Durerea de picioare: tipuri, cauze și tratament la domiciliu (II)

Sursa News Medical

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Mai jos vom analiza mai detaliat tipuri de dureri ale picioarelor, mai des intalnite in cazul diabeticilor.

Durerea apare atunci cand nervii raspund la stimuli precum niveluri ridicate de presiune, temperaturi ridicate sau scazute si substante chimice si pot aparea din cauza unor leziuni ale tesuturilor.

Durerile de picioare pot fi ascutite, persistente, implica senzatia de amorteala, furnicaturi, arsuri, si radiaza in tot piciorul.

Durerea poate fi, de asemenea, acuta, adica apare brusc si pe termen scurt, sau poate fi cronica si persistenta. Severitatea ei se evalueaza pe o scara de la 1 la 10, sau de la usoara la severa.

Vatamarile suferite in timpul unei activitati sportive sau al unui accident sunt, in mod normal,
acute si traumatice. Adesea persoana afectata poate identifica cauza.

Alte cauze, cum ar fi boala arteriala periferica PAD, tind sa se acumuleze in timp, desi debutul durerii poate fi identificat.

Unele leziuni sportive se acumuleaza in timp, cum ar fi leziunile provocate de efortul repetat si fracturile de stres.

Leziunile traumatice pot deveni probleme pe termen lung sau se pot croniciza daca persoana afectata nu se odihneste si nu solicita tratament.

Este important sa fiti constienti de ceea ce se intampla inainte si in momentul cind apare durerea in picioare, acest lucru va poate ajuta sa decideti cand sa solicitati tratament medical.

Cauze diferite ale durerii de picioare pot avea simptome similare. Un diagnostic corect creste sansele de a primi un tratament adecvat, daca este necesar. Identificarea simptomelor si aparitia lor poate ajuta la obtinerea unui diagnostic adecvat.

Carcei in picioare (durere sau rigiditate musculara, urmare a unei raniri sau unor eforturi excesive)

Carceii sunt episoade tranzitorii de durere care pot dura cateva minute. Muschii, de obicei cei ai gambelor, se contracta si intra in spasm.

Carceii apar mai ales noaptea si la persoanele in varsta. Se estimeaza ca 1 din 3 persoanele in varsta de peste 60 de ani au carcee nocturne, iar 40% au peste 3 atacuri pe saptamana.

Boala arteriala periferica PAD

PAD poate provoca dureri la nivelul piciorului din cauza circulatiei sanguine slabe. Fara tratament, afectiunea se poate agrava. Simptomul cheie este claudicatia intermitenta.

Claudicarea intermitenta (durerea, amorteala, senzatia de arsura, greutate sau crampe la nivelul picioarelor care apar in timpul activitatilor precum plimbat sau urcatul scarilor) este cauza pentru alimentarea defectuasa cu sange a muschilor picioarelor. Lipsa de oxigen si substante nutritive provoaca durere.

Claudicarea implica:

  • o durere musculara asemanatoare carceelor care apare in timpul efortului;
  • durere la nivelul feselor, coapselor, gambelor si talpilor picioarelor;
  • durere in timpul mersului sau la urcarea scarilor.

Carceiele apar in mod constant dupa parcurgerea unei distante pe jos si adesea se atenueaza in repaos.

Tromboza venoasa profunda TVP

TVP cauzeaza un anume tip de durere la nivelul picioarelor, daca nu este tratata la timp cheagul de sange format poate ajunge la plamani.

TVP inseamna producerea unui tromb (cheag de sange) intr-una dintre venele profunde. De obicei tromboza venoasa profunda se produce in venele de la gambe, coapse sau din pelvis. Ea poate aparea dupa ce ati petrecut mult timp sezand, de exemplu, pe o distanta lunga in avion. Simptomele includ umflarea (endemarea) piciorului, durere care se agraveaza la mers sau la statul in picioare si senzatie de caldura si coloratia rosie sau albastruie a pielii.

Cheagul se poate dizolva singur, dar daca persoana prezinta ameteli si dificultati bruste de respiratie, sau daca elimina sange cand tuseste, este necesara asistenta medicala de urgenta.

Acestea ar putea fi semne ca TVP a dezvoltat o embolie pulmonara sau un cheag de sange in plamani.

Problemele vasculare pot fi grave. Atat PAD, cat si TVP pot aparea fara sa existe simtome. Persoanele ale caror stil de viata sau istoric medical le predispune problemelor vasculare la nivelul picioarelor trebuie sa fie constiente de posibilele simptome.

Durerile de gambe

Efortul intens in timpul activitatilor sportive poate cauza diferite afectiuni.

Alergarea pe suprafete dure poate crea forte de impact repetitive care solicita muschii si tendoanele. Acest efort la nivelul tibiei produce o sensibilitate severa, localizata in muschi si, uneori, apare si durerea osoasa.

Aparitia durerii de tibie nu poate fi motivata de o cauza evidenta, cum ar fi o fractura.

Fracturi si fracturi de stres

Presiunea puternica, de exemplu din cauza caderii, poate duce la fracturi. Unele fracturile sunt usor si imediat vizibile, apar vanatai severe, umflarea si deformarea. In aceasta situatie este necesara asistenta medicala urgenta.

Fractura de stres este o mica fisura in interiorul osului cauzate de stresul repetitiv in timpul unei activitati sportive si apare adesea cand intensitatea activitatii creste prea repede. Durerea poate aparea intr-o etapa anterioara, in timpul sesiunii de exercitii si, in cele din urma, devine persistenta.

Tendinita popliteal

Aceasta afectiune produce dureri de genunchi in timpul alergarii. Este cauzata de inflamatia tendonului popliteu, care este important pentru stabilitatea genunchiului.

Intindere de muschilor hamstring

Traumatismele acute pot duce la entorse si intinderi de muschi. O entorsa se refera la o intindere sau rupere de muschi. O intindere este o leziune a muschilor sau tendoanelor.

Adesea asociata cu alergarea, o intindere a muschilor hamstring (o grupare de muschi puternici, care acopera partea din spate a coapsei de la fese pana la gamba si servesc la flexia genunchiului si extensia soldului) poate provoca dureri acute in partea din spate a muschiului coapsei, de obicei datorita unei rupturi partiale a muschiului.

Entorsele si intinderea apar de obicei din cauza flexibilitatii necorespunzatoare, lipsa de incalzire suficienta inainte de activitatea fizica, oboseala musculara sau forma fizica improprie.

Daca nu sunt tratate corespunzator si din timp, leziunile din aceasta zona se vindeca adesea foarte incet si expun individul riscului de leziuni recurente.

Sindromul compartimental

Cand o vatamare a piciorului are ca rezultat umflaturi, nivel periculos de presiunea in muschi poate duce la sindromul compartimentului acut sau cronic.

Acest lucru se poate datora unei fracturi sau a unor lovituri severe.

Umflarea face ca presiunea sa se acumuleze pana la intreruperea alimentarii cu sange a tesutului muscular, lipsind muschii de oxigen si hrana. Durerea poate fi neasteptat de severa.

In cazurile severe, durerea poate fi urmata de amorteala si paralizie. Poate aparea deteriorarea musculara permanenta.

Durerea sciatica

Sciatica este denumirea utilizata pentru a descrie durerea la nivelul piciorului si se intampla cand presiunea este pusa pe un nerv, adesea la nivelul coloanei vertebrale, provoaca dureri care coboara pe picior de la sold pana in laba piciorului.

Durerea sciatica apare atunci cand un nerv este „iritat” de un spasm muscular sau de un disc lombar hernial.

Efectele pe termen lung includ presiune asupra altor parti ale corpului, iar durerea persistenta contribuie la schimbarea posturii corpului in mers sau chiar inrepaos.

Cancerul ovarian

Cancerul ovarian poate genera dureri si umflaturi la nivelul picioarelor.

In multe situatii durerea de picioare poate fi rezolvate la domiciliu, fara interventie medicala.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Cum tratam singuri carceiele sau crampele musculare

Durerea de picioare: tipuri, cauze si tratament la domiciliu (I)

Diminuarea durerii neuropatice

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere