Se observa o crestere a amputarilor in contextul pandemiei de COVID-19

Podiatry Today

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Intr-un studiu publicat recent in Annals of Vascular Surgery (Analele de Chirurgie Vasculara), cercetatorii au observat o crestere de doua ori mai mare a amputarilor majore si a nivelului de pierdere a tesutului la pacientii cu chirurgie vasculara dupa aparitia COVID-19 in 2020, comparativ cu acelasi interval de timp in 2019 si 2018.

Pentru studiu, cercetatorii au analizat date de la 38 de pacienti care au fost supusi la 46 de proceduri de chirurgie vasculara pe durata a sase saptamani, in martie si aprilie 2020. Au constatat o crestere semnificativa a numarului de amputatii majore (42% in 2020 in comparativ cu 18 si 15% in 2019 si respectiv 2018). De asemenea, au observat un grad semnificativ mai mare de pierdere a tesuturilor (90% V si VI Rutherford in comparatie cu 41 si 48% in 2019 si respectiv 2018).

Un studiu recent realizat in Diabetes Care (Ingrijirea Diabetului) a relevat un risc de peste trei ori mai mare de amputare la 25 de pacienti cu ulcer al piciorului diabetic (DFU) admisi la un centru de ingrijire tertiara in perioada 9 martie – 18 mai 2020, in comparatie cu 38 de pacienti internati in centru in primele cinci luni ale anului 2019.

Erin E. Klein, medic podiatru si membru in Colegiul American de Chirurgie Ortopedica spune ca la pacientii ei amputarile au crescut din martie si noteaza in mod special numarul de amputari transmetatarsiene din ultimele cateva luni, care depaseste numarul total din anul precedent. Dr. Klein a primit, de asemenea, semnificativ mai multe apeluri de urgenta cu privire la cazurile emergente.

,,Multe cabinete medicale s-au inchis si au lasat pacientii fara asistenta medicala. Acesti pacienti ajung in cele din urma in sectiile de urgenta cu infectii sistemice severe „, noteaza dr. Klein.

Adam L. Isaac, medic podiatru si membru in Colegiul American de Chirurgie Ortopedica, metioneaza ca rezultatele studiului sunt previzibile, dar adauga ca situatia actuala reflecta un val de pacienti care revin pentru ingrijiri medicale de specialitate de care au fost privati fara voia lor. El spune ca printre acestia sunt si pacientii care pur si simplu aveau nevoie de examinari periodice ale picioarelor sau de ingrijirea unghiilor si calusurilor si, in lipsa asistentei, au dezvoltat unghii incarnate sau vezicule care au devenit ulcere.

Desi aceste cazuri nu echivaleaza cu o amputare majora, este important de subliniat ca exista si alte implicatii, cum ar fi cresterea consumului de antibiotice si chiar somajul pentru acesti pacienti, spune dr. Isaac, directorul de la Specialistii in Cercetarea Ortopedica de la Mid-Atlantic (Research with Foot and Ankle Specialists of the Mid-Atlantic).

Cresterea amputarilor este doar un alt efect indirect al COVID-19

,,Cresterea amputarilor este doar un alt efect indirect al COVID-19 asupra sistemelor de ingrijire a sanatatii din intreaga lume”, spune Lee C. Rogers, medic podiatru si membru in Colegiul American de Chirurgie Ortopedica. ,,Pandemia a intrerupt ingrijirea medicala in cazul afectiunilor cronice, dar a dus, de asemenea, la refuzul din partea unor pacienti de a apela la asistenta medicala pentru situatii de urgenta. Astfel, numarul din ce in ce mai mare al amputarilor nu este surprinzator. „

Dr. Isaac marturiseste ca isi poate mentine cabinetele deschise pentru asistenta de urgenta in perioada de varf a pandemiei din regiunea sa. Centrul de prevenire a amputarilor din cabinetul sau este un ,,centru fara ziduri pentru tratarea ranilor ” care poate oferi ingrijire avansata a ranilor intr-un cadru adecvat, fara ca pacientii sa fie nevoiti sa mearga la un spital.

„Multi pacienti au considerat mai facila si mai confortabila optiunea de a se trata intr-un cabinet medical, rezultatul… am pierdut foarte putini pacienti „, spune dr. Isaac. ,,Mai multe centre regionale de ingrijire tertiara ne-au trimis pacientii in timp ce se pregateau pentru un aflux de pacienti cu COVID-19.”

Surprinzator, s-a dovedit ca pacientii au aratat un nivel ridicat de incredere in tratamentele prescrise de ea, de la declansarea pandemiei in Statele Unite, spune dr. Klein, chirurg ortoped.

Modificarile survenite in practica podiatrica, urmare a pandemiei COVID-19, vor fi pe termen lung, noteaza dr. Rogers, membru in Consiliului de Administratie al Consiliului American de Medicina Podiatrica.

,,Podologii ar trebui sa fie pregatiti pentru schimbari permanente. Cabinetele medicilor generalisti, spitalele si alte institutii de ingrijire a sanatatii vor vedea schimbari majore in ceea ce priveste curatenia, purtarea mastii in incinte, distantarea in salile de asteptare, utilizarea telemedicinei si a altor tehnologii, cum ar fi monitorizarea la distanta a pacientului „, explica dr. Rogers.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / /

Podiatry Today

Pe acelasi subiect:


Artroplastia totala a gleznei in ambulatoriu ar putea reduce complicatiile?

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere