Progresia neuropatiei diabetice asociata cu dezechilibrul glicemic

Anca Rusen | Rubrica: Neuropatie diabetica | 14 martie 2019

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Datele statistice sunt destul de ingrijoratoare, astfel 60-70% dintre cei diagnosticati cu diabet zaharat vor dezvolta neuropatie periferica sau isi vor pierde sensibilitatea la nivelul picioarelor. Iar pacientii cu picior diabetic si ulceratii au o rata de mortalitate cu 40% mai mare in urmatorii 10 ani decat cei care nu au diabet zaharat. 25% dintre persoanele cu diabet zaharat vor dezvolta o ulceratie la picior.

Principalii factori de risc pentru neuropatia diabetica sunt

Principalul factor agravant este dezechilibrul glicemic. Medicii spun ca o scadere cu numai 1% a hemoglobinei glicolizate (HbA1c) duce la reducerea numarului de decese si a complicatiilor micro si marcovasculare.

Specialistii spus si ca progresia neuropatiei diabetice este strans legata, ba chiar dependenta de controlul glicemic. Ei atrag atentia ca dezechilibrul glicemic este un important factor agravant al neuropatiei diabetice.

De asemenea, medicii spun ca prezenta neuropatiei diabetice este corelata semnificativ cu: hipertensiunea arteriala, fumatul, nivelul de colesterol total si trigliceride. Dar si cu indicele de masa corporala (IMC), durata diabetului, nivelul si modificarea HbA1c.

In literatura de specialitate neuropatia diabetica este clasificata in: neuropatie senzitiva, motorie, senzitivo-motorie si neuropatie vegetativa.

Principalele simptome ale neuropatiei senzitive sunt

  • amortirea piciorului/picioarelor,
  • apare senzatia de furnicaturi,
  • senzatie de picior rece,
  • crampe dureroase,

Noaptea, simptomele devin mai pregnante.

In cazul neuropatiei motorii simptomele sunt: scaderea fortei musculare, pacientul incepe sa resimta o accentuata insensibilitate la mers, dar si greutati la ridicarea din pozitia sezut. Nu in ultimul rand, pacientul va avea anumite deformari la nivelul picioarelor.

Majoritatea pacientilor diagnosticati cu neuropatie diabetica au nevoie de tratament insituit imediat. Mai exact, bolnavul va primi un tratament farmacologic care au ca scop ameliorarea simptomelor dar si cresterea calitatii vietii.

Durerea neuropata poate sa afecteze grav calitatea vietii pacientului. Uneori, durerea neuropata poate sa devina severa, va limita mersul iar pacientul este la risc sa aiba depresie.

Acest articol este realizat cu sprijinul:  

 

 

 

Etichete: / / / / / / / / / / /

Pe acelasi subiect:


Aprecierea factorilor de risc la nivelor picioarelor in cazul pacientilor cu diabet

Diminuarea durerii neuropatice

Controlul nivelului glicemiei poate ajuta la prevenirea agravarii neuropatiei diabetice

Prevenirea neuropatiei diabetice

Piciorul diabetic: probleme, tratament si preventie

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere