neuropatia focala

In astfel de cazuri este afectat un nerv specific, de regula cel de la nivelul fetei sau unul aferent membrelor. Simptomele sunt specifice zonei afectate si pot sa fie: paralizia unei parti a fetei, vedere dubla, dureri in zona tibiei sau in picior, in abdomen, sau chiar in pelvis. Mononeuropatia deseori loveste brusc si poate provoca dureri severe, insa nu provoaca probleme pentru mult timp.

Etichete: / / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Marinela Sirbu

MEDIC SPECIALIST DIABET ZAHARAT, NUTRITIE SI BOLI METABOLICE CLINICA DE PODIATRIE BUCURESTI, Calea Dudești nr. 104-122, Corp B (C2), sector 3, București (aripa dreaptă a Policlinicii Vitan), 0770 337 793

Pe acelasi subiect:


In ce consta educatia specifica pentru ingrijirea piciorului diabetic?

Aprecierea factorilor de risc la nivelor picioarelor in cazul pacientilor cu diabet

Clasificarea infectiilor si ulceratiilor de la nivelul picioarelor

In ce consta tratamentul infectiilor si al ulceratiilor?

In ce consta screening-ul de neuropatie – testarea sensibilitatilor

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere