Care sunt simptomele diabetului LADA

Anca Rusen | Rubrica: Diabet LADA | 4 aprilie 2019

Diabetul LADA este o forma de diabet latenta, autoimuna care se intalneste la adulti.

Specialistii sustin ca acest tip de diabet se dezvolta mai lent decat diabetul zaharat de tip 1. De asemenea, sunt cazuri in care diagnosticul diferential este dificil de stabilit, mai exact, este posibil ca medicul sa puna diagnosticul de diabet zaharat de tip 2 in mod eronat, iar pacientul sa aiba diabet LADA.

Neoficial, LADA este numit uneori drept diabetul de tip 1.5. Care este explicatia? Simplu faptul ca LADA este o formă de diabet zaharat de tip 1 care împarte unele caracteristici cu diabetul zaharat de tip 2.

Specialistii spun ca LADA este o boala autoimuna in care sistemul imunitar al organismului ataca in mod gresit celulele producătoare de insulină.

Motivul pentru care LADA pot fi adesea confundat cu diabetul zaharat de tip 2 este acela ca boala se dezvoltă pe o perioada mai lunga de timp decat diabetul de tip 1 la copii sau adultii mai tineri.

Simptomele diabetului LADA sunt:

La inceput, la debut boala are ca manifestari urmatoarele semne: oboseala persistenta, sau starea de oboseala dupa ce o persoana a mancat, imediat dupa masa apare din nou senzatia de foame. Cu timpul, uneori chiar si in ani, LASA afecteaza capacitatea unui individ de a produce insulina, iar simptomele bolii sunt: sete puternica, nevoia stringenta de a urina, vedere neclara, amortirea mainilor sau a picioarelor.

Diabetul zaharat de tip LADA este o forma de diabet zaharat tip 1 care se poate trata initial cu antidiabetice orale asociate dietei, dar care, intr-un interval variabil de timp, poate chiar ani, ajunge la dependenta de insulina.

Etichete: / / /

Pe acelasi subiect:


Prevenirea diabetului

LADA, o forma nou descoperita

Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate