Piciorul diabetic

Articolul este realizat de Dr Marinela Sirbu

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Poate una dintre cele mai grave complicatii ale diabetului zaharat este piciorul diabetic. Concret, aceasta complicatie este foarte frecvent intalnita la pacientii cu diabet zaharat din cauza dezechilibrului glicemic, a neuropatiei diabetice, circulatiei sangvine deficitare sau a infectiilor de tot felul.

Problema majora este aceea ca din cauza neuropatiei diabetice are loc o sensibilizare in zona piciorului, astfel incat pacientul nu mai simte nicio durere. In felul acesta apar tot felul de leziuni tegumentare care la randul lor conduc la aparitia si dezvoltarea infectiilor. Din pacate, de foarte multe ori se ajunge la amputatie.

Specialistii sustin ca prevenirea complicatiilor piciorului diabetic este esentiala. Pacientul trebuie sa fie extrem de atent la controlul glicemic, acesta sa fie in parametrii optimi, sa faca miscare, sa manance sanatos si sa respecte cu strictete tratamentul recomandat de medicul diabetolog. In afara acestor masuri, in literatura de specialitate sunt intalnite 10 porunci de autobservare si autoingrijire a picioarelor.

Cele 10 porunci de autoingrijire pentru piciorul diabetic

1. Inspecteaza-ti zilnic picioarele, foloseste o oglinda sau roaga pe cineva sa te ajute.
2. Spala-te zilnic pe picioare. Evita baile cu apa fierbinte si atingerea de obiecte fierbinti, dar si expunerea prelungita la frig si umezeala.
3. Sterge picioarele cu atentie, nu lasa umed spatiul dintre degete. Umezeala favorizeaza aparitia micozelor.
4. Aplica pe picioare creme hidratante pentru ingrijirea pielii. De multe ori, pe pielea uscata apar fisuri si ulterior, se dezvolta infectii.
5. Taie unghiile drept si nu foarte scurt.
6. Poarta doar incaltaminte adecvata. Ai grija! Pantofii noi se vor purta progresiv pana cand piciorul se va obisnui cu ei.
7. Nu umbla descult in casa sau afara.
8. Cumpara ciorapi care absorb transpiratia si care inlesnesc aerisirea picioarelor, mentinandu-le uscate.
9. Nu neglija senzatia de picioare reci. Este necesar sa mergi la medic pentru tratament adecvat daca te confrunti cu aceasta senzatie.
10. Mergi obligatoriu la medic daca ai dureri in picioare sau daca ai observat ca ti-ai pierdut sensibilitatea, sau daca observi ca ai anumite deformari, ulceratii, sau fisuri la nivelul picioarelor.

Retine: umflarea neobisnuita, iritarea, roseata prezente la unul sau la ambele picioare sunt simptomele precoce ale unui ulcer de picior.

Etichete: / / / / / / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Marinela Sirbu

MEDIC SPECIALIST DIABET ZAHARAT, NUTRITIE SI BOLI METABOLICE CLINICA DE PODIATRIE BUCURESTI, Calea Dudești nr. 104-122, Corp B (C2), sector 3, București (aripa dreaptă a Policlinicii Vitan), 0770 337 793

Pe acelasi subiect:


In ce consta educatia specifica pentru ingrijirea piciorului diabetic?

Aprecierea factorilor de risc la nivelor picioarelor in cazul pacientilor cu diabet

Clasificarea infectiilor si ulceratiilor de la nivelul picioarelor

In ce consta tratamentul infectiilor si al ulceratiilor?

In ce consta screening-ul de neuropatie – testarea sensibilitatilor

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere