Sanatatea mentala

Articolul este realizat de Dr Lavinia Vija

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Depresia este o afectiune care trebuie tratata cu seriozitate, in caz contrar putand avea efecte destul de grave asupra unui pacient. Datele statistice arata ca 1 din 4 au un episod de depresie de-a lungul vietii. De asemenea, in cazul pacientilor cu diabet zaharat, se pare ca aceasta cifra este mult mai mare.

Mai exact, pana la 50% dintre persoanele diagnosticate cu diabet zaharat, cred specialistii, au si o boala psihica, cum ar fi depresia sau anxietatea.

Este firesc ca orice om sa se simta uneori trist, sa aiba momente in care este suparat si nu vrea sa vada pe nimeni, insa atunci cand tristetea este intensa si dureaza cateva zile pana la cateva saptamani este posibil sa fie depresie.

Cu depresia nu-i de glumit! Aceasta nu este doar o stare de tristete trecatoare, ci este o boala care poate afecta pe orice si oricand, cu atat mai mult pacientii care au boli cronice. Persoanele cu depresie considera dificila desfasurarea activitatilor normale si functionarea zilnica. Depresia are efecte serioase asupra sanatatii fizice si mentale.

O multime de studii si cercetari au arata ca o persoana diagnosticata cu diabet zaharat are un risc dublu de a dezvolta si o depresie. A trai cu o afectiune cronica, cum ar fi diabetul, de a face fata cu factorii biologici si hormonali si de a avea nevoie de a gestiona conditia zilnic, poate creste riscul depresiei.

Depresia poate creste riscul de aparitie al complicatiilor

Mai mult, specialistii atrag atentia ca depresia poate creste probabilitatea aparitiei complicatiilor diabetului. Persoanele cu depresie pot intampina dificultati in rezolvarea sarcinilor zilnice. Astfel, pentru acesti pacienti, de-a lungul timpului si in lipsa unui tratament adecvat pentru depresie, gestionarea diabetului zaharat care implica: testarea regulata a glucozei din sange, administrarea de medicamente, urmarirea unui plan de alimentatie sanatoasa si a unei activitati fizice regulate, poate deveni un chin. Exista riscul ca ei sa nu-si poate indeplini conduita terapeutica necesara managementului diabetului zaharat.

Principalele comportamente si sentimente ce tradeaza depresia sunt:

  • Tristete manifestata mai mult de doua saptamani,
  • Pierderea interesului sau a placerii in majoritatea activitatilor obisnuite
  • Retragere din grupul de prieteni,
  • Lipsa concentrarii la locul de munca,
  • Consum de alcool,
  • Administrare de sedative pentru a putea dormi,
  • Ganduri negative,
  • Pesimism dus la extrema,

De asemenea, persoana la care s-a instalat depresia poate sa aiba sentimente precum: vinovatie, iritabilitate, se simte coplesit, frustrat, nefericit, dezamagit, nehotarat.

Totodata, depresia are manifestari si in plan fizic precum: oboseala accentuata, dureri persistente de cap si dureri musculare constante, tulburari ale somnului, apetit scazut si pierdere in greutate.

Medicii spun ca depresia nu este diferita de celelate complicatii ale diabetului zaharat, ci este o boala reala pentru care pacientul trebuie sa solicite sprijin din partea personalului medical.

Tratamentul pentru depresie si diabet zaharat implica o abordare coordonata care monitorizeaza atat controlul diabetului cat si simptomele depresiei. Este vorba despre gasirea tratamentului care functioneaza cel mai bine pentru fiecare persoana. De exemplu, persoanele cu diabet zaharat si depresie usoara pot descoperi ca activitatea fizica regulata indeparteaza starile depresive si, de asemenea, ajuta la controlul glicemiilor.

Cele mai eficiente tratamente combina ingrijirea psihologica si medicala. De aceea, pacientul trebuie sa discute deschis cu medicul despre modul in care se simte si sa accepte sprijin calificat. De asemenea, este indicat sa accepte si sprijinul provenit de la prieteni, familie, etc.

Articolul este realizat de Dr Lavinia Vija

Medic specialist endocrinologie Institutul C.I. Parhon

Pe acelasi subiect:


Hiperglicemia

Retinopatia diabetica poate duce la orbire

Cataracta, una dintre complicatiile diabetului zaharat

Cetoacidoza diabetica

Coma diabetica

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere