Automonitorizarea glicemiei – cand si mai ales cum?

Articolul este realizat de Dr Căpraru Oana Maria


Autocontrolul glicemiei face parte integranta din strategia de tratament atat a pacientului cu diabet zaharat tratat cu insulina, dar si pentru pacientii care iau tratament oral.

In cadrul procesului de educatie terapeutica, automonitorizarea este esentiala pentru adaptarea corespunzatoare a dozelor de insulina in diferite situatii, pentru gradarea efortului fizic sau a aportului alimentar, toate acestea in scopul atingerii si mentinerii tintelor terapeutice.

Reguli de care este bine sa se tina cont in monitorizarea glicemiei

  • Autocontrolul glicemiei prin utilizarea glucometrului este absolut necesar la pacientii cu diabet zaharat care fac insulina dar si la femeile gravide care au diabet gestational.
  • Autocontrolul gliemiei este recomandat si pacientilor cu diabet zaharat de tip 2 tratati cu antidiabetice orale. Acestia pot sa aiba variatii glicemice diurne datorate modificarilor de medicatie sau ale stilului de viata. De asemenea ei pot monitoriza schimbarile survenite in cursul afectiunilor intercurente.
  • Este esential ca pacientii cu diabet zaharat sa fie instruiti sa efectueze autotestarea, sa inregistreze datele si sa inteleaga semnificatia lor tocmai pentru a putea interveni si modifica schema terapeutica sau sa mearga la medicul specialist diabetolog.

De ce este importanta automonitorizarea glicemiei?

  • Prin determinarea regulata a valorilor glicemiei se va ajunge la un bun control al diabetului.
  • Pacientul va putea sa aiba o dieta corecta si va intelege modul in care anumite alimente pot influenta glicemia.
  • Se va evidentia influenta pe care anumite medicamente o au asupra glicemiei.
  • In situatia in care o persoana are hipoglicemie (nivel de zahar scazut in sange), prin automonitorizare se pot lua masuri urgente.
  • Automonitorizarea permite ajustarea dozelor de insulina in cazurile de hiperglicemie.
  • Medicul va putea sa ia masuri bine documentate, eventual va putea schimba medicatia, insa este indicat ca la fiecare vizita pacientul sa aiba asupra lui glicemiile notate intr-un carnetel.

Factorii pentru o glicemie mare

  • consumul mare de alimente,
  • alimente care au un continut mare de glucoza,
  • anumite boli, infectiile, racelile,
  • lipsa exercitiilor fizice,
  • anumite medicamente,
  • omiterea administrarii tratamentului necesar bolii de baza – diabetului zaharat

Factorii pentru o glicemie mica

  • un consum precar de alimente cu glucide,
  • efectuarea unuor exercitii fizice prea intense,
  • administrarea unei doze prea mari de insulina sau de antidiabetice orale,
  • consum mare de alcool
Etichete: / / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Căpraru Oana Maria

Medic specialist endocrinologie, doctor in stiinte medicale, RMN Diagnostica Brasov

Pe acelasi subiect:


Antidiabetice orale, necesare in diabetul zaharat tip 2

Tinte terapeutice in tratarea obezitatii

Ochiul diabetic

Importanta controlului tensiunii arteriale

Obezitatea, cauza a cel putin 12 forme de cancer

Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Newsletter Diabet-AZ


Stil de viata sanatos / Prevenire diabet
Diabet tip 1
Diabet tip 2
Diabet gestational
Diabet copii
Regim diabet

Am citit si sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal

Newsletter Diabet-AZ