Piciorul diabetic: probleme, tratament si preventie

Sursa News Medical

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Gestionarea diabetului si mentinerea zaharului din sange in limite normale nu protejeaza numai impotriva atacurilor de cord si a accidentelor vasculare cerebrale, dar, de asemenea, va mentine picioarele sanatoase.

Diabetul este o afectiune in care organismul nu produce suficienta insulina sau foloseste insulina in mod necorespunzator, determinand cresterea nivelului de zahar din sange peste limita normala. Un nivel ridicat de zahar din sange poate reduce fluxul sanguin la nivelul picioarelor, ducand la complicatii grave.

Acordarea unei atentii deosebite sanatatii piciorului, care trebuie sa includa recunoasterea semnelor timpurii ale problemelor si mentinerea glicemiei in limite normale, reduce riscul de complicatii.

Nivelul ridicat al zaharului din sange pe o perioada indelungata poate deteriora treptat vasele de sange, restrictionand fluxul sanguin catre organe si alte parti ale corpului. O circulatie sanguina deficitara poate genera boli de inima, accident vascular cerebral, probleme ale rinichilor si chiar probleme de vedere.

Deteriorarea vaselor de sange afecteaza, de asemenea, fluxul sanguin catre membrele inferioare, afectandu-le astfel sanatatea.

Neuropatia diabetica

Din pacate, nu exista nici un remediu pentru neuropatia diabetica. Dar puteti lua masuri pentru a incetini evolutia acestei boli. Este posibil ca medicul sa va recomande analgezice pentru a atenua durerile nervoase.

Pentru durerea nervoasa usoara, puteti lua medicamente fara prescriptie medicala. Pentru durerea moderata sau severa, medicamentele eliberate pe baza de reteta, cum ar fi medicamentele anti-convulsive si antidepresivele, pot ajuta la ameliorarea durerii nervoase si la imbunatatirea calitatii vietii.

Mentinerea greutatii corporale in limite normale si activitatea fizica regulata pot incetini, de asemenea, evolutia neuropatiei diabetice.

Potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), aproximativ jumatate dintre persoanele care traiesc cu diabet vor dezvolta un tip de neuropatie diabetica sau leziuni ale nervilor. Aceste afectiuni pot aparea oriunde in corp, dar de obicei sunt prezente la nivelul nervilor din membrele inferioare.

Afectarea nervilor poate provoca senzatie de furnicaturi si durere in picioare. Pe masura ce starea dumneavoastra se agraveaza, s-ar putea sa va pierdeti senzatiile din picioare. Acesta este momentul in care neuropatia diabetica devine periculoasa.

Senzatia de durerea este un avertisment ca ceva nu este in regula in corp. Va poate alerta in cazul taieturilor, ranilor si veziculelor. Dar daca aveti neuropatie diabetica si va pierdeti senzatia in picioare, o taietura sau un blister ar putea trece neobservat o perioada lunga de timp. Daca aceste leziuni nu sunt tratate imediat, poate aparea o infectie.

Gangrena

Neuropatia diabetica poate genera alte complicatii. Reducerea fluxului sanguin in picioare inseamna ca ranile sau infectiile se vor vindeca greu sau deloc.
Infectiile care nu se vindeca pot evolua spre gangrena, moartea tesutului din cauza lipsei fluxului sanguin.

Daca gangrena incepe sa va afecteze alte parti ale corpului, este posibil ca medicul dumneavoastra sa fie nevoit sa amputeze un deget, laba piciorului sau chiar o mare parte din picior pentru a opri raspandirea acesteia.

Piciorul Charcot

Deteriorarea nervilor din cauza diabetului declanseaza, de asemenea, o afectiune rara cunoscuta sub numele de picior Charcot. Aceasta afectiune apare de obicei atunci cand o persoana are o leziune, cum ar fi o entorsa sau o fractura, care trece neobservata din cauza lipsei senzatiei cauzata de neuropatia periferica. Pe masura ce persoana continua sa paseasca pe piciorul ranit, acest lucru provoaca traume la nivelul osului.

Modificarea formei piciorului apare atunci cand sunt afectate articulatiile. Arcul piciorului se modifica provocand o escrescenta rotunjita pe laba piciorului.

Alaturi de deformarea piciorului, alte semne ale piciorului Charcot includ umflaturi, pete rosiatice si senzatia de cald la atingere.

O escrescenta rotunjita pe laba piciorului creste riscul aparitiei unor leziuni datorita frictiunii. Daca aveti neuropatie diabetica si va pierdeti senzatia la nivelul picioarelor, o rana deschisa se poate infecta si astfel apare riscul de amputare.

Puteti evita complicatiile grave ale diabetului daca consulati periodic medicul specialist si luati tratament imediat ce apar probleme care va afecteaza picioarele.

Gangrena si piciorul Charcot

Tratarea gangrenei implica antibiotice care omoara bacteriile si opresc infectia, precum si o interventie chirurgicala pentru indepartarea tesutului deteriorat. Tratamentul piciorului Charcot se administreaza pentru prevenirea deformarii ulterioare.

Purtarea unui aparat gipsat, eventual confectionat din rasini sintetice rezistente pentru a imobiliza piciorul si glezna poate intari treptat oasele afectate, la fel ca si purtarea de pantofi personalizati sau bretele elastice. In cazurile severe, interventia chirurgicala poate ajuta la corectarea unei deformari.

O modalitate de a preveni problemele piciorului diabetic este sa verificati glicemia in mod regulat pentru a mentinetine nivelul zaharului din sange la cote normale.
De asemenea, luati tratamentul pentru diabet conform instructiunilor, iar daca nu puteti controla glicemia, consultati medicul.

Boala vasculara periferica

Diabetul poate provoca, de asemenea, o tulburare a circulatiei sanguine cunoscuta sub numele de boala vasculara periferica. Aceasta boala cardiovasculara este cauzata de fluxul sanguin deficitar la nivelul picioarelor. Un blocaj sau ingustarea vaselor de sange restrictioneaza circulatia sanguina.

Aceasta afectiune poate aparea la oricine, dar riscul este mai mare la persoanele cu diabet zaharat, deoarece modificarile aparute la nivelul vaselor de sange impiedica adesea fluxul sanguin normal. In plus, nivelul ridicat al glicemiei poate ingrosa sangele pana la punctul in care ciculatia sanguina este periclitata.

Daca dezvoltati o boala vasculara periferica, medicul va va recomanda tratament pentru a incetini evolutia bolii si pentru a imbunatati fluxul sanguin.

Exercitiile fizice regulate, o dieta sanatoasa si echilibrata si pierderea in greutate vor contribui la imbunatatirea fluxului sanguin, la fel ca si renuntarea la fumat. Fumatul afecteaza sanatatea vaselor de sange.

Tratamentul poate cuprinde medicamente pentru fluidizarea sangelui, reducerea colesterolului sau a tensiunii arteriale, in functie de cauza principala a blocajului.

Medicatia adecvata pentru controlul diabetului, exercitiile fizice regulate si o dieta sanatoasa pot reduce, de asemenea, simptomele bolii vasculare periferice.

In cazuri severe, este posibil sa aveti nevoie de angioplastie pentru boala vasculara periferica. Aceasta este o procedura chirurgicala care deschide o artera blocata pentru a restabili fluxul sanguin.

Alte sfaturi pentru prevenirea problemelor piciorului includ:

  • Ramaneti activ fizic, faceti miscare cel putin 30 de minute in majoritatea zilelor saptamanii;
  • Consultati un nutritionist sau un diabetolog pentru a stabili o dieta adecvata;
  • Renunta la fumat;
  • Mentineti tensiunea arteriala si colesterolul in limite normale;
  • Mentineti o greutatea corporala sanatoasa.

Nu numai ca trebuie sa luati masuri pentru a va mentine glicemia in limite normale, dar trebuie sa luati masuri si pentru a va mentine picioarele sanatoase.

Iata cum va puteti proteja picioarele daca aveti diabet:

  • Examinati-va zilnic picioarele si cautati semne de leziuni, cum ar fi zgarieturi, taieturi, vezicule etc;
  • Purtati incaltaminte adecvata pentru a evita ranirea si formarea de vezicule;
  • Nu umblati desculti;
  • Hidratati-va picioarele zilnic;
  • Spalati-va si uscati-va picioarele zilnic;
  • Taiati unghiile de la picioare pentru a evita unghiile incarnate;
  • Apelati la un specialist podiatru pentru a indeparta bataturile sau calusurile (nu o faceti singur);
  • Tratati imediat taieturile pentru a evita infectarea lor (curatati zilnic ranile si aplicati unguent antibiotic).

Unele complicatii ale piciorului diabetic va pot pune viata in pericol sau va expun riscului de amputare. Consultati un medic daca aveti nelamuriri sau observati modificari neobisnuite la nivelul picioarelor.

O problema aparent minora (cum ar fi pielea crapata pe picioare, unghiile galbene sau unghiile incarnate), poate deveni o problema serioasa daca nu este tratata. De asemenea, consultati-va medicul pentru orice taieturi sau zgarieturi care nu se vindeca pentru a evita infectarea lor.

Desi nu exista un remediu pentru diabet, o dieta sanatoasa, exercitii fizice regulate si administrarea medicamentelor conform instructiunilor pot reduce riscul de complicatii.

Este foarte important sa va mentineti picioarele sanatoase atunci cand aveti diabet.

Verificati zilnic picioarele pentru a depista semne de ranire sau infectie si consultati imediat medicul daca observati orice fel de simptome neobisnuite.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / / / / / / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Cum tratam singuri carceiele sau crampele musculare

Durerea de picioare: tipuri, cauze și tratament la domiciliu (II)

Durerea de picioare: tipuri, cauze si tratament la domiciliu (I)

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere