Principalele tipuri de neuropatii diabetice

Anca Rusen | Rubrica: Neuropatie diabetica | 21 martie 2019

Persoanele diagnosticate cu diabet zaharat se afla la risc pentru dezvoltarea unor complicatii grave, una dintre cele mai comune fiind neuropatia diabetica. Datele statistice arata ca aproximativ 70% dintre pacientii cu diabet zaharat dezvolta in cativa ani o forma de neuropatie. Specialistii apreciaza mai multe tipuri de neuropatii diabetice.

Exista 4 tipuri majore de neuropatii diabetice

  • autonoma,
  • focala,
  • periferica,
  • proximala,

Neuropatia diabetica autonoma afecteaza mai ales tractul digestiv si conduce si la afectarea vaselor de sange, a sistemului urinar si a organelor sexuale. Principalele simptome cu care se confrunta adesea persoanele diagnosticate cu neuropatie autonoma sunt: greata, balonare, alternarea diareei/constipatie. In situatia in care neuropatia afecteaza vasele de sange, pacientul va avea ameteli mai ales in situatia in care se ridica repede de pe scaun, de exemplu. Totodata, sunt si situatii in care unii bolnavi afectati de neuropatiile autonome au avut si probleme de disfunctii erectile.

Neuropatia focala afecteaza de obicei, picioarele, capul si uneori, pacientul poate sa aiba dureri localizate in spatele ochilor.

Neuropatia periferica afecteaza de obicei picioarele. Pacientii vor avea simptome precum: prezenta furnicaturilor in maini si picioare. Practic, neuropatia periferica se manifesta prin amorteala (parestezie), scaderea sensibilitatii sau a fortei musculare in teritoriul nervilor afectati.

Neuropatia proximala afecteaza coapsele, soldurile, fesele si picioarele. Principalele manifestari sunt senzatia de durere care apare brusc, atrofierea muschilor, edem abdominal si de cele mai multe ori neuropatia proximala este intalnita la pacientii diagnosticati cu diabet zaharat de tip 2. Uneori, acest tip de neuropatie are simptome care sunt usor de suportat, alteori durerile pot sa fie groaznice pentru pacient.

Excesul de zahar din sange

Specialistii spun ca excesul de zahar din sange este cauza principala a aparitiei neuropatiei diabetice. Insa si fumatul sau consumul de alcool sunt factori care favorizeaza aparitia bolii.

Principalii factori de risc sunt: controlul incorect al glicemiei, varsta, diabetul zaharat, fumatul.

Posibilele complicatii ale neuropatiei diabetice sunt: probleme digestive, hipotensiune arteriala ortostatica, probleme urinare, disfunctii sexuale.

 

 

 

 

 

 

 

Etichete: / / / / / / / / / / /

Pe acelasi subiect:


Durerea la nivelul piciorului diabetic

Ce trebuie sa stim despre neuropatia diabetica

Cum se manifesta diabetul zaharat la barbati si femei

Tratamentul precoce al neuropatiei diabetice

Complicatiile diabetului

Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate