Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Sursa News Medical

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Ce trebuie sa fac pentru a-mi mentine picioarele sanatoase?

Consultati-va cu medicul podiatru pentru a crea un plan de auto-ingrijire si gestionare a diabetului care trebuie sa includa si ingrijirea picioarelor.

Planul de ingrijire a picioarelor ar trebui sa includa:

Verificarea picioarelor in fiecare zi

Este posibil sa aveti probleme la nivelul picioarelor, dar sa nu simtiti nicio durere. Observarea starii picioarelor se va face in fiecare zi, acest lucru va va ajuta sa sesizati orice problema mai devreme, inainte de a se agrava. Controlati-va picioarele in fiecare seara dupa ce va descaltati. Verificti inclusiv zona dintre degete precum si colturile unghiilor. Verificati talpa piciorului, folosind, la nevoie, o oglinda, sau cereti ajutorul cuiva apropiat.

Observati daca aveti

  • taieturi, rani sau pete rosii
  • vezicule umflate sau pline cu lichid
  • bataturi sau calusuri, portiuni de piele aspra cauzata de frecare sau presiune prea mare in acelasi loc
  • aparitia pe talpi a unor excrescente ale pielii, asemanatoare unor negi
  • picior de atlet
  • portiuni mai calde pe suprafata piciorului

Verificarea talpilor

Anumite probleme ale piciorului pot cauza durere, in aceasta situatie medicul va va recomanda sa luati temperatura pielii pe diferite zone ale picioarelor. Un „punct fierbinte” poate fi primul ca acolo apare un blister sau un ulcer.

Eliminati-l sau acoperiti-l cu un bandaj. Ingrijiti-va bataturile si calusurile dupa cum se explica mai jos.

Spalarea picioarele in fiecare zi

Spalati-va picioarele cu sapun si apa calda, nu fierbinte. Masurati temperatura apei cu un termometru sau cu cotul, astfel incat sa nu aiba mai mult de 30-35deg C. Nu va inmuiati picioarele, deoarece pielea va avea tendinta sa se usuce.

Dupa ce aiti spalat si uscat picioarele, pudrati cu talc sau amidon de porumb intre degetele de la picioare, pentru a preveni tendinta de piele umeda in acea zona. Pudra de talc va mentine pielea uscata siastfel veti preveni o infectie.

Bataturile si calusurile moi

Zonele cu piele ingrosata, moarta numite bataturi sau calusuri pot aparea pe picioare. Consultati medicul curant pentru a afla cum trebuie sa le ingrijiti. Daca exista leziuni nervoase, aceste zone cu piele ingrosata se pot transforma in ulcere.

Doar la recomandarea medicului puteti utiliza, dupa baie sau dus, o piatra ponce pentru a indeparta pielea intarita. O piatra ponce este un tip de piatra folosita pentru indepartarea delicata a pielii ingrosate. Frecati usor zona, numai intr-o singura directie, ca sa evitati ranirea pielii.

NU

  • taiati bataturile si calusurile
  • utilizati plasturi pentru bataturi
  • folositi solutii precum acidul salicilic pentru indepartarea bataturilor

Taierea sau eliminarea calusurilor folosind produse fara prescriptie medicala poate deteriora pielea si provoca o infectie.

Pentru a va mentine pielea neteda si moale, aplicati un strat subtire de lotiune de corp, crema sau vaselina pe degetele si talpile picioarelor, dar nu intre degete, deoarece umezeala ar putea provoca o infectie.

Taiati unghiile de la picioare drept

Taiati unghiile de la picioare drept, folosind o foarfeca de unghii, atunci cand este necesar si numai dupa ce va spalati si uscati picioarele. Nu taiati colturile unghiilor de la picioare, piliti-le usor cu o pila de unghii usor abraziva. In acest fel puteti preveni unghiile incarnate.

Solicitati ajutorul unui specialist pentru taierea unghiilor de la picioare daca

  • nu va puteti vedea, simti sau atinge picioarele
  • unghiile de la picioare sunt groase sau ingalbenite
  • unghiile sunt curbate si incarnate

Daca doriti sa va faceti pedichiura la un salon, trebui sa aduceti propria foarfeca si pila de unghii si sa respectati sfatul medicului podiatru pentru a preveni infectarea.

Purtati mereu incaltaminte si sosete

Purtati pantofi si sosete in orice moment. Nu mergeti desculti sau doar in sosete – chiar si atunci cand sunteti in casa pentru ca este posibil sa calcati pe ceva si sa va raniti pielea picioarelor fara sa simtiti vreo durere.

Verificati interiorul incaltamintei inainte de a le folosi pentru a va asigura ca interiorul este neted si fara pietricele sau alte obiecte.

Asigurati-va ca purtati sosete, ciorapi sau dresuri cu pantofii pentru a nu face basici si rani. Alegeti sosete curate, usor captusite, fara cusatura si pe masura.

Purtati pantofi care au masura potrivita si care va protejeaza picioarele. Iata cateva sfaturi pentru a gasi tipul potrivit de incaltaminte:

  • Pantofii adaptati mersului pe jos si cei sport sunt indicati pentru a fi purtati zilnic. Va sustin picioarele si le permit sa ,,respire”.
  • Nu purtati incaltaminte din piele artificiala sau plastic, deoarece nu sunt flexibile iar pielea piciorului nu ,,respira”.
  • Cand cumparati incaltaminte, asigurati-va ca piciorul are o pozitie comoda si exista suficient spatiu pentru degetele de la picioare. Cumparati si probati incaltamintea la sfarsitul zilei, cand picioarele sunt mai umflate, astfel incat sa puteti lua cea mai potrivita masura.
  • Daca aveti monturi, sau degete chircite sau deformate, este posibil sa aveti nevoie de pantofi cu o masura mult mai mare 1. Nu purtati incaltaminte cu bot ascutit sau cu toc inalt pentru a nu pune presiune pe degetele de la picioare.
  • Daca picioarele si-au schimbat forma, cum ar fi piciorul Charcot, aveti monturi sau alte probleme, trebuie sa folositi incaltaminte speciala sau insertii pentru pantofi, numite orteze.

Purtati pentru prima data o incaltaminte doar cateva ore si apoi verificati-va picioarele pentru a observa eventuale probleme.

  • Purtati incaltaminte la plaja si pe pavajul fierbinte.
  • Aplicati protectie solara pe labele picioarelor pentru a preveni arsurile solare.
  • Tineti picioarele departe de surse de cadura si flacara deschisa.
  • Nu va incalziti picioarele cu sticle umplute cu apa fierbinte sau cu plasturi termici.

Purtati sosete in pat daca aveti picioarele reci. Iarna, purtati ghete impermeabile, captusite pentru a va mentine picioarele calde si uscate.

Mentineti o circulatie sanguina buna la nivelul picioarelor.

Urmati sfaturile de mai jos pentru a imbunatati fluxul sanguin la nivelul picioarelor:

  1. Ridicati picioarele cand sunteti in repaos.
  2. Miscati degetele de la picioare timp de cateva minute in timpul zilei. Indoiti gleznele in sus, in jos si lateral pentru a imbunatati circulatia sanguina in talpi si picioare.
  3. Nu purtati sosete stranse sau ciorapi elastici. Nu folositi benzi elastice pentru a sustine ciorapii.
  4. Faceti mai multa miscare fizica. Alegeti activitati usoare cum ar fi mersul pe jos, dansul, yoga, stretching-ul, inotul sau mersul pe bicicleta.
  5. Renuntati la fumat.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Cum tratam singuri carceiele sau crampele musculare

Durerea de picioare: tipuri, cauze și tratament la domiciliu (II)

Durerea de picioare: tipuri, cauze si tratament la domiciliu (I)

Diminuarea durerii neuropatice

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere