Principalele tipuri de neuropatii diabetice

Anca Rusen | Rubrica: Neuropatie diabetica | 21 martie 2019

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Persoanele diagnosticate cu diabet zaharat se afla la risc pentru dezvoltarea unor complicatii grave, una dintre cele mai comune fiind neuropatia diabetica. Datele statistice arata ca aproximativ 70% dintre pacientii cu diabet zaharat dezvolta in cativa ani o forma de neuropatie. Specialistii apreciaza mai multe tipuri de neuropatii diabetice.

Exista 4 tipuri majore de neuropatii diabetice

  • autonoma,
  • focala,
  • periferica,
  • proximala,

Neuropatia diabetica autonoma afecteaza mai ales tractul digestiv si conduce si la afectarea vaselor de sange, a sistemului urinar si a organelor sexuale. Principalele simptome cu care se confrunta adesea persoanele diagnosticate cu neuropatie autonoma sunt: greata, balonare, alternarea diareei/constipatie. In situatia in care neuropatia afecteaza vasele de sange, pacientul va avea ameteli mai ales in situatia in care se ridica repede de pe scaun, de exemplu. Totodata, sunt si situatii in care unii bolnavi afectati de neuropatiile autonome au avut si probleme de disfunctii erectile.

Neuropatia focala afecteaza de obicei, picioarele, capul si uneori, pacientul poate sa aiba dureri localizate in spatele ochilor.

Neuropatia periferica afecteaza de obicei picioarele. Pacientii vor avea simptome precum: prezenta furnicaturilor in maini si picioare. Practic, neuropatia periferica se manifesta prin amorteala (parestezie), scaderea sensibilitatii sau a fortei musculare in teritoriul nervilor afectati.

Neuropatia proximala afecteaza coapsele, soldurile, fesele si picioarele. Principalele manifestari sunt senzatia de durere care apare brusc, atrofierea muschilor, edem abdominal si de cele mai multe ori neuropatia proximala este intalnita la pacientii diagnosticati cu diabet zaharat de tip 2. Uneori, acest tip de neuropatie are simptome care sunt usor de suportat, alteori durerile pot sa fie groaznice pentru pacient.

Excesul de zahar din sange

Specialistii spun ca excesul de zahar din sange este cauza principala a aparitiei neuropatiei diabetice. Insa si fumatul sau consumul de alcool sunt factori care favorizeaza aparitia bolii.

Principalii factori de risc sunt: controlul incorect al glicemiei, varsta, diabetul zaharat, fumatul.

Posibilele complicatii ale neuropatiei diabetice sunt: probleme digestive, hipotensiune arteriala ortostatica, probleme urinare, disfunctii sexuale.

 

 

 

 

 

 

 

Etichete: / / / / / / / / / / /

Pe acelasi subiect:


Aprecierea factorilor de risc la nivelor picioarelor in cazul pacientilor cu diabet

Diminuarea durerii neuropatice

Controlul nivelului glicemiei poate ajuta la prevenirea agravarii neuropatiei diabetice

Prevenirea neuropatiei diabetice

Diabetul imi poate cauza rani la nivelul picioarelor?

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere